Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

KUYT EN KALOU AAN BASIS VAN ZEGE: 4-2

Feyenoord heeft na drie wedstrijden zonder overwinning weer eens de drie punten bijgeschreven. De ploeg van Erwin Koeman was met 4-2 te sterk tegen FC Twente. Dirk Kuyt en Salomon Kalou verzorgden elk twee treffers. Bij de gelijkmaker (2-2) van Blaise N’Kufo ging Maikel Aerts opzichtig in de fout. Na rust werd Aerts gewisseld voor Sherif Ekramy. Voor de Egyptenaar betekende het zijn debuut in Feyenoord 1. 

Koeman dubde de dagen voorafgaand aan de wedstrijd hoe hij de afwezigheid van de geschorste Pascal Bosschaart kon opvullen. Op zondag koos hij ervoor Bahia als linksback te posteren, waardoor Serginho Greene na maanden weer eens in het centrum van de verdediging kwam te spelen. Waar de trainer zich vooral bezighield met zijn defensie, zal het Legioen vooral hebben gekeken naar de aanvalslinie. Na drie wedstrijden droog te hebben gestaan was het uiterst wenselijk dat er weer eens gescoord zou worden.

De veertigduizend supporters zagen zich op de wenken bediend. Nadat Nicky Hofs een vrije trap na vier minuten net over liftte, was het een minuut later raak. Ramon Zomer blunderde en gaf Kalou daarmee een vrijgeleide richting Sander Boschker. De doelman was kansloos op de schuiver van de Ivoriaan, die voor het eerste Feyenoord-doelpunt zorgde sinds 5 maart jongstleden: 1-0. Hoewel de ploeg van Koeman bij die treffer over geluk niet te klagen had, was de voorsprong wel de juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in de beginfase. Feyenoord startte sterk en kreeg na veertien minuten de volgende grote mogelijkheid.

Pieter Collen, verbaasd over de vrijheid die hij genoot, kopte volledig ongedekt de vrije trap van Hofs over. De verdubbeling van de marge bleef desondanks niet uit en opnieuw was het Zomer die Feyenoord een handje hielp. De verdediger stopte de sterk spelende Romeo Castelen onreglementair af, waarna scheidsrechter Wiedemeijer gedecideerd naar de strafschopstip wees. Dirk Kuyt verzilverde het buitenkansje met veel overtuiging: 2-0. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor de Rotterdammers, maar dat bleek een misvatting. Patrick Gerritsen schoot enkele minuten na de benutte strafschop de 2-1 binnen uit de kluts. Toch was het geen reden tot zorg op de tribunes en bij de Feyenoorders die nog steeds de dienst uitmaakten in de eigen Kuip. Toch kwam FC Twente op ongelooflijke wijze op 2-2 na een blunder van doelman Aerts. Ver voor zijn doel schoot hij de bal in de voeten van N’Kufo. De Zwitser kende geen mededogen met de ongelukkige Aerts en schoot de gelijkmaker met gemak binnen, wat tot begrijpelijke irritatie leidde op de tribune. 

De fout bleef niet zonder gevolgen, want na rust keerde Aerts niet meer terug op het veld. Het betekende het eerste optreden van de Egyptische derde doelman Ekramy, die ondanks het uitblijven van speelminuten over populariteit niet te klagen had. Elk balcontact van de atletische keeper werd met gejuich begeleid. Jammer voor Ekramy was dat hij niet al te veel te doen kreeg om die populariteit te rechtvaardigen, wat alles zei over de dominantie van Feyenoord.De Rotterdammers dicteerden en kregen in de persoon van uitblinker Collen de eerste grote kans na rust. Op aangeven van Kuyt schoot de Belg van dichtbij tegen Boschker aan. Feyenoord kreeg drie minuten later wel de beloning voor het goede spel. Kalou ontsnapte bij zijn belagers, zag Kuyt er beter voor staan en bewees met zijn pass het teambelang boven het individuele belang te plaatsen.Voor Feyenoords topscorer was het een koud kunstje om binnen te schieten: 3-2. Daarmee was het verzet van FC Twente gebroken, waar de ploeg van Koeman direct van profiteerde. Kalou kopte de voorzet van Castelen met precisie binnen en besliste daarmee de wedstrijd: 4-2.Invaller Ali Boussaboun had de score een nog fraaier aanzien kunnen geven, maar de Marokkaanse aanvaller was te zelfzuchtig. In plaats van af te leggen op de vrijstaande Kuyt ging hij voor eigen succes, wat Boschker in staat stelde om handelend op te treden.
 
Feyenoord – FC Twente 4-2

Scoreverloop:
5’ 1-0 Kalou
23’ 2-0 Kuyt (strafschop)
25’ 2-1 Gerritsen
38’ 2-2 N’Kufo
60’ 3-2 Kuyt
65’ 4-2 Kalou

Geel: Zomer, N’Kufo, Brama, Ouedraogo

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Opstellingen
Feyenoord: Aerts (46' Ekramy); Collen, Vlaar, Greene, Bahia; De Guzman, Hofs (85’ Pardo), Paauwe; Castelen (77’ Boussaboun), Kuyt en Kalou.
FC Twente: Boschker; Ouedraogo (84’ Bouchiba), Zomer, Niemeyer, Heubach; Brama, Bakircioglu, Vidarsson (65’ Schuurman); Touma (74’ Alfonso), N’Kufo en Gerritsen.