Fanshop
Fanshop

FEYENOORD EN PSV IN EVENWICHT: 1-1

Feyenoord heeft de voorlaatste competitiewedstrijd tegen PSV afgesloten met een gelijkspel: 1-1. De ploeg van Erwin Koeman nam vlak na rust de voorsprong door een treffer van Romeo Castelen, maar de landskampioen maakte halverwege de tweede helft gelijk via Phillip Cocu. Dirk Kuyt speelde door een voetblessure niet mee en zag daarmee een unieke reeks beëindigd. De clubtopscorer miste voor het eerst sinds 18 maart 2001 een Eredivisiewedstrijd. Christian Gyan startte voor het eerst dit seizoen in de basis. Guus Hiddink en zijn assistenten René Eijkelkamp en Fred Rutten namen na afloop afscheid van de PSV-supporters.

Het wedstrijdformulier dat voor de wedstrijd werd verspreid bracht de nodige verrassingen met zich mee aan Feyenoord-zijde. De afwezigheid van Kuyt was er één van, al was dat met het oog de naderende play-offs en zijn lichte voetblessure ergens wel te verwachten. Patrick Lodewijks was een andere opvallende naam. De doelman viel eind februari geblesseerd uit tegen FC Groningen en stelde zich als doel fit te geraken voor de play-offs. Een week voor de start was hij al fit genoeg om op de bank te beginnen, waarmee hij zijn doelstelling ruim van tevoren realiseerde. De afwezigheid van Nicky Hofs in de basiself was eveneens in het oog springend, maar verreweg het meest opmerkelijk was de basisplaats van Gyan. Na lang blessureleed, één invalbeurt tegen Heracles Almelo in november 2005 en vele optredens met Jong Feyenoord trad de Ghanees door absentie van Pieter Collen vanaf het beginsignaal aan.

Gyan deed in de beginfase meteen van zich spreken door een voorzet voor de inkomende Jan Vennegoor of Hesselink met een bewonderenswaardige sprong en dito kopbal tot hoekschop te verwerken. De dreiging in het eerste kwartier kwam van PSV, dat twee grote mogelijkheden kreeg. Arouna Koné was na negen minuten dichtbij een treffer. De Ivoriaan kapte eerst Ron Vlaar uit, waarna hij de bal hard over joeg. Zes minuten later leek de openingstreffer wel te vallen, toen Jonathan de Guzman naar de grond ging en een overtreding dacht mee te krijgen. Scheidsrechter Bossen greep niet in, waarmee Vennegoor de voorzet van Damarcus Beasley alleen nog maar hoefde binnen te tikken. De lange spits miste de bal volledig en hielp daarmee PSV’s beste kans van de eerste helft om zeep. Feyenoord kreeg in het vervolg iets meer grip op het duel, ondanks dat de vastigheid van Kuyt zich in de punt van de aanval behoorlijk deed voelen. Ali Boussaboun was verantwoordelijk voor het eerste Rotterdamse wapenfeit. Zin schot ging voorlangs. In de slotfase van de eerste helft kregen beide ploegen nog een grote kans. Het schot van Jason Culina zeilde voorlangs, waarna de ploeg van Koeman na 41 minuten de beste kans op de openingstreffer kreeg. Het samenspel tussen Kalou en Romeo Castelen was fraai en bracht laatstgenoemde in scoringspositie. Zoals wel vaker dit seizoen ontbrak de scherpte bij de rechtsbuiten en kon de doelman van dienst, in dit geval Gomes, redding brengen. 

Waar Castelen de voorbije weken zelfs in het duister tastte over zijn eigen improductiviteit, zal PSV-uit achteraf wel eens de kentering blijken te zijn geweest. De snelle aanvaller ging er kort na rust op snelheid vandoor, passeerde drie PSV’ers en creëerde voor zichzelf een prima schotkans. Uit de manier waarop hij daar mee om sprong, sprak veel overtuiging en geloof in eigen kunnen. Het doelpunt was het logische gevolg, want op het harde diagonale schot had Gomes geen verweer: 0-1. Waar Feyenoords voorsprong tijdens de eerste confrontatie dit seizoen een ware stormloop van PSV tot gevolg had, kon de thuisploeg dit keer nauwelijks druk uitoefenen. Het waren de Rotterdammers die regelmatig uitbraken, al was de zorgvuldigheid ver te zoeken. De kansen bleven zodoende aan beide kanten lange tijd uit, maar desondanks wist Feyenoord de 0-1 niet te consolideren. De eerste kans na rust voor PSV leverde meteen een treffer op, al leek Sherif Ekramy die nog te voorkomen met een prachtige redding. De Egyptenaar tikte de geplaatste kopbal van Alex met een katachtige duik uit het doel, maar in de herkansing was het voor Phillip Cocu eenvoudig om de atletische doelman alsnog te passeren. De landskampioen nam hierna het initiatief, maar het was Feyenoord dat dé kans had om PSV de eerste thuisnederlaag van het seizoen toe te brengen. Het schot van Serginho Greene vond na 87 minuten zijn eindbestemming op de onderkant van de lat, waarmee het afscheidsfeestje van PSV’s technische staf tot geluk van het thuispubliek niet aan glans verloor. 

PSV – Feyenoord 1-1

Scoreverloop:
51’ 0-1 Castelen
71’ 1-1 Cocu

Geel: -

Scheidsrechter: Bossen

Opstellingen
PSV: Gomes; Lamey, Addo, Alex, Ball; Väyrynen (64’ Afellay), Cocu, Culina (79’ Lucius); Beasley (56’ Beerens), Vennegoor of Hesselink en Koné.
Feyenoord: Ekramy; Gyan, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Paauwe, Greene, De Guzman; Castelen, Kalou (67’ Van Hooijdonk) en Boussaboun.