Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 26 MAART; 12.30 UUR: FEYENOORD – ADO DEN HAAG

De laatste vijf competitiewedstrijden staan voor Feyenoord nadrukkelijk in het teken van de play-offs, maar desondanks weegt het belang van de duels zwaar. Dat heeft met de eindrangschikking te maken, maar volgens Koeman minstens zoveel met de supporters. ‘Zondag zitten er weer veertigduizend mensen op de tribune. Die verwachten dat we winnen en het liefst met goed voetbal. Alleen daarom vind ik het al belangrijk de competitie tot een goed eind te brengen’, aldus Koeman, die zich voor het duel met ADO voor een keepersprobleem ziet gesteld.

De training op zaterdag zal hopelijk een antwoord geven op de vraag of Maikel Aerts zondag kan keepen. De tweede doelman, vervanger van de geblesseerde Patrick Lodewijks, heeft een pijnlijke schouder overgehouden aan het duel met AZ. Op vrijdag meldde de Brabander zich wel weer op het trainingsveld, waar hij een aangepaste training volgde. Na de afsluitende training moet duidelijk worden wie er tegen de Hagenaars het doel verdedigt: Aerts of Sherif Ekramy. Voor de Egyptenaar lonkt daarmee zijn debuut. Koeman leerde hem dit seizoen op het trainingsveld en bij wedstrijden van het tweede kennen als een keeper met mogelijkheden. ‘Wil hij eerste keeper worden dan zal hij zich nog wel veel moeten verbeteren’, zegt Koeman. ‘Het geldt voor bijna alle keepers dat ze op 28-jarige leeftijd hun top bereiken en hij is natuurlijk nog jong. Zijn voordeel is dat hij veel uitstraling heeft, er staat echt iemand in het doel. Daarnaast is hij atletisch, lenig en heeft hij veel sprongkracht.’

Afgezien van de keeperproblematiek kent Koeman geen zorgen voor de wedstrijd tegen ADO, die volgens Koeman gewonnen moet worden. ‘Ook omdat we de laatste wedstrijden niet gewonnen hebben’, aldus de trainer, die aangaf weinig te kunnen zeggen over de belangen van de overwinning met het oog op de play-offs. Koeman: ‘We proberen uiteraard zo hoog mogelijk te eindigen. Maar dat is niet om Ajax te ontlopen, waarom ook. Ik zou er niet wakker van liggen als we ze in de eerste ronde ontmoeten. Maar het is moeilijk je daar nu al mee bezig te houden, waarschijnlijk is het pas op de laatste speeldag te zeggen wie op welke positie eindigt. Want vanaf de vierde plaats staat alles nog dichtbij elkaar, er kan nog veel veranderen. Ik vind het zondag belangrijk dat we winnen voor die veertigduizend man die weer op de tribune zitten. Daar moeten we ons mee bezig houden.’

Met de nederlaag in Alkmaar werd vorige week een inktzwarte week afgesloten. Koeman keek er op vrijdag nog kort op terug. ‘Tegen AZ speelden we tegen twaalf man, we zijn zwaar benadeeld door arbitrale beslissingen. Het leek wel alsof het bij die week hoorde dat zo afliep’, aldus Koeman, die deze week de stemming in positieve zin zag veranderen. ‘Het zal ongetwijfeld nog in de hoofden van sommige spelers zitten, maar ik heb er verder niets van gemerkt. We zijn dinsdag wezen golfen met de selectie en dat was gezellig. Alfred is weer teruggekeerd op de club om aan zijn herstel te werken en dat werkt natuurlijk ook positief door.’

DE TEGENSTANDER

Met ADO Den Haag heeft Feyenoord nog een appeltje te schillen. De Hagenaars waren er eind vorig jaar verantwoordelijk voor dat Feyenoord achterop raakte bij PSV. Daarnaast is de ploeg van Frans Adelaar de aangewezen tegenstander om de mindere reeks van de laatste weken weer een beetje goed te maken, al zullen de ADO-spelers daar ongetwijfeld anders over denken.

Het traditierijke maar verouderde Zuiderpark hangt nog altijd als een blok aan het been van ADO Den Haag. Zolang de Residentie-club de overstap naar het nieuwe stadion niet kan maken kunnen er geen nieuwe geldbronnen worden aangeboord waarmee ADO uit zou kunnen groeien tot subtopper. Een status die gezien het achterland van de club passender zou zijn dan de marginale rol die de laatste dertig jaar is gespeeld.  Maar helaas is de inauguratie van het op papier prachtige nieuwe stadion door allerlei tegenwerkingen voorlopig vertraagd tot de zomer van 2007. En dat betekent dat de door John van Ringelensteijn geleide club sponsors en supporters nog altijd niet kan bedienen op de manier die het wil.

De prestaties op het veld lijden uiteraard ook onder het gebrek aan financiële middelen. Toch kan gesteld worden dat de huidige zestiende plek écht te laag is voor de formatie van Frans Adelaar. Want mede dankzij het netwerk van de als adviseur aan de club verbonden voetbalmakelaar Rob Jansen heeft die met voetballers als Kolkka, Mols, Grujic, oud-Feyenoorder Rzasa, Den Ouden, Bakkati en de jonge Eljero Elia toch een aantal aardige spelers in zijn selectie, al was de verkoop van aanvoerder Tommy van der Leegte aan het Duitse Wolfsburg afgelopen winterstop natuurlijk een aderlating.

ADO Den Haag leek mede dankzij de zege op Feyenoord redelijk op schema te liggen voor lijfsbehoud – tot de ingebruikname van het nieuwe stadion de enige ambitie - maar acht nederlagen op rij wierpen de ploeg tussen december en februari ver terug op de ranglijst. Zo ver, dat ADO nu moet vrezen voor degradatie play-offs en rechtstreekse confrontatie met ongetwijfeld gretige eerste divisieclubs. Opnieuw afdalen naar de kelder van het Nederlandse betaalde voetbal zou vanzelfsprekend dodelijk zijn voor de ambities van de voormalige grootmacht. En om dat te voorkomen willen de Hagenaars vooral punten halen in de aanstaande ontmoetingen met directe concurrenten Willem II, RBC en Sparta. Maar elk punt dat zondag in De Kuip op Feyenoord kan worden gewonnen zou voor Adelaar en de zijnen natuurlijk meer dan meegenomen zijn. 

Feyenoord – ADO Den Haag
Zondag 26 maart om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Aerts (Ekramy); Collen, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
ADO Den Haag: Drobny; El Akchaoui, Saavedra, Grujic, Bakkati; Rzasa, Jungschläger, De Graaf; Kolkka, Mols en Elia.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
22-5-2005 Feyenoord - ADO Den Haag 6-3
7-12-2003 Feyenoord - ADO Den Haag 4-1
12-1-1992 Feyenoord - FC Den Haag 3-0
25-11-1990 Feyenoord - FC Den Haag 0-2
1-11-1989 Feyenoord - FC Den Haag 0-2

UIT
18-12-2005 ADO Den Haag - Feyenoord 2-1
19-12-2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-0
15-2-2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-2
13-10-1991 FC Den Haag - Feyenoord 1-4
5-5-1991 FC Den Haag - Feyenoord 0-2