Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

ZONDAG 19 MAART; 12.30 UUR: AZ - FEYENOORD

Feyenoord speelt zondag misschien wel een cruciaal duel in de strijd om de tweede plaats. Maar hoe groot het belang van de wedstrijd ook is, de gedachten van de spelers en technische staf waren de voorbije week niet bij Feyenoord-AZ. Daarvoor was het nieuws over het overlijden van de oudste dochter van Alfred Schreuder te ingrijpend. En is het maar de vraag of de spelersgroep zich na de begrafenis op zaterdag met honderd procent kan focussen op het duel van zondag. ‘Het zal ongetwijfeld doorwerken in de hoofden van de spelers’, aldus Koeman.

Koeman: ‘We hebben een klote week gehad, dat geldt voor ons allemaal. De stemming is ‘down’ en dat is logisch. De jonge spelers die geen kinderen hebben staan er wat verder vanaf, maar van degenen die wel kinderen hebben zie ik dat ze zich verplaatsen in de situatie. Dat geldt ook voor mezelf. We gaan zaterdag met de hele groep naar de begrafenis, die besloten is. We wonen daar de kerkdienst bij. Een aantal van ons, waaronder ook ik, blijft achter om in besloten kring te condoleren na de begrafenis. Op zaterdag zullen we er niet met ons hoofd bij zijn. En dat lijkt me ook niet zo vreemd als je zo’n klein kistje ziet liggen. Hoe moeilijk het ook is, we zullen ons na zaterdag moeten proberen af te sluiten en ons fixeren op de wedstrijd. Op zondag worden we weer beoordeeld en veroordeeld, hoe dubbel dat ook is. Maar het hoort bij het leven, hoe oneerlijk ook. Toch zal het ongetwijfeld doorwerken in de hoofden van spelers. Maar misschien pakt het zondag wel anders uit en geeft het de spelers, vanwege hun blijdschap om op het veld te staan, wel inspiratie.’

AZ - Feyenoord, waar voorafgaand een minuut stilte wordt gehouden, kreeg de afgelopen week een zwarte rand. Hoe gevoelloos het ook klinkt, het maakt de belangen van het duel er voor beide clubs niet minder groot om. Vond ook de altijd realistische Koeman, die aangaf dat er in elk geval niet verloren mag worden. ‘Ik vind dat we alles op alles moeten zetten te winnen. Daarmee nemen we een voorschot op het behalen van de tweede plaats. En als we het niet kunnen winnen, mogen we in elk geval niet verliezen.’

Of dat zondag gebeurt met Pieter Collen is de vraag. De Belg heeft last van zijn onderrug, waardoor hij vrijdag het trainingsveld eerder verliet. Mocht Collen niet fit blijken, zal Koeman naar verwachting Serginho Greene als rechtsback laten spelen en Patrick Paauwe, die zondag nog werd gepasseerd, weer een basisplaats toebedelen. Koeman voegt, ongeacht de fitheid van Collen, in de persoon van de talentvolle A-junior Jeffrey Altheer een verdediger toe aan zijn selectie. De 19-jarige Altheer komt uit voor de A1 en wordt ook regelmatig ingezet bij Jong Feyenoord.

DE TEGENSTANDER

Hoewel AZ net als vorig seizoen in deze fase van de competitie PSV steeds verder ziet weglopen op de ranglijst, heeft de ploeg onder Louis van Gaal toch een grote stap voorwaarts gezet. De laatste maanden onder leiding van Co Adriaanse leek AZ in niets op de ploeg die zich lange tijd tot de absolute verrassing van de Eredivisie had ontpopt. Momenteel legt AZ ook niet meer het beste voetbal op de mat, maar één groot verschil is er wel: AZ pakt nu wel de punten. Daarmee naderde het Feyenoord, dat bepaald geen slecht seizoen doormaakt, vorige week tot twee punten, waarmee de tweede plaats weer in het vizier kwam.

Dat AZ gegroeid is, bewees het vooral afgelopen zondag. In Tilburg speelde de huidige nummer drie van de ranglijst verre van goed, maar ontdeed het zich toch van Willem II: 1-3. Na de 1-1 maakte de thuisploeg het spel, maar het was AZ dat uiteindelijk professioneel de drie punten ophaalde. En vooral dat gegeven zal Van Gaal hebben verblijd, aangezien zijn ploeg aantoonde ook te kunnen winnen als het niet loopt. De week ervoor tegen NEC had AZ al genoeg gehad aan drie minuten om het duel te beslissen. In Rotterdam won AZ na een slechte wedstrijd in de blessuretijd van Sparta (0-1) en ook tegen Heracles Almelo was het spel verre van indrukwekkend, maar werden de drie punten wel bijgeschreven (0-2).

AZ zakte desondanks steeds verder weg, iets wat door de trainer al sinds zijn komst werd voorspeld. Vanaf het eerste moment benadrukte Van Gaal dat AZ geen titelkandidaat is, iets wat hij onlangs in De Kuip herhaalde na de 2-0 nederlaag die zijn ploeg daar leed. De woorden van de succestrainer deden op dat moment wat vreemd aan, aangezien de prima verrichtingen botsten met die weinig positieve visie. Maar de huidige prestaties maken de uitspraken wel inzichtelijk. AZ komt inderdaad tekort om het allerhoogste doel na te streven. Het Legioen was daar op Tweede Kerstdag al getuige van en de directe duels met PSV maakten wat dat betreft alles duidelijk. In Eindhoven was er de 3-0 nederlaag en in Noord-Holland werd het vorige maand ‘slechts’ 1-2 voor de ploeg van Guus Hiddink. AZ kan fantastisch voetballen, oogst wekelijks respect voor de manier van spelen en is een waardige aanvulling bij de traditionele Top Drie, maar op de momenten dat het er echt om gaat haakt de ploeg af. In het Spaanse Sevilla volgde vorige maand de ondubbelzinnige bevestiging daarvan, met de uiteindelijke UEFA Cup-uitschakeling tot gevolg.

Zondag staat er voor AZ, dat volgende week via PSV de finale van de Gatorade Cup hoopt te bereiken, weer een wedstrijd op het programma waar het er echt om gaat. De Alkmaarders zijn er alles aan gelegen om tweede te worden, waarmee ze de nummer vijf van de competitie zullen treffen in de eerste ronde van de play-offs. Daarmee voorkomt AZ een snelle confrontatie met het in Alkmaar weinig geliefde Ajax, dat hoogstwaarschijnlijk als vierde eindigt. De voetbalshow die AZ de laatste keer tegen Feyenoord op de mat legde in Alkmaar valt niet te verwachten, maar dat baart de ploeg weinig zorgen. AZ heeft inmiddels wel bewezen dat het ook met minder aantrekkelijk voetbal kan winnen.

AZ – Feyenoord
Zondag 19 maart 2006 om 12:30 uur in de Alkmaarderhout
Scheidsrechter: Van Egmond

Vermoedelijke opstellingen
AZ: Timmer; Steinsson, Mathijsen, Opdam, De Cler; Landzaat, Medunjanin, Schaars; Meerdink, Arveladze en Perez.
Feyenoord: Aerts; Collen (Greene), Vlaar, Bahia, Bosschaart; De Guzman, Greene (Paauwe), Hofs; Castelen, Kuyt en Kalou.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
26/12/2005 Feyenoord - AZ 2-0
3/4/2005 Feyenoord - AZ 4-2
11/2/2004 Feyenoord - AZ 0-3
15/12/2002 Feyenoord - AZ 6-1
10/3/2002 Feyenoord - AZ 4-1

UIT
31/10/2004 AZ - Feyenoord 4-1
14/9/2003 AZ - Feyenoord 2-2
15/2/2003 AZ - Feyenoord 1-4
20/10/2001 AZ - Feyenoord 1-3
4/2/2001 AZ - Feyenoord 0-3