FEYENOORD OPPERMACHTIG IN STADSDERBY: 4-0

Feyenoord heeft de stadsderby met Sparta eenvoudig in zijn voordeel beslist: 4-0. De ploeg van Erwin Koeman stelde de overwinning in een tijdsbestek van 24 minuten (onderbroken door de rust) veilig. Nicky Hofs verzorgde in de eerste helft twee treffers, waarna Dirk Kuyt kort na rust de 3-0 op het scorebord bracht. In de slotfase bepaalde invaller Ali Boussaboun de eindstand. Door de overwinning werd de achterstand op PSV teruggebracht tot vijf punten. Feyenoord liep drie punten weg bij AZ, dat zich in eigen huis verslikte in FC Utrecht (2-3).

Na vierenhalf jaar werd de derby zondag eindelijk weer in ere hersteld in De Kuip. De stadsderby, de enige in Nederland en zodoende fungerend als onvervalste promotie voor Rotterdam, had wat aandacht betreft niks te klagen. Feyenoords thuishaven was uitverkocht, wat niet alleen aan prestige maar ook aan de grote belangen was toe te schrijven. Na de misstap in Breda en de zege van PSV in Arnhem van afgelopen vrijdag kon de ploeg van Koeman zich niet nog een misstap permitteren. De druk lag bij Feyenoord, dat in Sparta een defensief uiterst sterke en bovendien tot op het bot gemotiveerde stadsgenoot trof.

Scoren was het devies tegen Sparta, dat in René Ponk een bekwame sluitpost kent die al tien keer de nul wist te houden. Feyenoord leek daar in de beginfase nauwelijks van doordrongen. Sparta kon zich het eerste half uur meten met Feyenoord, dit tot hoorbaar ongenoegen van het Legioen. De bezoekers kregen zelfs de beste kans via Ivan Cvetkov, die de prima voorzet van Davy De Fauw veel te gemakkelijk in de handen van Lodewijks kopte. Ook Jason Oost was een keer dreigend met een schot, die door Lodewijks in twee instanties werd gekeerd.

Feyenoord, waar Koeman zijn spitsen een signaal gaf door Pierre van Hooijdonk al vroeg te laten warmlopen, toonde in de 94ste stadsderby aan een slow starter te zijn. In het vervolg van de eerste helft bleek de thuisploeg superieur. Kalou zag zijn kopbal nog van de lijn gered door Sjaak Polak en Patrick Paauwe schoot van afstand net voorlangs, maar duidelijk werd dat het openingsdoelpunt niet lang op zich kon laten wachten. Dat Dirk Kuyt weer de hoofdrol op zich nam bij de realisering ervan was even vanzelfsprekend als bewonderenswaardig. De Katwijker ging op snelheid langs zijn bewaker Wouter Gudde en leverde een afgemeten voorzet af. Hofs tikte de bal simpel binnen: 1-0.

Daarmee was het verzet van de bezoekers op slag gebroken, wat Hofs vrij snel na zijn eerste doelpunt in staat stelde de marge te verdubbelen. Op aangeven van André Bahia lobde de Arnhemse middenvelder de bal met veel gevoel over Ponk in de bovenhoek: 2-0. Hofs had drie minuten later de kans zichzelf de heldenstatus aan te meten, maar dit keer was Ponk hem wel de baas. De doelman redde het schot, dat het laatste wapenfeit zou blijken tot het rustsignaal.

Feyenoord ging in de tweede helft door waarmee het in het slotgedeelte van het eerste bedrijf was geëindigd: scoren. Weer was er een hoofdrol voor Kuyt, die dit keer aan het einde stond van de aanval en zelf zijn productiviteit opschroefde.

De complimenten gingen niet alleen uit naar de topschutter, maar ook naar zijn collega aanvallers. Naar Kalou - die de assist verzorgde – en ook naar Romeo Castelen, die zijn voetbalvernuft etaleerde door de bal te laten passeren waardoor Kuyt optimaal in stelling werd gebracht. De wedstrijd was daarmee in een vroegtijdig stadium beslist, al was de Sparta-aanval er nog op gebrand een keer te scoren. Oud-Feyenoorder Jason Oost was er dichtbij, maar Lodewijks was zoals zo vaak een niet te passeren obstakel.

Feyenoord had de zaken achterin op orde en creëerde weinig meer. Paauwe vuurde nog een keer op doel, maar het schot miste precisie. Het duel bloedde dood, maar had nog een eenmalige opleving toen invaller Boussaboun zijn dadendrang met een doelpunt wist op te waarderen. De Marokkaan stuitte eerst nog op Ponk, maar in de herkansing liet hij de doelman kansloos en zette hij de eindstand op het scorebord.

Feyenoord – Sparta 4-0