FEYENOORD GEEFT ZEGE UIT HANDEN IN BREDA: 3-3

Feyenoord heeft tegen NAC Breda twee dure punten laten liggen in de strijd om het kampioenschap. De ploeg van Koeman stond tot de 90ste minuut met 1-3 voor maar twee late Bredase tegendoelpunten zorgden alsnog voor de ontnuchterende puntendeling: 3-3. Salomon Kalou scoorde voor rust twee keer, waarna Romeo Castelen in de tweede helft de wedstrijd definitief leek te beslissen. Treffers van Julian Jenner en Anouar Diba zorgden alsnog voor het al niet meer verwachte puntenverlies.

Waar elders in het land een competitieduel werd gespeeld waar de term ´beladen confrontatie´ veel meer op van toepassing was, kon de wedstrijd tussen NAC en Feyenoord op voorhand ook wel onder die noemer worden geschaard. Daarvoor was het vertrek van Van Hooijdonk bij NAC nog te vers, wat de bankzitter van Feyenoord met weinig vriendelijke spreekkoren duidelijk werd gemaakt. Het duel leefde zodoende al voor het eerste fluitsignaal geklonken had. Ongetwijfeld niet alleen bij de supporters, maar zeker ook bij drie spelers in Bredase dienst. Evander Sno, Timothy Derijck en Leonardo verruilden vorige maand tijdelijk dan wel definitief het rood/wit voor het geel/zwart en waren er alles aan gelegen te vlammen tegen de ploeg van Koeman.

Vanaf het eerste beginsignaal liet vooral Leonardo daar geen misverstand over bestaan. Het Braziliaanse wonderkind leek bij vlagen iets te vaak naar de Olympische Winterspelen te hebben gekeken, waar deze dagen vooral individuele sporten worden beoefend. De Braziliaan wilde wel erg graag het ongelijk van Koeman aantonen, anders waren zijn regelmatig te zelfzuchtige acties niet te verklaren. Feyenoord bewees aan de andere kant van het veld hoe een aanval wel effectief kan functioneren. Hoewel NAC de ploeg was met het meeste balbezit, waren de Rotterdammers dan ook het meest dreigend. De eerste de beste mogelijkheid had meteen een treffer tot gevolg. Speciale dank ging daarbij uit naar Tamás Petö, die Kuyt eerst afstopte maar hem daarna de kans bood de bal voor de voeten van de inkomende Kalou te leggen. Met een leeg doel voor zich was het voor de Ivoriaan een koud kunstje de 0-1 binnen te schieten. NAC, waar Sno en Derijck voorop gingen in de strijd, drukte Feyenoord in het vervolg regelmatig naar achteren, maar het leverde geen enkele uitgespeelde kans op. De gelijkmaker viel desondanks toch. Anouar Diba schoot na 24 minuten met een fantastisch en onhoudbaar afstandschot de 1-1 binnen. Feyenoord pakte de draad goed op en nam even voor rust weer de leiding. De tweede kans voor de ploeg van Koeman leverde ook meteen het tweede doelpunt op. Kuyt legde de bal met een prima voorzet op het hoofd van Kalou, die Schollen kansloos liet: 1-2. Leonardo was tot het rustsignaal nog één keer gevaarlijk, nadat hij voor de eerste keer zijn directe tegenstander Ron Vlaar het nakijken gaf. Zijn schot werd gestuit door Lodewijks.

Dat Feyenoord ook kansen kon verprutsen in Breda bewees Castelen meteen na rust. De rechtsbuiten presteerde het op nog geen halve meter van een leeg doel over te schieten. Castelen hoefde het schot van Kuyt alleen maar binnen te lopen, maar raakte de bal volledig verkeerd. Hij was het ook die de volgende kans niet wist te benutten, al kon hem daarbij niets worden aangerekend. Met een individuele actie verschafte Castelen zichzelf een schotkans, die ten koste van een hoekschop werd geneutraliseerd door Schollen. Feyenoord - waar de voormalig NAC´ers Collen, Boussaboun en Van Hooijdonk op dat moment al gezamenlijk warmliepen – had in de tweede helft geen problemen met de thuisploeg. De krachten leken weggevloeid bij de Brabanders en het was wachten op de onvermijdelijke derde Rotterdamse treffer. Die volgde twintig minuten voor tijd. Castelen liet het tweede buitenkansje dat Kuyt hem bood dit keer niet onbenut en tikte simpel binnen: 1-3. Daarmee leek ook het laatste restje verzet gebroken met minutenlang Rotterdams balbezit tot gevolg. Gescoord werd er ondanks oplegde mogelijkheden voor Kuyt, De Guzman en Casten niet meer door de bezoekers. Het bleken dure missers, want de thuisploeg bleek helemaal nog niet verslagen. Jenner zorgde na 90 minuten met een knap schot en dito actie voor 2-3, waarna Diba het bijna ongelooflijke alsnog wist te realiseren. Met een schuiver liet hij Lodewijks, nog geen minuut na het doelpunt van Jenner, opnieuw kansloos. Scheidsrechter Vink floot niet veel later voor de laatste keer, waarmee het gelijkspel in het Bredase kamp als een overwinning werd gevierd.

NAC Breda – Feyenoord 3-3