JONG FEYENOORD VERSPEELT KAMPIOENSCHAP IN UTRECHT

Jong Feyenoord heeft voor het tweede opeenvolgende seizoen het kampioenschap in de laatste competitiewedstrijd uit handen gegeven. Een overwinning op Jong FC Utrecht volstond voor de titel, maar de ploeg van Henk Duut ging in de slotfase onderuit door een treffer van Giuseppe Rossini: 0-1. Feyenoord deed zichzelf daarmee ernstig tekort, aangezien het vele kansen onbenut liet. AZ kroonde zich tot kampioen na een 10-0 overwinning op Jong Vitesse.

Twee Feyenoorders zullen in de aanloop naar het duel met Jong FC Utrecht nog wel eens hebben teruggedacht aan de ontknoping van het seizoen 2004/2005. Magrão en Ivan Bandalovski speelden op 17 mei 2005 met de beloften mee op de Herdgang, waar een overwinning op Jong PSV volstond voor het kampioenschap. Lang lagen de Rotterdammers op koers, maar in de slotfase werd een 0-2 voorsprong uit handen gegeven (3-2 nederlaag) en was het Ajax dat met de titel aan de haal ging. Maandag 1 mei 2006 was het Utrechtse Zoudenbalch strijdtoneel voor de ontknoping. Ook dit keer volstond een overwinning om het eerste kampioenschap in de Beloften Eredivisie sinds 1981 te bewerkstelligen. En ook dit keer was er weer een ploeg (AZ) die op korte afstand volgde en Feyenoord een kater van jewelste zou kunnen bezorgen.

AZ geloofde in elk geval nog in de titelkansen, wat wel bleek uit de berichten die vanuit Alkmaar de Domstad bereikten. De Noord-Hollanders maakten de ene na de andere treffer en bij het rustsignaal was de 6-0 tussenstand al bereikt, mede dankzij de bijzonder productieve Danny Koevermans. Het liet aan duidelijkheid niets te wensen over, want de ploeg van Duut wist dat op het loodzware veld alleen de overwinning volstond voor de titel. Na een matige beginfase leken de Rotterdammers zich daar steeds bewuster van te worden. Feyenoord kwam sterk voor de dag en creëerde een aantal prima kansen.

Magrão was na twintig minuten de eerste die namens de bezoekers het Utrechtse doel onder vuur nam. Daan Huiskamp redde de bal eenvoudig, maar deed een minuut later in minder positieve zin van zich spreken. De doelman kwam veel te ver zijn doel uit, wat Sebastián Pardo in staat stelde de bal van een meter of twintig in het doel te schieten. De Chileen deed dat niet onverdienstelijk, maar het ontbrak hem aan precisie en de bal verdween net naast het doel. Het volgende wapenfeit kwam ook op naam van Pardo, die dit keer voorlangs schoot. Even na het half uur was het Diego Biseswar die het erop besloot te wagen. Van buiten het strafschopgebied verdween het prachtige diagonale schot via de onderkant van de lat uit het Utrecht-doel. De openingstreffer hing in de lucht, maar Feyenoord was bijzonder onfortuinlijk in de afronding. Dat bleek wel toen Bandalovski de bal via zijn rug op de paal zag belanden. Na 36 minuten dacht Pardo een strafschop te verdienen na een duidelijke overtreding van Dennis Schaap. Scheidsrechter Ketting wees meteen naar de strafschopstip, maar werd gecorrigeerd door zijn assistent. De protesterende Feyenoorders voelden zich met recht benadeeld.

Feyenoord kon de druk die het voor rust ontwikkelde niet meteen een vervolg geven in de tweede helft. Zodoende liet de eerste kans een kwartier op zich wachten. Dit keer was het de beurt aan Magrão om een levensgrote mogelijkheid om zeep te helpen. Op aangeven van Biseswar schoot hij voorlangs. Maikel Aerts liet zich enkele minuten later van zijn beste kant zien door een mooie vrije trap van Rossini uit het doel te boksen. Het was een fase waarin het spel op en neer golfde en Biseswar de volgende was die het probeerde. De kwaliteit van de actie woog niet op tegen die van het schot, wat doelman Huiskamp in staat stelde handelend op te treden. FC Utrecht moest ver achteruit, maar kreeg in de persoon van Rossini in de 83ste minuut wel de kans de titeldroom voortijdig aan diggelen te schieten na knullig verdedigen van Patrick Mtiliga en Christian Gyan. De aanvaller schoot tot geluk van de Rotterdamse aanhangers naast het doel. Eén minuut voor het verstrijken van de reguliere speeltijd was Rossini scherper in de afronding door hard binnen te koppen. Aerts beroerde de bal nog wel, maar kon de treffer niet voorkomen. Daarmee verspeelde Feyenoord voor de tweede opeenvolgende keer in de laatste competitiewedstrijd het kampioenschap, wat diepe droefenis tot gevolg had bij de Rotterdamse spelers die met een gezicht op onweer het veld verlieten.

Jong FC Utrecht – Jong Feyenoord 1-0 (0-0)

89’ 1-0 Rossini

Geel: Drenthe, George

Opstelling
Jong Feyenoord: Aerts; Bandalovski (68’ Sammuel), Gyan, Buijs, Mtiliga; Abubakari, Biseswar, Davids; Magrão, Pardo en Drenthe (60’ Kujovic).