GOEDE GENERALE IN ALMELO: 0-4

Waar aartsrivaal Ajax zich in eigen huis lelijk verslikte in FC Utrecht (1-4), deed Feyenoord wat het moest doen in Almelo. Het won dankzij doelpunten van Kalou, Kuyt, Castelen en Paauwe op professionele wijze met 0-4 van Heracles en werkte zo een prima generale af voor de topper van volgende week tegen Ajax. Bij Feyenoord moest Greene het veld voortijdig verlaten met een heupblessure en maakte Van Hooijdonk twintig minuten voor tijd zijn rentree als invaller.

Het was vrijdag tijdens het traditionele perspraatje een hypothetische vraag. Of Erwin Koeman bij een ruststand van 0-4 nog zou overwegen een aantal spelers in de tweede helft rust te gunnen, met het oog op de nakende wedstrijd tegen Ajax. ‘Pardon?’, zei Koeman toen tegen de verslaggever. ‘Nou, als het zondag bij rust 0-4 staat, zal ik jou bellen om te zeggen wat ik ga doen.’ De trainer wilde maar aangeven dat hij bepaald geen gemakkelijke middag verwachtte in Almelo. Maar toen zondagmiddag na 45 minuten voetbal het rustsignaal klonk, was de wedstrijd weldegelijk al beslist. Feyenoord stond dan wel niet met 0-4 voor, maar veel scheelde het niet.

Feyenoord liet in aanloop naar de wedstrijd in het Polderman stadion niets aan het toeval over. Het trainde niet alleen uit voorzorg een keer op het kunstgrasveld van Neptunus in Rotterdam, maar testte een dag voor de wedstrijd ook nog een keer het hoofdveld van Heracles. Dat wierp een dag later zijn vruchten af, want wat Feyenoord in Almelo liet zien, leek wel een reclamespot voor kunstgras. De Rotterdammers lieten merken geen enkele moeite te hebben met de nieuwe ondergrond en eigenlijk ook niet met de tegenstander. Heracles werd op eigen veld geduldig en professioneel opzij geschoven.

Het eerste half uur van de wedstrijd gebruikte Feyenoord om te wennen aan de omstandigheden en z´n draai te vinden. Toen dat eenmaal was gebeurd, ging het snel. Het kreeg daarbij een duwtje in de rug van Kwame Quansah, die na 25 minuten voetballen de bal verspeelde aan Hofs.

De Arnhemmer, in de basis opgenomen bij absentie van de geblesseerde Pardo (voet), reageerde attent op het geweifel van de Ghanees, ontfutselde hem de bal en bracht Kalou in stelling. De Ivoriaan had toen allang gezien dat doelman Pieckenhagen zijn doel had verlaten en liet een lob los die hoog over het hoofd van de Duitse doelman in het net terecht kwam: 0-1.

Het eerste doelpunt was het startsignaal voor Feyenoords beste periode. Het nam Heracles toen in de tang en liet niet meer los. Jonathan de Guzman leek de eerste die daarvan kon profiteren, toen hij, vijf minuten na de openingsgoal, bij een afgeslagen aanval de bal voor zijn voeten kreeg. De Canadees schatte aan de rand van het strafschopgebied razendsnel de afstand tot de goal in en mikte op de verre hoek. Zijn inzet was geplaatst maar belandde op de paal.
Toch hoefde het meegereisde Legioen niet lang te wachten met juichen, want een minuut later was het alsnog raak. Greene brak door op rechts en gaf de bal op tijd mee aan Kuyt, waarna de Katwijker relatief eenvoudig richting Pieckenhagen kon sprinten en met een hard schot de 0-2 aantekende.

Heracles kon daar niets tegen in brengen, want de defensie van Feyenoord gaf geen centimeter weg. Achterin stond het als een huis bij de ploeg van Koeman en voorin werd geduldig geloerd op elke mogelijkheid om de score uit te breiden. Dat gebeurde in de 38ste minuut, toen wéér Hofs een belangrijke rol speelde in een succesvolle Rotterdams aanval. Het was de teruggekeerde Arnhemmer die met een slimme steekpass zijn collega Castelen op avontuur stuurde, met de uiteindelijke 0-3 ruststand tot gevolg.

In de tweede helft bleef Feyenoord controleren. Hirayama had na precies een uur spelen dan nog weliswaar een kleine kans, het was de eerste van de thuisclub en kon niet voorkomen dat vooral Feyenoord gevaarlijk bleef. Castelen bijvoorbeeld, was al in het eerste kwartier dichtbij zijn tweede goal, maar zag zijn lob over het doel verdwijnen.

Iets later besloot Koeman twee nieuwe spelers in te brengen. Pieter Collen was de eerste. Hij verving na een klein uur spelen rechtsback Greene, die in een duel met Höcher een heupblessure had opgelopen. Iets later kwam ook Van Hooijdonk in het veld als vervanger van Castelen, maar voor die tijd had Paauwe alweer gescoord. Met een heerlijk schot vanaf een meter of twintig, bepaalde Feyenoords routinier de eindstand op 0-4.

Heracles-Feyenoord 0-4 (0-3)

Scheidsrechter: Wiedemeijer