ORANJE STRANDT IN ACHTSTE FINALE

Het Nederlands elftal is zondagavond op het WK uitgeschakeld door Portugal: 1-0. Met Dirk Kuyt in de frontlinie kwam Oranje voor rust op achterstand door een goal van Maniche. Kuyt kreeg in de slotfase een uitgelezen mogelijkheid Oranje terug te helpen in de wedstrijd, maar de Feyenoord-spits wist doelman Ricardo niet te verschalken. Dat de wedstrijd werd beëindigd met achttien spelers – aan Nederlandse zijde zagen Van Bronckhorst en Boulahrouz de rode kaart voorgehouden - was een unicum in de WK-historie.

Kuyt startte ten faveure van Van Nistelrooy in de basisopstelling. De spits van Manchester United maakte het volgens bondscoach Van Basten niet waar in de groepsduels en beloonde de goede invalbeurten en trainingsarbeid van Kuyt met een basisplaats in de achtste finale.

Oranje schoot uit de startblokken. Na een minuut was Van Bommel dichtbij de openingstreffer, op aangeven van Kuyt. De middenvelder van Barcelona schoot voorlangs. Ook in de duels bleken de Oranje-internationals messcherp, wat Van Bommel en Boulahrouz al snel een gele kaart opleverde.

Na twintig minuten overwicht van het Nederlands elftal scoorde Portugal uit de eerste aanval 1-0. Deco bereikte Pauleta via de flank. De geslepen aanvaller had oog voor de instormende Maniche, die met een poeier in de korte hoek Oranje op achterstand zette.

Het gevaar Kuyt werd voor rust aan banden gelegd door Meira en Carvalho. Robin van Persie was aan Nederlandse kant de speler waar de meeste dreiging vanuit ging. De op Varkenoord opgeleide speler dolde tien minuten voor rust de gehele Portugese verdediging maar zag zijn schot enkele centimeters langs de paal verdwijnen.

Oranje leek voor de pauze een strafschop te krijgen toen Robben op aangeven van Kuyt geattaqueerd werd door een Portugese verdediger. Ivanov had echter een overtreding van Kuyt gesignaleerd, waardoor Portugal de overtreding mee kreeg.

Halverwege het duel speelde Portugal al met een ondertal. Costinha had van de Russische arbiter voor de pauze zijn tweede gele kaart gekregen. De verdediger had al eerder van het veld gestuurd moeten worden na een charge op Ooijer. Bij die actie hield Ivanov de kaarten op zak maar na een handsbal kon de leidsman niets anders doen dan de verdediger weg te sturen.

De tweede helft van Nederland-Portugal werd een gedenkwaardige. Cocu schoot in kansrijke positie op de lat, Ivanov wapperde triomfantelijk en naar hartelust met zijn kaarten en Kuyt verzuimde Oranje in de slotfase op gelijke hoogte te brengen. De Feyenoorder mikte oog in oog met Ricardo op het lichaam van de uitgekomen keeper.

De ervarenheid – Van Basten noemde het ‘het betere theater’ – van de Portugezen gaf uiteindelijk de doorslag. Luis Figo deelde een kopstoot uit buiten het zicht van de scheidsrechter en hielp enkele minuten later Boulahrouz op ‘vakkundige’ wijze aan een tweede gele kaart.

Het achtste finale-duel gaat de boeken in als de wedstrijd met de meeste kaarten ooit gegeven op een WK; scheidsrechter Ivankov deelde twintig gele kaarten uit en stuurde vier spelers voortijdig naar de kleedkamers. FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei na afloop dat de scheidsrechter degene was die een kaart verdiende.

Oud-Feyenoorder Van Bronckhorst was na afloop enorm teleurgesteld. ‘We hebben er hard voor gevochten. Het was in de slotfase pompen of verzuipen. We hebben op dit WK in elke wedstrijd gedeeltes goed gespeeld maar dat nooit lang vol weten te houden. Vandaag was het een moeilijke wedstrijd. We hebben alles gegeven, kregen meer kansen dan de Portugezen maar aan het einde kunnen wij naar huis.’