Fanshop
Fanshop

FEYENOORD HARD ONDERUIT IN ARENA: 3-0

Feyenoord heeft zondag een wonder nodig om in de race te blijven voor het ticket voor de voorronde van de Champions League. In de eerste confrontatie met Ajax in de Arena werd er met grote cijfers verloren: 3-0. De Rotterdammers eindigden het duel met negen man. Nadat André Bahia na een uur voetbal zijn tweede gele kaart zag voorgehouden, kreeg Romeo Castelen vlak voor tijd de rode kaart. Bij Ajax werd Steven Pienaar met rood weggezonden. Mauro Rosales maakte voor rust 1-0, waarna John Heitinga en Klaas Jan Huntelaar in de tweede helft de eindstand op 3-0 bepaalden.

Nicky Hofs speelde sinds zijn rentree op 22 januari bijna alle wedstrijden in de basis. De middenvelder haalde vanaf dat moment alle schade ruimschoots in met doelpunten, assists en zijn debuut in Oranje. In de slotfase van de competitie zakte zijn vorm wat weg, al bleef Koeman de hardwerkende Hofs tot aan PSV-uit vertrouwen geven. Maar net als in Eindhoven ontbrak de middenvelder ook op het moment dat  de allesbeslissende play-offs van start gingen. Koemans voorkeur voor een defensief sterk middenveld met Paauwe en Greene ging ten koste van de aanvallend ingestelde Hofs. 

Feyenoord startte sterk in de Arena, wat in het eerste kwartier tot uiting kwam met twee prima kansen. Doorjagen van Dirk Kuyt had na twaalf minuten tot gevolg dat Maarten Stekelenburg onder druk te kort uitschoot. Greene had wat tijd nodig de bal onder controle te krijgen, maar loste wel een prima schot dat door Stekelenburg met moeite werd gekeerd. Moeite had Stekelenburg ook met het schot van Romeo Castelen. De rechtsbuiten passeerde na een kwartier eerst Urby Emanuelson met het grootste gemak, sneed naar binnen en schoot laag in. De Ajax-doelman kon met zijn voet redding brengen. De start was zeer hoopgevend, maar de Rotterdammers zakten daarna ver weg en toonden zich defensief uiterst kwetsbaar. Ron Vlaar ging binnen enkele minuten tot twee keer toe in de fout, maar Rosales (over) en Hedwiges Maduro (net naast) wisten niet te profiteren. Bij de volgende slordigheid sloeg Rosales wel toe. Dit keer was het André Bahia die de bal knullig verloor, waarmee hij Rosales een vrijgeleide gaf richting Lodewijks. De Argentijn schoot in eerste instantie op de lat, maar in de herkansing was hij wel succesvol. Rosales had daarbij over geluk niet te klagen, want ondanks alle tijd en ruimte schoot hij tegen Vlaar aan. Via de verdediger verdween de bal in de bovenhoek: 1-0. Het duel was daarna tot de rust in evenwicht, al kon Feyenoord opgelucht ademhalen toen een te korte terugspeelbal van Greene niet door Huntelaar werd afgestraft.

Het zou niet de avond van Bahia worden. De Braziliaan maakte voor rust geen sterke indruk, had een aandeel in Ajax’ treffer en zag zijn deelname aan de Klassieker na een uur ten einde komen. Op het moment dat Ajax mocht ingooien, liep Bahia met de bal weg om het speeltuig vervolgens de andere kant op te gooien. Die actie, uitgerekend bij een achterstand, was onnodig en kostte hem zijn tweede gele kaart. Het tiental Feyenoorders dacht daarna een storm van Ajax-aanvallen over zich heen te krijgen, maar voor de thuisploeg kans had een offensief te ontketenen kon het ook met tien man verder. Pienaar stond nog maar net in het veld toen zijn harde overtreding op Dirk Kuyt een directe rode kaart betekende. Dat de Zuid-Afrikaan een overtreding maakte, was – aangezien ploeggenoot Boukhari geblesseerd op de grond lag – wel te begrijpen. Dat hij er zoveel frustratie en gemeenheid in legde en dat bovendien deed met de scheidsrechter op korte afstand er vandaan, maakte het arbitrale besluit niet meer dan logisch. De uitsluiting van Pienaar had voor Feyenoord een bijzonder nadelig effect, want Ajax kwam alleen maar sterker voor dag. Het had een voor Feyenoord dramatische minuut tot gevolg, waarin het uitzicht op de voorronde van de Champions League ver buiten bereik kwam te liggen. Heitinga kon de vrije trap van Boukhari na 79 minuten volledig ongedekt binnen tikken: 2-0. De ploeg van Koeman was nog amper bekomen van die enorme tegenvaller, of Ajax sloeg andermaal toe. De voorzet van Rosales werd bij de tweede paal binnengekopt door Huntelaar, die net als Heitinga even daarvoor geen strobreed in de weg werd gelegd: 3-0. Het werd allemaal nog erger voor Feyenoord, dat de wedstrijd met negen man eindigde. Castelen werd in de slotminuten met rood weggestuurd, nadat hij de doorgebroken Huntelaar naar de grond had gebracht.

Ajax – Feyenoord 3-0

Scoreverloop:
27’ 1-0 Rosales
79’ 2-0 Heitinga
80’ 3-0 Huntelaar

Geel: Heitinga, Vlaar

Rood:
61’ Bahia (2x geel)
71’ Pienaar (schoppen)
87’ Castelen (neerhalen doorgebroken speler)

Scheidsrechter: Braamhaar

Opstellingen
Ajax: Stekelenburg; Boakye, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; Galasek, Maduro (65’ Pienaar), Boukhari; Rosales, Huntelaar en Rosenberg.
Feyenoord: Lodewijks; Gyan, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Greene, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou (81’ Boussaboun).