AANVOERDER KUYT WINT MET ORANJE VAN MEXICO: 2-1

De tweede oefeninterland in een week tijd heeft Oranje donderdagavond opnieuw winnend afgesloten. In het Philips Stadion won de ploeg van bondscoach Marco van Basten met 2-1. Feyenoord-captain Dirk Kuyt droeg ook bij het Nederlands elftal de aanvoerdersband. De spits gaf na rust de assist voor de 2-1, gescoord door Ryan Babel. De Mexicanen kwamen sporadisch voor het doel van Oranje, maar benutten wel een van hun spaarzame kansen.

Na acht minuten spelen deed de eerste kans zich voor. Kuyt schoot vanaf rechts langs de keeper maar zag zijn schot geblokkeerd door een Mexicaanse verdediger. Na een kwartier spelen kreeg Jared Borgetti het Oranje-publiek stil. De spits van Bolton Wanderers liep weg bij zijn directe bewaker John Heitinga en kopte de openingstreffer binnen langs Henk Timmer. Oranje was, ondanks een groot veldoverwicht, niet bij machte voor rust nog echt gevaarlijk te worden, al was de gedreven spelende oud-Feyenoorder Robin van Persie een aantal maal dichtbij.

Het Nederlands elftal begon de tweede helft een versnelling hoger. Dit leidde al snel tot een grote kans. Kuyt stoomde op en zag invaller Vennegoor of Hesselink vrij staan om in te schieten. De PSV-aanvaller schoot vol op de keeper. Oranje hield de druk er goed op en mocht twee minuten na de kans van Vennegoor een corner nemen vanaf de linkerkant. Heitinga kwam voor Borgetti en kopte raak in de verre hoek: 1-1.

Opgezweept door de Oranje aanhangers joeg het thuisland door voor de 2-1. Dirk Kuyt, in de tweede helft spelend vanaf de rechterkant, passeerde na een klein uur spelen zijn directe tegenstander en gaf hoog voor richting tweede paal. Daar wachtte Babel, die met een droge schuiver zijn ploeg op voorsprong zette. Met nog een kwartier op de klok hadden de twee Oranje-spitsen een derde treffer moeten maken. Na een blunder achterin bij de Mexicanen had de Katwijkse spits een vrije doortocht richting het doel van de tegenstander. Kuyt wachtte echter te lang en zag zijn schot gesmoord. In de rebound was de mogelijkheid voor Babel nog groter, maar de Ajax-spits had het vizier niet op scherp.

Ondanks dat de Feyenoord-spits niet had weten te scoren, was hij redelijk tevreden over de wedstrijd tegen Mexico. ‘In de eerste helft hadden we de organisatie in handen, maar speelden we met te weinig lef. In de rust is daar over gesproken en ik moet zeggen dat het er in de tweede helft beter uit kwam. We moesten eerder de diepte zoeken en dat is zeker in de fase na rust goed gelukt. We waren toen veel beter dan Mexico.’ Over zijn eigen prestatie was hij gematigd enthousiast: ‘Vandaag hebben een aantal jongens de kans gekregen aan de bondscoach te laten zien wat ze in huis hadden. In de eerste helft kon ik nog weinig laten zien, in de tweede helft ging het een stuk beter.’