Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

WOENSDAG 21 DECEMBER, 20.45 UUR: RODA JC – FEYENOORD

Met de feestdagen en twee competitieprogramma’s voor de deur zou bijna worden vergeten dat Feyenoord woensdagavond een cruciale wedstrijd speelt. In de achtste finale van de Gatorade Cup staat de ploeg van Erwin Koeman voor een loodzware opgave: Roda JC in eigen huis uitschakelen om zo op twee fronten actief te blijven. ‘Het zal niet makkelijk worden, want op papier kan je wel zeggen dat we het zwaarst geloot hebben’, aldus Erwin Koeman.

Koeman liet een dag voor die belangrijke wedstrijd al één ding doorschemeren: hij zal woensdag niet met dezelfde basiself starten als tegen ADO Den Haag. Dat heeft niets met de fysieke gesteldheid van zijn spelers te maken, maar alles met de slechte prestatie die in de residentie werd geleverd. De trainer sprak niet uit op welke speler(s) hij doelde, maar heel veel valt er eigenlijk niet te speculeren. Hossam Ghaly speelde volgens zijn trainer zeker geen goede wedstrijd, maar begint wel in de basis. Op het middenveld heeft Koeman door de blessures van Nicky Hofs, Alfred Schreuder en Shinji Ono weinig mogelijkheden tot rouleren en in de aanvalslinie is het ondenkbaar dat hij Dirk Kuyt of Salomon Kalou aan de kant laat. Ali Boussaboun speelde niet goed tegen ADO, maar met alleen John Owoeri op de reservebank als eventuele vervanger lijkt de Marokkaan niet te hoeven vrezen voor zijn plek. Ook Pascal Bosschaart hoeft dat niet, nu de terugkeer van Owoeri ten koste is gegaan van linksback Ferne Snoyl. De plek waar Koeman lijkt in te grijpen is de rechtsbackpositie. Alexander Östlund speelde vooral in de eerste helft slecht en moet zich met een fitte Pieter Collen achter zich serieus zorgen gaan maken.

Koeman sprak met zijn groep over de prestatie tegen ADO, maar veel leverde het niet op. ‘Dat is iets van deze tijd’, zegt Koeman. ‘In een groep is er maar een beperkt aantal jongens dat zijn mond durft open te trekken en zich kwetsbaar durft op te stellen. Ik vind dat je af en toe elkaar de waarheid moet kunnen zeggen, zo ben ik dat ook gewend geweest tijdens mijn spelerscarrière. Tegenwoordig is dat moeilijker. Spelers zijn regelmatig vriendjes van elkaar en daarnaast zit het niet in het karakter van veel spelers. Ik probeer soms iets te ontlokken met een opmerking, maar je krijgt niet altijd respons. Het was een rotwedstrijd waarin we door een onbegrijpelijke handsbal achter kwamen. Dat geeft een rotgevoel, want je komt al na één minuut achter. Vanaf dat moment liepen we achter de feiten aan, al hadden we de gelijkmaker of zelfs 2-1 moeten maken. Maar Dirk had zijn dag niet en het bleek dat de anderen het niet van hem over konden nemen.’

Dat Jonathan de Guzman als één van de weinige spelers wel goed speelde, is volgens Koeman opvallend. ‘Het zou eigenlijk niet mogen dat een jongen die net doorbreekt de beste speler is. Maar Jonathan is nu al zo’n goede voetballer. Dat zag ik al na een paar dagen in juli toen hij voor het eerst kwam trainen. Hij leest het spel en dat hebben tegenwoordig maar weinig spelers. Aissati en Afellay hebben dat ook, maar die hebben Phillip Cocu naast zich. Jonathan heeft dat niet en speelt toch erg sterk. Dat vind ik een compliment waard.’

DE TEGENSTANDER

Het belang van het bekerduel is voor Roda JC minstens zo groot als voor Feyenoord. De Limburgers beleven een teleurstellend seizoen en een geslaagd bekeravontuur is om die reden meer dan welkom. Dat Feyenoord uit de koker kwam, werd dan ook niet met veel vreugde begroet door trainer Huub Stevens. Een maand eerder waren de Rotterdammers na een spannende wedstrijd nog te sterk voor Roda, dat in de slotfase de zelfbeheersing verloor met rode kaarten voor Stevens en Kah tot gevolg. Die nederlaag zou overigens met het oog op woensdagavond ook wel eens voordelig kunnen uitpakken, aangezien de ploeg gebrand is op sportieve revanche.

De Feyenoord-verdediging zal zich vooral druk moeten maken om Andres Oper. De aanvaller kan voetballend niet brengen wat Arouna Koné bracht, maar is misschien nog wel effectiever in de afronding. Dat bewees hij tegen Feyenoord waarin hij één van de twee treffers voor zijn rekening nam. Het probleem ligt bij Roda JC zonder twijfel in de achterste linie. Roda JC kreeg al 31 doelpunten tegen en alleen Heracles, RBC en Willem II incasseerden meer doelpunten. Dat Feyenoord vorige maand nog drie keer scoorde in Limburg moet wat dat betreft hoop geven aan het Legioen.

Roda JC – Feyenoord
Woensdag 21 december om 20:45 uur in het Parkstad Limburg Stadion
Scheidsrechter: Jol

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund (Collen), Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.
Roda JC: Kujovic; Lachambre, Vicelich, Kah, Senden; Bodor, Sergio, G. van Dijk, Bodnar;  Oper en Cissé.