Fanshop
Fanshop

DINSDAG 19:00 UUR: FEYENOORD – CHELSEA

Feyenoord werkt dinsdagavond de meest aansprekende wedstrijd in de oefencampagne af. Tegen het sterrenteam van Chelsea valt het nodige voetbalvermaak te verwachten. Voor Erwin Koeman is het een ideaal duel om te zien waar zijn ploeg staat. Tegen Middlesbrough werd Feyenoord afgezien van de slotfase nauwelijks op de proef gesteld, maar van de Londense formatie valt beduidend meer verweer te verwachten. ‘Een interessante wedstrijd, die mij veel over de ploeg zal vertellen’, aldus de coach. Salomon Kalou zal voor de wedstrijd afscheid nemen van het Legioen.

Feyenoord start dinsdagavond in elk geval niet met dezelfde opstelling als twee dagen eerder. Direct na de wedstrijd tegen Middlesbrough zei Koeman dat het merendeel van het elftal wat even daarvoor aan de aftrap stond, een basisplaats zal hebben dit seizoen. Dat mocht geen verrassing heten, al laait er op een aantal posities een behoorlijke concurrentiestrijd los. Wie wordt bijvoorbeeld eerste doelman dit seizoen? Over enkele dagen komt daarover duidelijkheid. Nadat Timmer zondag het doel verdedigde, is het dinsdag de beurt aan Lodewijks. ‘Ik heb wel gedachten over de positie van eerste keeper, maar die hou ik voor me. Na deze week maak ik mijn keuze bekend’, sprak Koeman.

Benjamin De Ceulaer startte zondag als basisspeler en het kan zomaar zijn dat de Belg dinsdag weer aan de aftrap verschijnt. Tim Vincken is ook een optie. Duidelijk is wel dat het tweetal geen eerste keus voor de plek van rechtsbuiten is. Romeo Castelen, die zondag een lichte enkelblessure opliep, krijgt de voorkeur. ‘Hij is een stapje verder dan de rest op zijn positie en eerste keus’, aldus Koeman. Op de linksbackpositie lijkt Royston Drenthe een vaste plek in het elftal te hebben verdiend. Koeman zei zondag dat hij een streepje voor heeft. Concurrent Pascal Bosschaart zal dinsdagavond mogelijk wel speelminuten krijgen en er alles aan doen om zijn trainer overtuigen.

DE TEGENSTANDER

Wie zei er ook weer dat succes niet te koop is? Chelsea heeft misschien nog niet het beste team ter wereld, maar zeker wel de sterkste selectie van het mondiale voetbal. Met dank aan de Russische miljardair Roman Abramovich zijn de Londenaren de afgelopen jaren in sneltreinvaart uitgegroeid tot een internationale grootmacht. Kampioenenmaker José Mourinho bleek de laatste twee jaren bovendien de ideale trainer om alle neuzen binnen de sterrenformatie dezelfde kant op te krijgen. Dat leverde al twee aaneensluitende landstitels op, maar nu willen Abramovich en de zijnen ook definitief Europa veroveren.

Chelsea is een club met een rijke maar vooral bewogen historie. De ‘Blues’ kenden vanaf de jaren vijftig tot en met begin jaren zeventig veel succes. West-Londen was in die tijd erg trendy en fan zijn Chelsea zijn ook, waardoor het de club voor de wind ging. Tegenover die roemruchte tijd stonden degradaties, rellen en financiële problemen in de jaren ’80, waardoor de club op de rand van de afgrond balanceerde. Zelfs aan het begin van dit millenium leek een faillissement nog even aanstaande. Maar sinds Roman Abramovich het roer overnam in West-Londen groeien de bomen er tot in de hemel. De Russische tycoon met de vriendelijke oogopslag werd door de trouwe fans aanvankelijk met enige scepsis begroet. Die stemming sloeg al snel om toen bleek dat Abramovich bereid was om de financiële daad bij het woord te voegen om zo van Chelsea een van de rijkste clubs ter wereld te maken.

De laatste jaren heeft de Rus samen met zijn rechterhanden Peter Kenyon, Frank Arnesen in rap tempo een sterrenensemble gecomponeerd dat zijn weerga niet kent in voetballand. Dankzij de even kleurrijke als eigenzinnige en succesvolle manager José Mourinho bewegen de voetbaliconen zich ook nog eens als een eenheid over het veld, iets wat bij een vergelijkbare club als Real Madrid eerder hopeloos mislukte. Mourinho, die met FC Porto eerder al de prijzen aaneenreeg, heeft echter ontegenzeggelijk bewezen dat hij als geen ander in staat is een winnende equipe te smeden. In de Engelse Premier League staat de laatste twee seizoenen al geen maat meer op Chelsea, dat twee keer achtereen met een straatlengte voorsprong kampioen werd.

Europa veroveren is de volgende missie van de blauwe formatie, die daartoe behalve met de toptalenten Salomon Kalou en Jon Obi Mikel ook aangevuld werd met de erkende wereldsterren Andriy Shevchenko en Michael Ballack. Of de koopwoede van de Londenaren daarmee gestild is, valt nog allerminst te bezien. Voor Mourinho is immers alleen het allerhoogste en het allerbeste genoeg.

Feyenoord – Chelsea
Dinsdag 8 augustus om 19:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Drenthe (Bosschaart); De Guzman, Hofs (Kolkka), Lucius; De Ceulaer (Vincken), Kuyt en Huysegems.