FEYENOORD IN DE MEDIA

Om snel te weten te komen wat Feyenoord gedaan heeft, kunt u natuurlijk na alle wedstrijden vrijwel direct ons eigen wedstrijdverslag lezen. Maar speelde Feyenoord wel zo sterk, was de zege wel verdiend of kwamen de Rotterdammers gelukkig weg? Als u wilt weten hoe de overige media schrijven over Feyenoord, klik dan op 'meer'.

Feyenoord maakt en profiteert van blunders

Blunders voerden de boventoon in De Kuip bij het duel tussen Feyenoord en FC Twente. Van de zes doelpunten hadden er zeker drie nooit mogen vallen. Feyenoord profiteerde het meest van de presentjes en won ruim met 4-2.

Een man beleefde weinig vreugde aan de zege van Feyenoord. Doelman Maikel Aerts werd in de rust gewisseld nadat hij een enorme flater had begaan. De onzeker keepende Aerts schoof de bal totaal onnodig in de voeten van Blaise N'Kufo. De Twentse spits liet die buitenkans niet liggen en zorgde voor 2-2.

Die tussenstand was zeer verrassend, want Feyenoord startte uitstekend en leek de wedstrijd in de 23ste minuut al te beslissen. Al in de zesde minuut pikte Salomon Kalou de bal van de schutterende Ramon Zomer af en zorgde voor 1-0. De 2-0 kwam van de voet van Dirk Kuijt die een strafschop benutte nadat Zomer Romeo Castelen had vastgehouden.

Met Kuijt op het scoreblad leek er weinig meer fout te kunnen gaan voor Feyenoord. Immers, als de aanvoerder scoort, winnen de Rotterdammers altijd. Tegen Twente ging die stelregel niet direct op. De Tukkers kwamen sterk terug. Voordat N'Kufo de blunder van Aerts afstrafte had Patrick Gerritsen Twente uit de draai naar 2-1 geschoten.

Met de debuterende Sherif Ekramy onder de lat trok Feyenoord de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe. Arnar Vidarsson was de volgende speler die blunderde. Een breedtepass van de IJslander in Twentse dienst werd opgepikt door Kalou, die Kuijt bediende: 3-2.

Kort daarop zorgde Kalou op aangeven van Castelen koppend voor 4-2 en was het duel gespeeld. Invaller Ali Boussaboun miste nog een paar grote kansen op meer. Het Feyenoord-publiek kon echter niet meer juichen. Napret zal er voldoende zijn geweest. Met dank aan Aerts, Vidarsson en Zomer.

De Kuip als keeperskerkhof

Terwijl de spelers van Feyenoord gisteren bij rust de kleedkamer opzochten, begon Maikel Aerts meteen over het feit dat hij nu voor de derde wedstrijd op een rij in de fout was gegaan.

Trainer Erwin Koeman hoorde zijn keeper aan, zag een mentaal geknakte sportman en dacht geen seconde langer na. Aerts kon gaan douchen en de totaal verraste reservekeeper Sherif Ekramy kreeg te horen dat hij voor een warming-up naar buiten moest.

Onder luid applaus maakte de 22-jarige Egyptenaar vervolgens de tweede helft van het duel met FC Twente vol. In die 45 minuten pakte Ekramy een paar ballen, maar veel belangrijker voor hem, voor Koeman en voor Feyenoord was dat de Rotterdammers na een 2-2 ruststand nog ruim met 4-2 wonnen.

,,Maikel Aerts heeft vandaag zichzelf gewisseld. Ik hoefde daar als trainer eigenlijk niet eens een beslissing over te nemen,’’ sprak Koeman na de eerste zege van zijn ploeg in vier wedstrijden.

Volgens Koeman kun je bij zo’n opvallende situatie altijd twee kanten op redeneren. Of je zegt: Aerts heeft vandaag aan het teambelang gedacht. Hij heeft de ploeg in bescherming genomen door zelf om een wissel te vragen. Of je zegt: wat hij doet, kan niet in de top. Koeman: ,,Hoe ik het als trainer van Feyenoord zie? Dat hou ik voor me.’’ Die laatste opmerking van de coach was even logisch als correct gezien de hitte van het moment.

Maar hoe Koeman in breder verband over de situatie van Aerts denkt, is niettemin glashelder. Op de korte termijn krijgt Sherif Ekramy een kans onder de lat, te beginnen komende vrijdag op bezoek bij SC Heerenveen. Voor de langere termijn gaat Feyenoord op zoek naar een nieuwe keeper om de strijd met de straks 40-jarige Patrick Lodewijks aan te gaan.

Of Aerts eind deze week in Friesland nog wel op de bank zit, zei Koeman te zullen bekijken.

Bij de aftocht van de Brabander gingen de gedachten gistermiddag als vanzelf terug naar Gabor Babos. In navolging van hem gaat ook Maikel Aerts keihard kennis maken met de ongeschreven wetten van het spelen voor Feyenoord en het keepen voor 40.000 man in een konkelende Kuip. Babos maakte vorig seizoen een aantal grove blunders, raakte onder trainer Ruud Gullit tot twee keer toe zijn basisplaats kwijt en hoefde onder diens opvolger Koeman niet eens aan het nieuwe seizoen te beginnen.

,,Omdat Gabor een ‘verleden’ had wilde ik hem er niet bij,’’ zo stelde Koeman gisteren eerlijk vast. ,,Had Babos dit seizoen bij ons gekeept, dan was bij de eerste de beste fout van hem meteen zijn hele vorige seizoen weer opgerakeld. Na twee fouten had het zijn weerslag gekregen op het hele team. Dat is lullig voor Babos om te zeggen, maar het is de realiteit. Zo hard is topsport. Nu bij Aerts zie je ook al dat het publiek zich roert. Ik kan ik me, als ik me in hem verplaats, levendig voorstellen dat hij zich morgen nog eens extra klote voelt als hij de krant leest. Maar als trainer heb ik verder geen gevoel bij wat Maikel vandaag overkomt. Als de één het niet waarmaakt, dan komt de kans voor de ander.’’

Er is de afgelopen decennia eigenlijk maar één keeper geweest die wél een herkansing kreeg in de Kuip. Bij Jerzy Dudek keek keeperstrainer Pim Doesburg door de meest kolderieke blunders van de jonge Pool heen. Hij zag een ongepolijst toptalent dat het waard was om tóch in te blijven investeren. Bij Aerts heeft de trainersstaf goedbeschouwd al het hele jaar door twijfels. Daarnaast is de keeper, anders dan Dudek destijds, al bijna 30 jaar.

Aerts, die de voorgaande twee weken blunderde tegen AZ (1-0 verlies) en ADO (2-0 verlies) koos er gisteren voor zijn verdriet en teleurstelling in stilte te verwerken. Hij verscheen na afloop nog wel in de kleedkamer bij de spelers, maar gaf verder geen commentaar.

Sherif Ekramy deed dat wel. De Afrikaan wiens vader jarenlang nationale doelman van Egypte was, had genoten van zijn eredivisiedebuut. ,,Ik ben blij dat de trainer mij het vertrouwen heeft durven geven. Daarnaast ben ik heel blij dat de supporters mij de hele tweede helft bleven steunen.’’ De rol van het publiek benoemde Ekramy bewust. Het is een thema dat Pim Doesburg elke week wel een of meerdere keren aansnijdt bij de keeperstraining.

Keepen in de Kuip, met 40.000 mensen dicht op het veld; die druk kan je al snel maken of breken, stelt de oud-international steevast. Doesburg ziet het als zijn taak ook de reserves achter Patrick Lodewijks veelvuldig over die druk te vertellen. In de hoop dat ze niet meteen dichtklappen als zíj plotseling in die Kuip moeten spelen.

GPD-DAGBLADEN

Einde verhaal Aerts bij Feyenoord

Het moet even gevoeld hebben alsof de hele wereld tegen hem was. Maikel Aerts blunderde gisteren in het duel met FC Twente (4-2) opnieuw opzichtig en drukte zijn hoofd diep tussen de graszoden. Enkele minuten en een striemend fluitconcert later vroeg hij zelf om een wissel. Voor Aerts is het daarmee einde verhaal bij Feyenoord.

De flater tegen FC Twente was de derde fout van Aerts in de laatste drie wedstrijden. Tegen AZ liet hij een bal los waardoor Arveladze het duel kon beslissen en vorige week ging hij tegen ADO opzichtig in de fout bij een schot van Kolkka.

De blunder van gisteren spande echter de kroon. Aerts kwam onnodig zijn doel uitgestormd en schoot de bal met zijn zwakke linker in de voeten van N’Kufo. De spits van Twente kon de bal eenvoudig in het lege doel plaatsen (2-2).

Uitgefloten
In de zeven nog resterende minuten tot de rust werd Aerts uitgefloten door zijn eigen aanhang. De vervanger van de geblesseerde Patrick Lodewijks stond er ineens helemaal alleen voor en was rijp voor een wissel. Erwin Koeman hoefde die beslissing echter niet te nemen. „Omdat hij zichzelf heeft gewisseld“, zei de trainer. „Hij gaf aan dat hij zich niet lekker voelde. Door die fout kreeg hij een enorme tik en als iemand daar mee zit, is hij het wel. Dan is het mijn taak hem eruit te halen.“

Koeman gaf er indirect mee aan dat Aerts mentaal niet de sterkste is. „En als je dan in drie wedstrijden fouten maakt waar goals uitkomen, helpt dat niet mee“, zei Koeman. „Zeker bij Feyenoord niet, want keepen bij deze club is heel moeilijk.“ Aerts werd vervangen door Sherif Ekramy, die aanstaande vrijdag tegen Heerenveen ook onder de lat zal staan.

De 22-jarige Egyptenaar had bij zijn debuut in de Kuip weinig te doen. De keren dat hij wel handelend op moest treden, maakte Ekramy een zekere indruk. Koeman: „Sherif heeft in aanleg veel talent. Er zal ook heus wel wat door hem heen zijn gegaan toen hij het veld opkwam. In de toekomst zullen we zien hoe goed hij is, want keepen in de top moet je leren.“

Nadat eerder Edwin Zoetebier en Gabor Babos al het veld moesten ruimen, is Aerts de volgende doelman die eerder dan gepland bezwijkt in de Kuip. Het aantrekken van een nieuwe keeper ligt daardoor voor de hand. Oscar Moens en Sander Westerveld kunnen opties zijn, maar daar wilde Erwin Koeman niet op ingaan. De trainer richt zich liever op de laatste competitieduels en de daaropvolgende play-offs.

Als Feyenoord in die wedstrijden dezelfde aanvallende scherpte heeft als tegen FC Twente, kan de ploeg het seizoen nog afsluiten met een plaats in de voorronde van de Champions League. Salomon Kalou zette de toon door na vijf minuten verdediger Zomer af te troeven en Feyenoord op voorsprong te zetten. Zomer ging een kwartier later weer in de fout, legde Romeo Castelen neer en zag Dirk Kuijt de strafschop benutten: 2-0.

Een ruime zege tekende zich af, maar Twente sloeg via Gerritsen snel terug. En dankzij Aerts kregen ze vlak voor rust weer hoop op een goed resultaat. Daar kwam niets van terecht, omdat middenvelder Vidarsson ook graag een prominente rol in het foutenfestival wilde spelen. Kalou kreeg een vrije doorgang van de IJslander en gunde het doelpunt aan Kuijt.

Vier minuten later kopte Kalou zelf ook zijn tweede en Feyenoords vierde binnen uit een voorzet van Castelen.

Nederlaag in spectaculair duel

Ondanks een schitterende comeback heeft FC Twente geen punten gehaald in de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Na een snelle 2-0 achterstand kwamen de Tukkers terug tot 2-2 door goals van Gerritsen en N'Kufo. Na rust scoorden de Rotterdammers nog twee keer en kwam de eindstand van 4-2 op het bord.

De beginfase van het duel was duidelijk voor Feyenoord. De Rotterdammers zetten meteen druk en FC Twente kwam er niet uit. Al na vijf minuten werd het 1-0. Ramon Zomer gleed weg waardoor voor Salomon Kalou de weg naar het doel vrij was. Hij plaatste de bal beheerst achter doelman Boschker. Na de 1-0 probeerde de ploeg uit Enschede in eerste instantie zonder succes terug in de wedstrijd te komen. Toen na 23 minuten de 2-0 viel leek het bij vlagen door vuurwerkgeluiden ontsierde duel gespeeld. Zomer trok Castelen onderuit en Dirk Kuyt benutte de strafschop.

Na deze treffer leek FC Twente eindelijk echt wakker en scoorde het ook vrijwel meteen. Vanuit een corner kwam de bal uiteindelijk voor de voeten van Patrick Gerritsen. De Deurninger schoot uit de kluts raak. Na dit doelpunt belandde FC Twente in een fase waarin het goed mee kon komen. Dit resulteerde zes minuten voor rust zelfs in de gelijkmaker. Doelman Maikel Aerts trapte de bal recht in de voeten van Blaise N'Kufo. De spits profiteerde gretig van de blunder en schoot van zo'n 25 meter afstand binnen in het lege doel.

De blunder van Aerts bleef niet zonder gevolgen, bij aanvang van de tweede helft mocht hij in de kleedkamer blijven en maakte de Egyptische doelman Ekramy zijn opwachting. Voor de ploeg uit Enschede was het begin van de tweede helft zwaar. Feyenoord belaagde constant het Twentse doel. Aanvankelijk wisten Boschker en zijn defensie het droog te houden, maar na een uur spelen scoorde Feyenoord dan alsnog de verwachte treffer. Dirk Kuyt gaf het laatste zetje na een snelle counter. Nog geen vijf minuten later leek de wedstrijd definitief gespeeld toen ook Kalou zijn tweede treffer mocht maken. Geheel vrijstaand kopte de Ivoriaan binnen.

In het vervolg van de wedstrijd probeerde FC Twente jacht te maken op een nieuwe aansluitingstreffer. Schuurman en Afonso kwamen het Twentse elftal verversen en namen de plaatsen in van Vidarsson en Touma. Tot grote kansen leidde dit niet. Feyenoord kreeg aan de overkant nog wel enkele mogelijkheden om de score verder uit te bouwen. Zo schoot invaller Boussaboun tegen Boschker aan.
Gescoord werd er niet meer waardoor FC Twente met een 4-2 nederlaag naar huis kon terugkeren. Na de snelle 2-0 achterstand had niemand anders verwacht, na de terugkomst tot 2-2 is de nederlaag toch zuur. Het vertoonde spel geeft echter hoop voor de resterende wedstrijden. De eerste daarvan is aanstaande zondag, als ADO Den Haag op bezoek komt in Enschede.