SUPERIEUR FEYENOORD ZET FC UTRECHT OPZIJ: 3-0

Feyenoord heeft FC Utrecht met sprankelend voetbal opzij gezet: 3-0. De ploeg van Erwin Koeman slaagde er de eerste helft lange tijd niet in de superioriteit te vertalen in doelpunten, maar was na rust een stuk doeltreffender. Salomon Kalou opende na 40 minuten de score, waarna Kuyt en opnieuw Kalou met hun treffers de eindstand bepaalden. Serginho Greene speelde voor het eerst dit seizoen op het middenveld, waar hij indruk maakte. De rechtsbackpositie werd bekleed door Pieter Collen. In de slotfase moest FC Utrecht met tien man verder nadat Etienne Shew-Atjon zijn tweede gele kaart zag voorgehouden.

Binnen de selectie zullen vooral Collen en Maikel Aerts vol verwachting hebben uitgekeken naar het duel met FC Utrecht. Aerts mocht voor het eerst in officieel verband keepen in De Kuip, iets waar hij acht maanden op wachtte en zich in de voorbije week uiteraard zeer op verheugde. Voor Pieter Collen was het geen nieuwe ervaring om in Feyenoords thuishaven aan de aftrap te verschijnen, al dateerde dat laatste optreden uit 2001. Het duel was niet alleen om die reden van belang voor Collen, die deze dagen zijn indrukwekkende comeback beloond hoopt te zien met een verlenging van zijn aflopende verbintenis.

Collen en Aerts maakten voor rust deel uit van een team dat dit seizoen geen enkele keer zo zijn wil wist op te leggen aan de tegenstander. FC Utrecht was een figurant in het toneelstuk dat de ploeg van Koeman voor rust opvoerde. Met een ongekende superioriteit werden de bezoekers naar achter gedreven, wat gezien de recente sterke prestaties van FC Utrecht toch wel enige verbazing wekte in De Kuip. Het éénrichtingsverkeer had zelfs tot gevolg dat de ploeg van Foeke Booy geen enkele keer op doel wist te  schieten.

Waar Aerts dan ook vooral bezig was zichzelf warm te houden, zorgden de Feyenoorders er wel voor dat doelman Joost Terol het niet koud kreeg. De Utrechtse goalie werd bestookt met schoten, maar sleepte zijn ploeg er lange tijd doorheen. Na vier minuten moest Terol voor het eerst in actie komen op een schot van Kuyt.

Het tweede wapenfeit kwam eveneens van Kuyt, die de voorzet van Hofs met zijn hoofd wist te schampen en de bal op de lat zag belanden. Bij de volgende aanval trok Dwight Tiendalli aan de rem door Kalou naar de grond te werken. De toegekende strafschop werd genomen door Kuyt, die zonder al te veel overtuiging inschoot. Terol redde de inzet, waarmee hij Utrecht niet voor het eerst in de wedstrijd hield. Kuyt stond aan de basis van de volgende kans.

Zijn afgeketste schot werd eerst door Castelen gemist en door Kalou half geraakt, waarna de bal over de achterlijn verdween. Een schot van Greene (over) en kopbal van Kalou (over) volgden, maar de verdiende openingstreffer bleef desondanks niet uit. De Guzman, één van de uitblinkers, zette Kalou in scoringspositie.

De Ivoriaan schoof de bal met rust en precisie onder Terol door, waarmee de ban gebroken was. Feyenoord had in de resterende minuten tot het rustsignaal graag willen doorzetten, maar een hevige sneeuwbui maakte dat onmogelijk.

Toen de zon weer was teruggekeerd en er weer gewoon gevoetbald kon worden, bleken de sneeuwbui en de rust slechts hinderlijke onderbrekingen te zijn geweest van Feyenoords voetbalshow. Feyenoord ging door waarmee het bezig was geweest, met als enige verschil dat de scherpte dit keer niet ontbrak. Bij de eerste kans was het meteen raak. De opgekomen Collen behield de rust en het overzicht en speelde Kuyt aan. De Katwijker was dit keer wel toonbeeld van doelgerichtheid en herstelde daarmee zijn eerdere misser. Met een geplaatste schuiver in de verre hoek liet hij Terol kansloos: 2-0.

Vanaf dat moment wachtte het Legioen met enig leedvermaak op de eerste doelpoging van FC Utrecht. Die volgde pas na 68 minuten, toen Ramzi metershoog overschoot. Het was veelzeggend voor Feyenoord, dat de supporters negentig minuten lang waar voor hun geld bood. Mogelijkheden waren er ook nog voor Kuyt (3x) en De Guzman, maar het ontbreken van geluk en Terol voorkwamen een grotere achterstand. Het genieten zat na rust meer in Feyenoords oppermacht en de klasse die enkele spelers etaleerden. Veruit de verrassendste was Greene, die op het middenveld de show stal. Toch zou er ook nog gescoord worden. Nadat FC Utrecht de laatste minuten moest volmaken met tien (tweede gele kaart voor Shew-Atjon) was het Kalou die in de slotfase de eindstand met een rake kopbal op 3-0 bepaalde.

Feyenoord – FC Utrecht 3-0