VLAAR, CASTELEN EN HOFS EUROPEES KAMPIOEN MET JONG ORANJE

Ron Vlaar, Romeo Castelen en Nicky Hofs hebben het seizoen toch nog met een hoofdprijs afgesloten. Het drietal kroonde zich zondagavond in Portugal met Jong Oranje tot Europees Kampioen na een 3-0 zege op Jong Oekraïne. Nicky Hofs verzorgde in de blessuretijd de laatste treffer, waarmee de middenvelder voor de zoveelste keer zijn waarde toonde tijdens het toernooi. Hofs verzorgde ook de assist bij de 1-0 van Huntelaar en schoot nog op de lat. Huntelaar verzilverde nog voor rust Oranje’s tweede treffer vanaf de strafschopstip. In de tweede helft kreeg Oekraïne, dat na 76 minuten door een rode kaart van Romanchuk (2x geel) met tien man verder moest, nog een aantal goede kansen maar de aansluitingstreffer bleef uit.

Vlaar, Castelen en Hofs startten wederom in de basis. Alleen Castelen maakte de negentig minuten niet vol. De rechtsbuiten, die zijn vorm naarmate het toernooi vorderde zag groeien, werd na een sterk optreden twintig minuten voor tijd naar de kant gehaald.

Jong Oranje revancheerde zich in Porto voor de eerste wedstrijd op het EK. Tijdens dat duel was Oekraïne met 2-1 te sterk. Na het 2-2 gelijkspel tegen Denemarken leek een vroegtijdig afscheid van het EK aanstaande, maar de ploeg van Foppe de Haan was net op tijd bij de les. In het afsluitende groepsduel met Italië kon Oranje eindelijk wel bekoren en volgde de beloning met een late en winnende treffer van Daniël de Ridder. Dat resultaat was goed voor het bereiken van de halve finale, waarin het ongenaakbare Jong Frankrijk – dat tot dat moment geen treffer incasseerde - in de verlenging opzij werd gezet (3-2). Een glansrol was weggelegd voor Hofs, die twee doelpunten voor zijn rekening nam.

In de finale startte Oranje sterk, wat een 2-0 ruststand tot gevolg had. De Oost-Europeanen hadden mogelijkheden om de 2-1 te maken, maar slaagden er niet in de kansen te verzilveren. Hofs bekroonde vlak voor het laatste fluitsignaal zijn uitstekende prestatie met zijn derde treffer van het toernooi.