Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 15 JANUARI; 12.30 UUR: VITESSE - FEYENOORD

Feyenoord hoopt zondag af te rekenen met een jarenlange frustratie. Vanaf het moment dat Vitesse in 1998 het Gelredome betrok wist Feyenoord in uitverband niet meer te winnen van de geel/zwarten. Zondag is er weer een nieuwe kans en de papieren zijn bepaald niet ongunstig voor Feyenoord dat in Vitesse de nummer tien van de Eredivisie treft. Erwin Koeman waakt ondertussen voor al teveel optimisme. ‘Want het is altijd maar de vraag hoe je uit de winterstop komt. Ook ons elftal heeft een aantal wijzigingen ondergaan en het is de vraag hoe we ervoor staan’, aldus de trainer.

De trainer doelde met die uitspraak vooral op zijn verdediging, waar Alexander Östlund – die zondag overigens geschorst is – het veld zal moeten ruimen. Serginho Greene is hoogstwaarschijnlijk de nieuwe rechtsback. Aankoop Ron Vlaar zal rechts in het centrum gaan opereren naast André Bahia. Koeman sprak inmiddels met Greene over die positiewijziging. De verdediger gaf aan er geen moeite mee te hebben. ‘Hij kan daar ook prima uit de voeten, want tot aan het vertrek van Boulahrouz was hij bij RKC ook altijd rechtsachter. Hij is er ook het type voor’, oordeelt Koeman. Pascal Bosschaart neemt de plek van linksback in. De Rotterdammer krijgt net als de laatste weken van 2005 de voorkeur boven Ferne Snoyl.

De andere wijzigingen in het elftal zijn aan de hand van blessures te verklaren. Sebastián Pardo start zondag in de basis door de blessures van collega-middenvelders Alfred Schreuder, Hossam Ghaly en Nicky Hofs. Laatstgenoemde hoort op zaterdag van zijn trainer of hij tot de selectie behoort, maar een basisplaats lijkt uitgesloten. Als rechtsbuiten zal Diego Biseswar voor het eerst zijn opwachting maken in de basis. De talentvolle jeugdspeler – die tot dusver vier keer in actie kwam in officieel verband – speelt door afwezigheid van Romeo Castelen, Tim Vincken en Ali Boussaboun (neemt deel aan Afrika Cup). Castelen zit mogelijk zondag wel bij de selectie, maar zal net als Hofs niet aan de aftrap verschijnen.

John Owoeri maakt wel weer deel uit van de selectie. De Nigeriaan verbleef de afgelopen periode bij het nationale team, maar viel af voor de definitieve selectie voor de Afrika Cup. Op vrijdag trainde hij voor het eerst weer mee in Rotterdam.

DE TEGENSTANDER

Feyenoord is zo’n tegenstander waar Vitesse graag tegen speelt. De afgelopen twee confrontaties bewezen de Arnhemmers dat wel in De Kuip. Vorig seizoen was er de pijnlijke 1-2 nederlaag en ook deze jaargang wist de ploeg van Edward Sturing Feyenoord pijn te doen. Koeman verspeelde met zijn team in eigen huis maar één keer punten. De tegenstander? Vitesse, dat na de 0-0 tevreden naar huis vertrok en deed wat het verliezende AZ en PSV niet lukte. In uitverband is er nog veel meer reden voor vertrouwen bij de Arnhemmers. In het Gelredome wist Feyenoord nog nooit te winnen en het duel lijkt voor Sturing precies op het goede moment te komen om voor de kentering te zorgen.

Enkele maanden geleden nog maar speelde Vitesse een ijzersterke wedstrijd tegen Feyenoord. Het was één van de positieve uitschieters in het tot dusver wisselvallige seizoen. In die fase van de competitie werd er regelmatig gewonnen, terwijl Sturing daarvoor nog onder vuur had gelegen bij de fans vanwege de tegenvallende prestaties. Na de confrontatie in Rotterdam werd er nog twee keer gewonnen, maar vanaf dat moment trad het sportieve verval in. Van de vijf duels die volgden werden er vier verloren, waardoor Vitesse in het rechterrijtje terecht kwam. Het gemor nam toe bij de fans en de onvrede groeide binnen de selectie, waar enkele spelers hun onvrede uitten in de media. Stijn Vreven en Youssouf Hersi werden om die reden buiten de selectie gezet en zullen het duel met Feyenoord aan zich voorbij moeten laten gaan.

Vitesse heeft weer een aantal aansprekende resultaten nodig om de aansluiting te vinden met de plekken die recht geven op deelname aan de Play-offs. De kwaliteit van de selectie staat niet ter discussie, want Vitesse kan het iedereen lastig maken. Naast de winnaarmentaliteit van Harald Wapenaar, Stijn Vreven en Abubakari Yakubu is er met Theo Janssen en Ruud Knol ook veel voetbalvernuft in huis. Het vertrek van Matthew Amoah is een aderlating, maar de club reageerde adequaat door goalgetter Mads Junker aan te trekken. De Deen zal zondag zijn debuut maken. Feyenoord treft een wisselvallige maar kwalitatief zeer sterke ploeg. De weinig indrukwekkende uitreeks van de Rotterdammers en Vitesse’s ongeslagen status in het Gelredome dragen alleen maar bij aan de gedachte dat een gemakkelijke middag op voorhand is uitgesloten.

Vitesse – Feyenoord
Zondag 15 januari 2006 om 12:30 uur in het Gelredome
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart; De Guzman, Paauwe, Pardo; Biseswar, Kuyt en Kalou.
Vitesse: Wapenaar; Swerts, Dingsdag, Knol, Fränkel; De Mul, Janssen, Yakubu, Van der Schaaf; Benson en Junker. 

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIEONTMOETINGEN

UIT
29/8/2004 Vitesse -Feyenoord 1-1
8/2/2004 Vitesse - Feyenoord 0-0
19/10/2002 Vitesse - Feyenoord 1-1
17/2/2002 Vitesse - Feyenoord 2-1
4/3/2001 Vitesse - Feyenoord 0-0

THUIS
6/11/2005 Feyenoord - Vitesse 0-0
23/1/2005 Feyenoord - Vitesse 1-2
22/11/2003 Feyenoord - Vitesse 3-0
12/4/2003 Feyenoord - Vitesse 2-1
17/11/2001 Feyenoord - Vitesse 3-2