VAN HOOIJDONK REDT PUNT IN HEERENVEEN: 1-1

Feyenoord heeft een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Heerenveen: 1-1. In het Abe Lenstra Stadion bepaalde invaller Pierre van Hooijdonk met zijn schot de eindstand. Niklas Tarvajärvi had de thuisploeg kort na rust aan de voorsprong geholpen. Feyenoord domineerde de gehele eerste helft, maar slaagde er niet in het overwicht en de kansen in één of meer doelpunten tot uitdrukking te brengen.

Feyenoord zou gebaat zijn bij een negatief resultaat om Ajax uit de play-offs te weren, iets dat door Koeman stellig werd ontkend in de aanloop naar het duel. Dat Dirk Kuyt een twijfelgeval was en na vierenhalf jaar een Eredivisiewedstrijd dreigde te gaan missen, was voer voor speculaties. Een uur voor de aftrap bewees Koeman echter te staan voor zijn woorden. De medische staf had eerder op de dag groen licht gegeven, waarmee het enige argument om Kuyt te sparen teniet werd gedaan. De Katwijker kon daarmee zijn unieke reeks voortzetten.

Waar Koeman buiten de lijnen zijn intenties aangaf, deed zijn elftal het daarbinnen. De Rotterdammers startten sterk en werkten een prima eerste helft af. Dat doelman Sherif Ekramy pas op slag van rust voor het eerst op de proef werd gesteld, zei alles over de Rotterdamse suprematie. De Egyptische keeper plukte de bal met lef weg voor de voeten van Lasse Nilsson, waarmee het enige Friese gevaar was geneutraliseerd. De Rotterdammers hadden tot dat moment de dienst uitgemaakt en kansen gecreëerd. Jonathan de Guzman was de eerste die het doel van Heerenveen bestookte. Doelman Brian Vandenbussche kon eenvoudig redden. Salomon Kalou kreeg de volgende kans. De Ivoriaan werd aangespeeld door Nicky Hofs en schoot in de handen van de sluitpost. Hofs stond aan het eind van de volgende aanval, maar weer was het Vandenbussche die redde. De Belgische sluitpost werd na een half uur wel gepasseerd, net als twee Friese verdedigers. Aanstichter Kalou leek zijn knappe solo met een doelpunt te bekronen, maar zijn geplaatste schot belandde op de paal. Nog groter was de kans die Kuyt enkele minuten later kreeg van Breuer, die bijzonder slecht uitverdedigde. De 1.200 meegereisde Feyenoord-supporters telden de treffer al, maar de lob ging centimeters naast. Kalou en Hofs waren tot het rustsignaal nog dreigend, maar de schoten van het tweetal konden Vandenbussche niet verontrusten.

Ekramy voorkwam dat Feyenoord nog voor rust werd afgestraft voor het slordige omspringen met de mogelijkheden. Bij de tweede Friese kans was de Egyptenaar wel kansloos en werd Feyenoord bepaald niet voor het eerst de afgelopen periode op achterstand gebracht waar de voorhoede op dat moment al lang voor de voorsprong had moeten zorgen. De defensie greep vier minuten na rust niet daadkrachtig in en het was Tarvajärvi die met een schot in de korte hoek kon profiteren: 1-0. Heerenveen kwam tegen de verhouding in op voorsprong, maar kon zich vanaf dat moment wel meten met de bezoekers. De ploeg van Koeman had het moeilijk en mocht na 69 minuten blij zijn dat een hardhandig duel tussen Hofs en Tarvajärvi geen strafschop tot gevolg had. De wedstrijd zat op slot, wat Koeman er toe bracht zijn pinchhitter erin te brengen. Pascal Bosschaart maakte plaats voor Van Hooijdonk, wat een gouden greep bleek. Nog geen acht minuten na zijn intrede in het veld was het raak. Met een aanval waar de voetbalintelligentie vanaf droop hielp de aanvaller zijn ploeg langszij. Van Hooijdonk liet de voorzet van Bahia eerst lopen, kreeg de bal aangespeeld van Kuyt en schoot met gevoel voor plaatsing diagonaal binnen: 1-1.

Feyenoord had het duel daarna stevig in handen, maar had niet het vermogen om door te drukken. Kuyt waagde nog een schot, maar werd dermate uit balans gebracht dat de poging meters naast ging. Het was het laatste serieuze wapenfeit, alvorens scheidsrechter Haverkort voor het eindsignaal floot.

SC Heerenveen – Feyenoord 1-1

49’ 1-0 Tarvajärvi
79’ 1-1 Van Hooijdonk

Geel: Bahia, Breuer, Bruggink

Scheidsrechter: Haverkort

Feyenoord: Ekramy; Collen, Vlaar, Bahia, Bosschaart (71’ Van Hooijdonk); Greene, De Guzman en Hofs (90’ Pardo); Castelen, Kuyt en Kalou.
Heerenveen: Vandenbussche; Poulsen, Breuer (59’ H. Drost), Hansson, Tarvajärvi; Bosvelt, J. Drost, Pranjic; Yildirim (46’ Nørregaard), Bruggink en Nilsson.