FEYENOORD IN DE MEDIA

Om snel te weten te komen wat Feyenoord gedaan heeft, kunt u natuurlijk na alle wedstrijden vrijwel direct ons eigen wedstrijdverslag lezen. Maar speelde Feyenoord wel zo sterk, was de zege of nederlaag wel de juiste afspiegeling? Als u wilt weten hoe de overige media schrijven over Feyenoord, klik dan op 'meer'.

AZ helpt PSV met lucky zege op Feyenoord

AZ is de nieuwe nummer twee van de Eredivisie. En na de 1-0 nederlaag die Feyenoord opliep in de Alkmaarderhout kan PSV het kampioenschap niet meer ontgaan, wonderen daargelaten. AZ was de gelukkigste in het boeiende duel.
Het zat Feyenoord niet mee in Alkmaar. AZ had dan wel het beste veldspel, maar het waren de bezoekers die voor het meeste gevaar zorgden en zoveel goede kansen kregen, dat de ploeg van coach Erwin Koeman in het eerste uur een voorsprong had verdiend.

Maar die kwam er niet. Zo raakte Salomon Kalou de paal, haalde Stijn Schaars een inzet van Ron Vlaar van de doellijn, miste Dirk Kuijt op een haar na het doel en kopte Patrick Paauwe hard op de paal. AZ kon daar lange tijd weinig tegenover zetten, uitgezonderd een aardige maar te ver doorgevoerde actie van Haris Medunjanin.

Toch kwam AZ op voorsprong en dat mogen vooral doelman Maikel Aerts en Patrick Paauwe zich aanrekenen. Beide Feyenoorders zaten elkaar in de weg bij een vrije trap van Denny Landzaat, waarna de keeper de bal verspeelde aan Shota Arveladze, die AZ op voorsprong zette.

Het was een dure misser voor de Rotterdammers, die in het half uur dat volgde er niet meer in slaagden kansen te creëren zoals in het eerste uur wel was gelukt. Ook het inbrengen van stormram Pierre van Hooijdonk baatte niet. Het was zelfs AZ dat de beste mogelijkheden kreeg, maar doelman Aerts zorgde er onder meer met een fraaie redding op een inzet van invaller Kenneth Perez voor, dat Feyenoord tot het slotsignaal mocht blijven hopen.

Door de zege neemt AZ de tweede plaats over van Feyenoord. Met nog vijf duels op het programma bedraagt de achterstand van de ploeg van coach Louis van Gaal op koploper PSV negen punten.

Feyenoord na alle emoties leeg

Om één minuut voor half één kon je gistermiddag in de Alkmaarderhout alleen het klikken van fotocamera’s horen. Voor de rest was het bij AZ-Feyenoord (1-0) zestig tellen stil, zo stil als het zelden is op een plek van collectieve rouw.

De Alkmaarderhout gaat straks de boeken in als het stadion waar AZ ooit landskampioen werd en tal van Europese successen vierde. Maar het is ook de plaats van twee keer AZ- Feyenoord met een indrukwekkende minuut zonder geluid.

Spelers als Patrick Paauwe, Pierre van Hooijdonk, Henk Timmer en Barry van Galen hielden er gisteren letterlijk halt bij de dood van de 6-jarige Anouk Schreuder. Vierenhalf jaar eerder, op 20 oktober 2001, stonden ze op dezelfde grasmat de 5-jarige Devin, zoon van Johnny Bosman te herdenken. ,,Net als toen was er kippenvel,’’ zo ervoer Timmer, destijds keeper van Feyenoord en nu van AZ. ,,En net als toen merkte ik dat die minuut stilte niet het moeilijkste is. Dat is de eerste minuut erna. Wanneer de scheidsrechter fluit en het publiek zich weer roert, dan gaat de realiteit van alledag verder. Dat is niet te bevatten.’’

Timmer was na de competitietopper waarin een gelijkspel terecht was geweest, nog altijd zichtbaar aangeslagen. Dat gold ook voor Paauwe, die vooraf in de middencirkel geen moeite deed zijn tranen te bedwingen. AZ- Feyenoord was het rechtstreekse gevecht om de tweede plaats in de eredivisie (door de 1-0 zege heeft AZ die weer in bezit), maar het was toch vooral een duel waarbij het belang van voetbal even in perspectief werd geplaatst. ,,Dat we geen tweede meer staan interesseert me echt even geen bal,’’ zei Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt. ,,Ik zat tot vorige week nog met de titel in mijn hoofd. Dat je die hoop moet laten varen is al een tik en dan krijg je er deze week nog twee overheen.’’ Kuyt spreekt bewust van twee, want afgelopen week werd zijn vader geopereerd aan slokdarmkanker. De familie heeft te horen gekregen dat zijn situatie uiteindelijk uitzichtloos is.

Met twee onwezenlijke gebeurtenissen vers in zijn hoofd wond Kuyt zich flink op toen vanuit het Feyenoord-vak na een uur spelen alweer massaal kanker-KNVB en kanker-Van Egmond werd gescandeerd. Een paar uur voor de aftrap had Kuyt een sms-je van Alfred Schreuder ontvangen. Die bedankte de groep voor het bijwonen van de begrafenis van zijn dochter een dag eerder. Na de wedstrijd bedankte Schreuder per sms ook AZ-directeur Marcel Brands voor de steun van het Alkmaarse publiek.

AZ- Feyenoord duurde met blessuretijd erbij 94 minuten. Dat was bijna net zo lang als de kerkdienst zaterdag in Barneveld. In de Bethelkerk zaten de voltallige selectie en directie op de voorste rijen. Op het altaar stond het kleine kistje. Onder anderen Jorien van den Herik deed het woord en er was een indringend filmpje van de laatste anderhalf jaar uit Anouk Schreuders leven. Na de dienst waren de Feyenoorders gesloopt. De beelden, de woorden, de muziek. Het hakte er bij iedereen in. Kuyt: ,,Ik heb de rest van de zaterdag nodig gehad om bij te komen.’’

’s Avonds in het hotel vlakbij Alkmaar liet Erwin Koeman de groep vrij een biertje of wijntje te nemen. In zijn bespreking wees hij de spelers op het voorrecht van gezond zijn en lekker kunnen voetballen.

De coach: ,,Ik hoopte dat we uit een klote-situatie toch positieve energie zouden halen en dat is in elk geval gelukt. Ik vond ons hele fases van de wedstrijd prima spelen, alleen zat het niet mee.

,,Bij het doelpunt laat Maikel Aerts zich niet horen, waardoor Paauwe niet weet dat zijn keeper uitkomt en die tuimelt vervolgens zo over hem heen, waarna Arveladze kan scoren. Jammer.’’

GPD-dagbladen

AZ pakt in topper tweede plaats

Als het 1-0 wordt, is er normaal gesproken een winnaar en een verliezer. AZ was gisteren absoluut de winnaar van de dag, maar Feyenoord hoefde niet beteuterd terug naar Rotterdam. Want ach, de uitslag had ook anders kunnen zijn.

Een punt voorsprong heeft AZ nu op Feyenoord. Die marge zal de Alkmaarders niet verleiden tot euforie en Feyenoord niet tot wanhoop. Beide ploegen zullen zich vandaag bij de analyse waarschijnlijk vooral concentreren op de gunstige conclusies van gisteren. Die waren er genoeg. AZ en Feyenoord schotelden het publiek op de eerste plaats een leuke wedstrijd voor, ondanks het hobbelveld. AZ bleek vooral voor rust weer eens bedreven in het snelle combinatiespel, dat sinds Co Adriaanse het handelsmerk is van de ploeg. Feyenoord toonde zich, vooral na rust, opnieuw een krachtig geheel.

Het werd 1-0 omdat invaller-doelman Maikel Aerts bij een vrije trap van Landzaat in de fout ging, de bal los liet en Arveladze zag scoren. Maar er waren heel wat meer momenten dat er een doelpunt had kunnen vallen, in sommige gevallen had er zelfs een goal móeten vallen.

De meeste kansen leken voor Feyenoord, maar dat was schijn. Kalou kromde bal om Timmer heen naar de tweede paal, waar het leer ook precies tegenaan viel. Een schot van Vlaar werd door Schaars van de lijn getrapt. Kuijt besloot een een- tweetje met Kalou af te ronden met de buitenkant van de voet, maar de uitvoering was net niet fijn genoeg.

Fabelachtig
De kansen van AZ - op die van Perez na in de laatste minuut, door Aerts gered - waren iets minder opzichtig, maar daarom niet minder groot. Landzaat verprutste een goede schietkans, Schaars ook. Medunjanin had zelfs na acht minuten al kunnen scoren na een fabelachtig mooie actie, waarbij hij zijn fluwelen linkervoetje vrijspeelde in het strafschopgebied. Een Feyenoord-sliding beperkte echter zijn mogelijkheden, het eindschot was van povere kwaliteit.

Was het schieten dus zwak verzorgd bij AZ, het koppen al helemaal. Een type als David Loggie (ooit midvoor in Alkmaar) had er gisteren zomaar drie gemaakt. Jaliens miste in kansrijke positie het noodzakelijke gevoel voor timing, Medunjanin liet op deze wijze zelfs twee open kansen lopen: geen lef, geen gevoel voor de doeltreffende kopgoal. Soms is het ronduit ergerlijk hoe zwak het koppen bij de huidige voetbalprofs is ontwikkeld. Patrick Paauwe kopte kort na rust, bij 0-0, uit een corner op de paal. Dat had ook een doelpunt moeten zijn.

Lange ballen
Zo was er dus van alles te beleven gisteren in Alkmaar - en dan kwam daar de opwindende stand nog bij. De goal van Arveladze viel na 57 minuten, wat Feyenoord deed besluiten het laatste half uur pressing te spelen. Met speeltijd voor Pierre van Hooijdonk, die echter zelden werd gevonden. Aan lange ballen was er geen gebrek bij Feyenoord, met name Vlaar maakte wel erg veel gebruik van dit soort god-zegen-de-greep- voetbal.

De jonge verdediger was geëxcuseerd omdat het middenveld van Feyenoord de bal liever niet dan wel had, zo leek het. Vooral international Hofs was vooral afwezig, in tegenstelling tot zijn ijzersterke tegenstander, Jong Oranje-klant Stijn Schaars.

Op de tribune zullen Marco van Basten en John van ’t Schip dat ook hebben gezien. Liefst elf Oranje-internationals stonden er gistermiddag aan de aftrap. Alleen Meerdink en Hofs vielen werkelijk uit de toon.

AZ heeft de levendige topper tegen Feyenoord in eigen huis gewonnen. Dit gebeurde in een wedstrijd waarin Feyenoord bij tijd en wijlen de touwtjes in handen had, maar niet scoorde. AZ deed dit na een uur wel. Arveladze was macthwinner en de Alkmaarders gaven de voorsprong niet meer uit handen. Hierdoor neemt het de tweede plaats van Feyenoord over.

De topper tussen AZ en Feyenoord begon met een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis van Anouk Schreuder, de op 6-jarige leeftijd overleden dochter van Feyenoorder Alfred Schreuder. Zowel de supporters van Feyenoord als die van AZ hadden een spandoek gemaakt.

De strijd op het veld begon wat afwachtend van AZ-zijde en de thuisclub nam na tien minuten de regie in handen. Feyenoord liet dit gebeuren, maar toen de Rotterdammers gedurende de eerste helft eenmaal op dreef waren, hadden de Alkmaarders het lastig. AZ begon zonder Perez en Van Galen, waardoor Medunjanin en Huysegems een kans kregen. De eerste kans van de wedstrijd was voor de jonge nummer tien, maar de bal lag voor zijn verkeerde voet waardoor Medunjanin te veel tijd nodig had om uit te halen. Ook zijn lob was mooi, maar te makkelijk voor Aerts. Verder stichtte Meerdink een aantal keer gevaar en kwam De Cler een paar maal gevaarlijk door. De eindpass ontbrak echter.

De grootste kansen waren voor rust toch voor de gasten uit Rotterdam die, zoals gezegd, de strijd om de tweede plaats aan het eind van de eerste helft kracht bij zetten. Ex-AZ’er Ron Vlaar schoot vanuit een corner in, maar Schaars haalde de bal van de lijn. Dat Dirk Kuyt niet scoorde, was een meevaller. De spits combineerde met Castelen door het hart van de AZ-verdediging, maar passeerde Timmer niet want hij mikte naast.
Tegen de kansenverhoudingen in, kwam AZ na de thee op voorsprong. Feyenoord kwam fel uit de startblokken, maar het koppel Kuyt en Kalou ontbrak het aan scherpte. Vanuit een corner passeerde Shota Arveladze na een uur spelen keeper Aerts. De doelman kreeg de hoekschop niet onder controle en Paauwe zat verdedigend mis, 1-0. Na de goal moest Feyenoord wel de aanval zoeken en het duel werd spannender en harder. AZ anticipeerde goed op de situatie en had mogelijkheden Feyenoord via de counter definitief op de knieën te krijgen. Er werd gewisseld door beide trainers en aan AZ-zijde kwamen Perez, Van Galen en Steinsson in het veld voor Meerdink, Arveladze en Medunjanin. Erwin Koeman bracht Van Hooijdonk in het veld, maar ook de pinchhitter kon geen potten breken. Het team van trainer Van Gaal hield de voorsprong vast en passeerde hierdoor Feyenoord op de ranglijst. En ook niet onbelangrijk, het tankt zelfvertrouwen voor de halve finale van de beker aanstaande woensdag in Eindhoven tegen die andere topper, PSV.