Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 23 APRIL; 12.30 UUR: FEYENOORD – AJAX

Feyenoord heeft een wonderbaarlijke ontsnapping nodig om alsnog uitzicht te houden op de voorronde van de Champions League. De ploeg van Erwin Koeman moet tegen Ajax een 3-0 achterstand goed maken om niet al op 23 april het seizoen tot een roemloos einde te zien komen. Gezien dat weinig prettige vooruitzicht zal Feyenoord er alles aan moeten doen om de mokerslag van donderdagavond uit de gedachten te poetsen. In De Kuip kan één snelle treffer onvermoede krachten boven brengen. Het is het scenario dat Koeman zijn ploeg zal voorhouden en waarbij hij niet voorbij zal gaan aan het feit dat Ajax, ondanks het sterke optreden van donderdag, defensief zeer zeker wel in verwarring is te brengen.

Daarbij zal Koeman wijzen naar de afgelopen voetbaljaargang én de openingsfase van het duel in de Arena. Daarbij maakten de Amsterdammers, in tegenstelling tot de 75 minuten die daarna volgden, een zwakke indruk. Vooral Urby Emanuelson viel het eerste kwartier door de mand, wat Romeo Castelen in staat stelde het nodige gevaar te stichten. Ondanks de blijdschap over het resultaat ging Danny Blind daar na de wedstrijd niet aan voorbij. ‘Urby is een slow starter die er soms, zoals ook nu het geval was, het eerste kwartier niet bij is. Het zorgde ervoor dat Feyenoord een aantal maal gevaarlijk kon worden, daarna herstelde hij zich.’ Het zijn woorden waar de Rotterdammers moed uit kunnen putten, aangezien het er alles aan gelegen is om in de beginfase toe te slaan en Ajax daarmee te overrompelen. Beslist is het nog niet, oordeelden de Feyenoorders en ook de Ajax-coach. ‘Dit geeft een ruggensteun en het is een goede uitgangspositie, maar we zijn er nog niet’, aldus Blind, die erkende dat de uitslag de verhoudingen niet helemaal goed weer gaf.

Toch moet er een klein wonder geschieden wil Feyenoord zich alsnog plaatsen. Want naast de grote achterstand en het gevaar van een tegentreffer – in dat geval moet Feyenoord vijf (!) keer scoren - mist Koeman zondag ook nog eens twee basisspelers. André Bahia en Romeo Castelen zijn niet van de partij na de rode kaart die ze in de Arena kregen. Hoe Koeman die personele problemen gaat oplossen zal pas op zondag blijken, aangezien Feyenoord niet meer openbaar traint. De enige training voor Feyenoord-Ajax wordt zaterdag in besloten kring in De Kuip afgewerkt. Vermoedelijk kiest Koeman ervoor om Serginho Greene op de plaats van Bahia te posteren en Hofs naast Paauwe op het middenveld. Castelen zal vermoedelijk worden vervangen door Ali Boussaboun. Of Christian Gyan in actie komt, hangt af van de fitheid van Pieter Collen. De Belg ontbrak in de heenwedstrijd door een lichte hamstringblessure, maar doet er alles aan speelklaar te zijn voor de tweede confrontatie. Feyenoords hoofdtrainer zou ook zomaar kunnen verrassen, door bijvoorbeeld te starten met Pierre van Hooijdonk. Op zondag wordt alles duidelijk: met welke spelers Feyenoord start en of er een wonder gaat geschieden. Tot die tijd kan er alleen maar gehoopt worden op een wonderbaarlijke ontsnapping. 

Feyenoord – Ajax
Zondag 23 april om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Collen (Gyan), Vlaar, Greene, Bosschaart; Hofs, Paauwe, De Guzman; Boussaboun, Kuyt en Kalou.
Ajax: Stekelenburg; Boakye, Heitinga, Vermaelen, Emanuelson; Galasek, Maduro, Boukhari; Rosales, Huntelaar en Rosenberg.