CHELSEA TE STERK IN DE KUIP: 0-1

Feyenoord is er niet in geslaagd voor een stunt te zorgen tegen Chelsea. De Engelse landskampioen was met 0-1 te sterk in De Kuip. Frank Lampard maakte na rust het enige doelpunt. Royston Drenthe werd in de eerste helft na een botsing groggy afgevoerd. Patrick Lodewijks moest ook geblesseerd naar de kant. Pierre van Hooijdonk schoot in de slotminuut nog op de paal.

De beginfase werd niet zozeer gekenmerkt door vermakelijk voetbal, maar vooral door de goede sfeer in het stadion. Het Legioen had er zin in, wat wel bleek uit de uitbundigheid bij de aanvallende intenties van de thuisploeg. In de warme Kuip bleef het wat Feyenoord aanging bij intenties, want in offensief opzicht kwam de ploeg van Koeman er amper aan te pas. Dirk Kuyt joeg een aantal maal goed door en Benjamin De Ceulaer schampte met het hoofd de voorzet van Joonas Kolkka, maar daarmee was het aanvallende gedeelte wel behandeld.

Chelsea stelde er iets meer tegenover. Met hulp van Feyenoord overigens, want Jonathan de Guzman verlengde met het hoofd onbedoeld een vrije trap van Chelsea. Lodewijks moest ten koste van een hoekschop redding brengen. Kalou bracht Andriy Shevchenko daarna in scoringspositie, maar de Oekraïner kwam als gevolg van eigen onhandigheid niet tot een schot.

Wat helaas het meest bijbleef van het eerste bedrijf was het uitvallen van Drenthe. De linksachter kwam ongelukkig in botsing met Arjen Robben. De Rotterdammer werd in het gezicht geraakt en werd groggy per brancard van het veld gedragen. Nicky Hofs kwam als vervanger voor hem in het veld.

Chelsea nam in de tweede helft het initiatief, wat direct tot uiting kwam in mogelijkheden. Kalou was dichtbij met een kopbal, maar mikte te hoog. Didier Drogba zette kort erna zijn hoofd tegen de bal. De kopbal werd op de lijn gered door de attente Lodewijks.

De 39-jarige keeper kon niet voorkomen dat de bezoekers de voorsprong namen. Frank Lampard stond aan het eind van een Engelse aanval en hielp zijn ploeg met een prachtige diagonale stift aan de leiding: 0-1.

Kalou kwam voor rust in botsing met Lodewijks. De doelman kon in die fase van de wedstrijd na een behandeling verder. Toen het tafereel zich in de tweede helft herhaalde, betekende het einde wedstrijd voor de keeper. Met een pijnlijke pols moest Lodewijks - zichtbaar geïrriteerd over het optreden van Kalou – voortijdig naar de kant.

Feyenoord slaagde er halverwege de tweede helft eindelijk in doelman Carlo Cudicini te verontrusten. Hofs mikte zijn vrije trap net over het doel. Nadat Drogba (schot tot hoekschop verwerkt) en Ballack (kopbal over) nog dichtbij de 0-2 waren, besloot Koeman in te grijpen. Om de gelijkmaker te forceren offerde hij middenvelder De Guzman op voor aanvaller Pierre van Hooijdonk.

Het sorteerde aanvankelijk nauwelijks effect. Chelsea had via Drogba - die Timmer passeerde maar niet voorbij Ron Vlaar kwam – en Terry (schot gered door Timmer) de score nog verder kunnen opvoeren, maar verzuimde dat. Feyenoord was nog dichtbij de gelijkmaker toen Van Hooijdonk zich achter een vrije trap plaatste. De specialist schoot op de paal. Vincken had de bal erna voor het intikken, maar kwam verkeerd uit in zijn passen en schoot naast.

Feyenoord – Chelsea 0-1

51’ 1-0 Lampard

Geel: De Ceulaer

Feyenoord: Lodewijks; Collen, Greene, Vlaar, Drenthe (34’ Hofs); Lucius (86’ Davids), De Guzman (76’ Van Hooijdonk), Bosschaart; De Ceulaer (66’ Vincken), Kuyt en Kolkka.
Chelsea: Cudicini; Geremi, Ferrera, Carvalho, Bridge (46’ Terry); Ballack, Essien (62’ Diarra), Lampard (74’ Obi Mikel); Robben (46’ Drogba), Shevchenko (62’ Wright Phillips) en Kalou (88’ Woods).