TWEEDE KEER PUNTENVERLIES IN DE KUIP: 0-0

Feyenoord heeft voor de tweede keer dit seizoen in eigen huis puntenverlies geleden. In het duel met Roda JC wist de ploeg van Erwin Koeman het doel niet te vinden: 0-0. De achterstand op koploper PSV loopt daarmee op tot drie punten. Feyenoord kreeg met name na rust de kans het duel te beslissen, maar doelman Vladan Kujovic bleek een niet te passeren obstakel. Romeo Castelen en Nicky Hofs maakten na maanden afwezigheid hun rentree in officieel verband. Ron Vlaar maakte tegen de Limburgers voor het eerst zijn opwachting in De Kuip.

Koeman liet in de aanloop naar de wedstrijd tegen Roda doorschemeren of Nicky Hofs of Romeo Castelen op te stellen.

Het tweetal was na maanden afwezigheid weer fit, maar ondanks de status van basisspeler wilde Koeman niet twee herstelde spelers tegelijk inbrengen. Op zondag bleek de trainer voor Castelen te hebben gekozen, iets wat gezien de afwezigheid van de andere rechtsbuitens Tim Vincken (geblesseerd) en Ali Boussaboun (Afrika Cup) simpel was te verklaren. Na tweeënhalf maand werd de droomvoorhoede met Castelen-Kuyt-Kalou zodoende weer in ere hersteld, iets wat het verwachtingspatroon logischerwijs opschroefde voor de eerste thuiswedstrijd van 2006.

Feyenoord kon in de eerste helft het hoopvolle Legioen niet bekoren. De start was wel veelbelovend toen Kuyt na negen minuten richting het vijandelijke doel sprintte. De Katwijker, die de in buitenspel positie staande Castelen niet kon aanspelen, ging voor eigen succes maar werd gestuit door het te ver uitgestoken been van Pa-Modou Kah.

Luinge toonde clementie voor de Afrikaan, die tot hoorbaar ongenoegen van het thuispubliek en overduidelijk tot zijn eigen opluchting ´slechts´ de gele kaart zag voorgehouden. Twee minuten later kreeg Patrick Paauwe de kans om de openingstreffer te verzorgen. Op aangeven van Sebastián Pardo kon de routinier de bal maar moeilijk onder controle krijgen.

Paauwe kwam nog wel tot een schot, maar dat was te hoog gemikt. Vanaf dat moment was het gedaan met de aanvalsdrift van de Feyenoorders, die elkaar op het veld steeds moeilijker leken te vinden. Roda JC voelde dat Feyenoord niet in beste doen was en nam een aantal maal brutaal het initiatief. Tussen de 25ste en 33ste minuut slaagden de Limburgers erin vier keer het doel van Lodewijks te bestoken. Hoewel de inzetten verre van zuiver waren en de keeper slechts één keer echt voor een doelpunt hoefde te vrezen (Sekou Cissé net naast op aangeven van Adres Oper), was het duidelijk dat de wedstrijd kantelde. Het zorgde voor gemor op de tribunes en het ´jagen, jagen´ was een veelgehoorde kreet vanachter het Feyenoord-doel. De thuisploeg zou uiteindelijk nog één keer gevaarlijk zijn tot het rustsignaal. Kalou soleerde knap langs twee verdedigers maar schoot voorlangs.

Het optimisme keerde na rust weer net zo snel terug als het daarvoor verdwenen was. Sebastián Pardo kwam niet meer terug uit de kleedkamer en werd vervangen door Hofs. De populaire middenvelder revalideerde de afgelopen maanden in sneltreinvaart van een kruisbandscheuring. De terugkeer van Hofs zorgde voor tevredenheid bij de fans, die zagen dat Feyenoord het initiatief weer naar zich toe trok. De ploeg van Huub Stevens onderkende het gevaar en trok zich - zoals de Limburgers bijna gewoon is in duels met Feyenoord - massaal terug. Het had een belegering tot gevolg en na 54 minuten de eerste grote kans. Kuyt onderschepte een pass van de Roda-defensie en lanceerde daarmee Kalou. De Ivoriaan speelde zijn man uit en schoot in het vervolg van de aanval tegen Kujovic aan. Even later probeerde Kuyt het ook met een schot uit de draai. Hoewel de snelheid waarmee de Katwijker dat deed verrassend was, bracht het de attente Kujovic niet in verlegenheid. Kuyt dacht kort erna de 1-0 te maken, maar zijn doelpunt werd terecht wegens buitenspel afgekeurd. Een saaie fase volgde, waarin Feyenoord weliswaar druk ontwikkelde maar geen kansen. Met nog een kwartier te gaan kwam daar verandering in. Feyenoord dacht een doelpunt te mogen gaan maken vanaf de strafschopstip, maar Luinge was opnieuw veel te coulant. Kah haakte invaller Diego Biseswar, maar de scheidsrechter onthield Feyenoord een strafschop. Hofs leek daarna de heldenrol op zich te gaan nemen, maar Kujovic lag weer eens in de weg. Aan de andere kant onderscheidde ook Lodewijks zich bij de eerste kans na rust voor de bezoekers. Het vlammende schot van Vincent Lachambre werd door de doelman fantastisch uit de kruising getikt. Zo bleef het spannend in De Kuip, waar Feyenoord – geruggensteund door het Legioen - tot de laatste seconde vocht voor de overwinning en er via een gevaarlijke vrije trap van Hofs nog erg dichtbij was. Gescoord werd er echter niet in De Kuip, waarmee PSV de grote winnaar van het weekend werd.

Feyenoord – Roda JC 0-0