FEYENOORD SLUIT REGULIERE COMPETITIE AF MET OVERWINNING: 2-0

Feyenoord heeft de reguliere competitie afgesloten met een 2-0 zege op RBC Roosendaal. Tegen de degradant verzorgden Dirk Kuyt (strafschop) en Pierre van Hooijdonk de treffers. RBC-verdediger José Fortes Rodriguez kreeg in de tweede helft de rode kaart toen hij Van Hooijdonk met een klap naar de grond werkte. Pieter Collen viel na 26 minuten uit met een hamstringblessure. Patrick Lodewijks maakte zijn rentree na bijna twee maanden blessureleed. Feyenoord – RBC stond in het teken van Sophia, het kinderziekenhuis waarmee Feyenoord samenwerkt. De Sophiadag, waarbij onder supporters werd gecollecteerd, vond voor de derde keer plaats.

Lodewijks lanceerde eind februari een ambitieuze doelstelling. Tijdens de reguliere competitie zou hij waarschijnlijk niet meer in actie komen door een scheur in de mediale knieband, stelde hij. Maar bij de start van de play-offs wilde de 39-jarige doelman weer fit zijn. Vanuit de medische staf werd dat niet als iets onmogelijks beschouwd, maar een zekerheid was het allerminst. Een week voor de start van de play-offs baarde Lodewijks al opzien door op de bank plaats te nemen tegen PSV. Vier dagen later begon de doelman zelfs in de basis, waarmee hij de droom van zijn vervanger Sherif Ekramy op ruwe wijze ten einde bracht.

Tijdens het duel, waarbij op de tribunes met interesse kennis werd genomen van de verrichtingen van de mogelijke tegenstanders in de eerste ronde van de play-offs, maakte Feyenoord een weinig daadkrachtige indruk. De Rotterdammers waren logischerwijs de bovenliggende partij, wat tot uitdrukking kwam met enkele goede kansen. Maar dat een monsterzege tegen de degradant er niet in zou zitten, werd al snel duidelijk. Daarvoor was het spel van Feyenoord simpelweg niet doortastend genoeg, wat uiteraard was toe te schrijven aan de twee play-off duels die de komende week afgewerkt dienen te worden. Dirk Kuyt was voornamelijk verantwoordelijk voor het gevaar van Rotterdamse zijde.

Na zes minuten kwam hij kracht tekort voor een hard schot, wat de Feyenoord-huurling Jorge ‘Kike’ Acuña de mogelijkheid bood het rollertje van de lijn te halen. In de twintigste minuut verwachtte de clubtopscorer een strafschop te krijgen, maar scheidsrechter Blom oordeelde dat doelman Erwin Friebel bij zijn poging de bal te onderscheppen niets onreglementairs deed. In de 25ste minuut hing de 1-0 in de lucht toen Hofs de bal panklaar op het hoofd van Kuyt legde. De kopbal van Kuyt was hard en naar de grond gericht. Dat er toch geen doelpunt uit voortvloeide, had alles te maken met pech. Friebel was al verslagen, maar in zijn val wist hij zonder er zichzelf van bewust te zijn met zijn been redding te brengen. Na een te hoog gemikte kopbal van André Bahia, een vrije trap van Hofs (redding Friebel) creëerde Kuyt na veertig minuten weer een schotkans, die hij voorlangs schoot.

Waar Feyenoord het publiek voor rust niet kon bekoren maar wel enkele kansen voorschotelde, werd het er in de tweede helft in eerste instantie niet beter op. Vreemd genoeg hing een doelpunt wel lang in de lucht, al weigerde arbiter Blom zijn medewerking daaraan te verlenen. Waar hij voor rust weigerde een strafschop toe te kennen na de valpartij van Kuyt, was hij ook in de tweede helft wel erg coulant voor de bezoekers. Zo werd een handsbal in het zestienmetergebied en een overtreding op Kuyt niet met de enige passende beslissing bestraft: een penalty. Toch moest Blom zijn starheid laten varen na een schandalige overtreding van Fortes Rodriguez.

Op het moment dat Friebel een aanval van Feyenoord neutraliseerde, gaf Rodriguez een klap aan Pierre van Hooijdonk. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken als gevolg van het opstootje dat er op volgde, waarbij de woedende Nicky Hofs nog de gele kaart zag voorgehouden, kon Kuyt eindelijk aanleggen voor de strafschop die Feyenoord al veel eerder toe behoorde.

De overtuiging waarmee de Katwijker zich normaliter over dit soort buitenkansjes ontfermt, was dit keer afwezig. Friebel raakte het laag gemikte schot nog aan, maar kon de treffer niet voorkomen: 1-0. De zege leek daarmee binnen, helemaal toen Kuyt opnieuw een grote mogelijkheid kreeg geboden van zijn maatje Salomon Kalou.

Kuyt had het vizier niet op scherp en schoot over. Dat de overwinning daarmee nog niet binnen was, bleek wel een kwartier voor tijd. Lodewijks moest er aan te pas komen om Sillah het score te beletten. In de slotfase maakte invaller Van Hooijdonk aan alle onzekerheid een einde toen hij de afgemeten voorzet van Castelen diagonaal inkopte: 2-0.

Feyenoord – RBC Roosendaal 2-0

70’ 1-0 Kuyt
82’ 2-0 Van Hooijdonk