STATISTIEKEN FEYENOORD – SPARTA ROTTERDAM

Feyenoord en Sparta houden er een uitgebreid gedeeld verleden op na. Komende zondag staat het 94ste competitieduel tussen beide traditierijke clubs op het programma. Het is de 47ste editie in De Kuip, het stadion waar Feyenoord 27 van die confrontaties winnend afsloot. Sparta wist negen keer te winnen. Tien keer eindigde de stadsderby in Rotterdam-Zuid met een gelijkspel. Het doelsaldo (110-56) spreekt duidelijk in het voordeel van Feyenoord.

De laatste stadsderby in De Kuip vond plaats op 19 augustus 2001. Feyenoord gebruikte het duel om te laten zien waartoe het in staat was. Het won met 5-0 en speelde met name het eerste half uur flitsend voetbal. Daarna zakte de ploeg wat terug, maar was toch sterk genoeg om ogenschijnlijk zonder al te veel moeite een aardig visitekaartje af te geven. Grote man aan Feyenoord-zijde was Jon Dahl Tomasson. Hij scoorde driemaal. Slechts nieuweling Pierre van Hooijdonk zal met gemengde gevoelens terugdenken aan de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen. De spits speelde weliswaar goed, maar miste in de eerste helft ook een strafschop. De spits, die in het vervolg van het seizoen zo’n onwaarschijnlijke prestatie neerzette, bewees wel dat hij meer kon dan alleen scoren. Met een halve omhaal bracht hij Tomasson in stelling voor de 1-0. Toen vervolgens Emerton de stand op 2-0 had bepaald klonk het ‘tien, tien, tien’ al door de uitverkochte Kuip. Er waren op dat moment 23 minuten gespeeld. Na de gemiste strafschop van Van Hooijdonk haperde de aanvalsmachine, maar desondanks werd er toch nog een ruime zege behaald. Na de 3-0 van Bosvelt verzorgde Tomasson in de laatste drie minuten nog twee treffers.