STATISTIEKEN: AZ – FEYENOORD

Feyenoord neemt het zondag voor de 28ste keer in competitieverband in Alkmaar op tegen AZ. De ontmoeting, die sinds enkele jaren als topper door het leven gaat, is voor zowel Feyenoord als AZ van groot belang in de strijd om de tweede plaats. Feyenoord houdt er in Noord-Holland een positieve balans op na. Elf van de voorgaande 27 wedstrijden werden door Feyenoord gewonnen. Tien keer was er een puntendeling en zes keer boekte AZ de zege. Vorig seizoen zette AZ Feyenoord met ruime cijfers opzij: 4-1.

Feyenoord deed vorig seizoen in de week voor de topper tegen AZ zelfvertrouwen op door RKC simpel opzij te zetten. Maar toen het eenmaal zo ver was en Feyenoord vol goede moed in Alkmaar aan de aftrap verscheen, ging er plotseling van alles mis bij de Rotterdammers. Feyenoord kwam al na vier minuten op achterstand. Weer vormde een dode spelsituatie de inleiding. Mathijsen kon een corner inkoppen en gaf zijn ploeg zo al vroeg wat extra vertrouwen. Feyenoord vocht na die vroege tegenvaller dapper terug en ging eigenlijk steeds beter voetballen. Het had ook het geluk dat Kromkamp met een eigen goal gelijk maakte, maar in de tweede helft stortte Feyenoord alsnog in elkaar. Perez scoorde tweemaal, Bosschaart kreeg rood, Song daarna ook en uitgerekend ex-Feyenoorder Robin Nelisse bepaalde in de slotfase de eindstand. De enige Feyenoorder die met een glimlach Alkmaar verliet, was Dirk Kuyt. Natuurlijk baalde hij van het verlies, maar de nederlaag woog niet op tegen het cadeau dat hij een dag eerder kreeg. Toen werd hij vader van een kerngezonde dochter. ‘Ik hoop niet dat men het mij kwalijk neemt, maar voor het eerst in mijn leven ga ik na een nederlaag met een goed gevoel naar huis.’