Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 5 FEBRUARI; 12.30 UUR: FEYENOORD - AJAX (GRATIS VIDEO)

Feyenoord begint zondag als favoriet aan de vijftigste competitie-Klassieker in De Kuip. De actualiteit geeft in elk geval alle reden dat te veronderstellen, geeft Erwin Koeman toe. ‘Ik snap dat de buitenwacht ons tot favoriet bombardeert en heb daar ook geen problemen mee. Maar als trainer hou ik er een andere gedachte op na. Ik geloof er niet zo in om één ploeg favoriet te noemen. Dit is zoals altijd een wedstrijd op zich waarin we het vanaf half één op zondagmiddag moeten laten zien.’

Hoe Feyenoord zondag aan de aftrap verschijnt, zal tot vlak voor de wedstrijd voer voor speculaties zijn. De invulling van de rechtsbackpositie wordt waarschijnlijk pas op de wedstrijddag bekend, aangezien Serginho Greene aan een race tegen de klok bezig is tijdig fit te geraken van een liesblessure. Pieter Collen vervangt hem mogelijk. Maar het is zondag vooral de vraag of Sebastián Pardo het haalt. De kans daarop is klein (Koeman: ‘zijn inzetbaarheid is zeer twijfelachtig’), wat Koeman bij eventuele wissels weinig mogelijkheden biedt. De oefenmeester kan ervoor kiezen Van Hooijdonk diep in de spits te zetten en Kuyt als middenvelder, maar ook met Bosschaart op het middenveld en Royston Drenthe als linksback. ‘Ik sluit die scenario's niet uit, het behoort tot de mogelijkheden’, aldus Koeman.

Met het (mogelijke) wegvallen van Pardo werd in elk geval één bekend gegeven nog maar eens pijnlijk duidelijk. Want feit is dat het middenveld van Feyenoord krap bezet is, beaamde ook Koeman. ‘Niet voor niks probeerde ik er nog een middenvelder bij te halen. Ik zeg niet om wie het gaat, maar kan wel zeggen dat het om een verhuur ging voor de rest van het seizoen. Zijn club lag dwars, anders was hij hier nu geweest. Ik heb nog wel opties op het middenveld als er mensen wegvallen en tot dit moment hebben we ons met een krappe middenveldbezetting redelijk staande weten te houden. Hopelijk blijft dat zo.’

Feyenoord begint zondag aan de vierde topwedstrijd van het seizoen. Eerdere krakers tegen PSV, AZ en Ajax werden gewonnen, wat in de ogen van Koeman wel iets zegt over zijn team. ‘Het geeft aan dat we goed voor de dag zijn gekomen in die wedstrijden en dat de mentale kracht van het team groot is. Maar zondag hebben we daar niks aan, dan is het weer een nieuwe wedstrijd. Wij moeten Ajax niet de gelegenheid geven te voetballen. Het merendeel van de wedstrijden hebben wij de tegenstander agressief aangepakt en dat zal zondag ook nodig zijn. Wij kunnen vooruit verdedigen zonder de defensieve organisatie uit het oog te verliezen. Hopelijk zal het zondag leiden tot de overwinning.’

DE TEGENSTANDER

Dit zou het seizoen van Ajax worden. De ploeg van Danny Blind was de afgelopen turbulente voetbaljaargang toch nog goed geëindigd, in Markus Rosenberg was een dure en veelbelovende spits vastgelegd en de talentvolle groep was, op het naar Hamburg gevluchte zorgenkind Van der Vaart na, intact gebleven. Maar de realiteit is verbluffend anders. Na een half seizoen spelen de Amsterdammers geen rol van betekenis meer in de titelrace, heeft zo’n beetje de helft van de selectie aangekondigd in de zomer transfervrij de Arena uit te willen lopen en buigt half Nederland zich over de vraag wat er toch mis is bij Ajax.

Tenzij AZ, PSV én Feyenoord volledig ineenstorten of er nog een onverwacht Europees bekersucces in het verschiet ligt, mag het huidige voetbalseizoen voor Ajax als verloren beschouwd worden. Waar de Amsterdammers in de meeste prognoses voor aanvang van dit seizoen als titelkandidaat nummer één werden bestempeld, kunnen ze maar amper aanklampen bij de subtop. En van het sprankelende voetbal waar de club vanouds om bekend staat, is al jaren weinig meer over.

Naar de redenen van het Amsterdamse verval is het voor niet-insiders slechts gissen. Duidelijk is wel dat de selectie, hoe talentvol ook, niet in balans is. Zo beschikt Ajax met Rosenberg, Charisteas, Babel, Anastasiou en de in de winterstop vastgelegde Klaas Jan Huntelaar over liefst vijf centrumspitsen. Maar het ontbreekt Blind aan spelers die voor een goede aanvoer kunnen zorgen. Waar Huntelaar bij Heerenveen elke week talloze voorzetten op maat kreeg van Ugur Yildirim, moet hij het in de Arena doen met onechte buitenspelers die meer oog hebben voor eigen succes. Geen wonder dat de Achterhoeker na vier competitieduels voor Ajax nog altijd op nul treffers staat, al zal de stoïcijnse spits gezien zijn talent uiteindelijk het net wel gaan vinden.

Anderzijds komt het matige jaar Ajax misschien niet eens zo slecht uit, net zoals het gegeven dat komende zomer een half dozijn spelers uit Amsterdam vertrekt. Er is nu tenminste eindelijk gelegenheid om de selectie eens flink te verversen en gericht te versterken met het oog op volgend seizoen. Eerder deze week werden Jaap Stam en Kenneth Perez al vastgelegd. Daarmee komen er twee geroutineerde spelers naar de Arena en vooral ook twee spelers die zichzelf niet belangrijker of groter vinden dan de club. Het is alleen te hopen dat het bestuur van de Amsterdammers de druk van de buitenwacht blijft weerstaan en Danny Blind ondanks de mindere resultaten de kans geeft Ajax weer daar te brengen waar het thuishoort. Het bereiken van de halve finale van de Gatorade Cup zal Ajax enkele dagen voor het duel met Feyenoord in elk geval weer iets van vertrouwen hebben gegeven.

Feyenoord – Ajax
Zondag 5 februari 2006 om 12.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen.
Feyenoord: Lodewijks; Greene (Collen), Vlaar, Bahia, Bosschaart; Paauwe, Hofs, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
Ajax: Stekelenburg; Grygera, Maduro, Vermaelen, Emanuelson; Galasek, Sneijder, Lindenbergh; Rosales, Huntelaar en Rosenberg.

THUIS
17/4/2005 Feyenoord - Ajax 2-3
11/4/2004 Feyenoord - Ajax 1-1
6/10/2002 Feyenoord - Ajax 1-2
26/8/2001 Feyenoord - Ajax 1-2
10/12/2000 Feyenoord - Ajax 3-1

UIT
28/8/2005   Ajax - Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax - Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax - Feyenoord 2-0
9/2/2003     Ajax - Feyenoord 1-1
3/3/2002    Ajax - Feyenoord 1-1


Bekijk hier de hoogtpunten van Feyenoord - Ajax van vorig seizoen