Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

READING LEEFT TOE NAAR HISTORISCH MOMENT

De oefenwedstrijd tegen Feyenoord is voor Reading een goede gelegenheid om te kijken waar het staat. ‘The Royals’ verwachten in Feyenoord een serieuze sparringpartner te hebben gevonden één week voor de start van de competitie. Waar Middlesbrough en Chelsea de wedstrijd tegen Feyenoord eveneens serieus benaderden, is de manier waarop Reading momenteel naar de competitiestart toeleeft niet te vergelijken. De club en supporters kijken vol verwachting en spanning uit naar de wedstrijd tegen Middlesbrough van volgende week zaterdag. Die dag speelt Reading, dat 135 jaar geleden werd opgericht, de eerste wedstrijd ooit in het Premiership. Aan dat historische moment ziet manager Coppell graag een goede generale vooraf gaan. Feyenoord kan een gedreven tegenstander verwachten, wat met het oog op de naderende competitiestart een prettig gegeven is.

Als de Feyenoorders zaterdagmiddag in het Madejski stadion arriveren, zullen ze de grootsheid van het Engelse voetbal ervaren. Toen Reading het stadion in 1998 in gebruik nam speelde het in Division Two, het derde niveau in Engeland. Let wel, het stadion is met een capaciteit van 25.000 zitplaatsen groter dan de nieuwe stadions van bijvoorbeeld AZ en FC Groningen. Dat Reading de eerste twee seizoenen in dat indrukwekkende stadion in degradatiezorgen verkeerde en dreigde af te zakken naar het vierde niveau in Engeland, is voor Nederlandse begrippen amper voor te stellen.

Met manager Alan Pardew aan het roer vond Reading vanaf dat moment geleidelijk de weg omhoog. De club was een aantal maal dichtbij promotie naar Division One (het huidige Championship), alvorens de promotie in 2002 daadwerkelijk tot stand kwam. Het seizoen erop verliep succesvol en Pardew veroverde twee keer de ‘Manager of the Month Award’, wat hij te danken had aan de maanden waarin zijn ploeg tot een honderd procent score kwam. Tot een promotie naar het hoogste niveau leidde het niet. In de play-offs werd Reading verslagen door Wolverhampton Wolves.

De verrichtingen van Pardew bleven niet onopgemerkt in Engeland en in september 2003 vertrok hij naar West Ham United. De club rouwde om zijn vertrek, maar de pijn werd snel verzacht door resultaten. Steve Coppell was de nieuwe manager en onder hem werd de lijn omhoog doorgetrokken. Het seizoen 2005/2006 vormt het onbetwiste hoogtepunt uit de clubhistorie. Reading beleefde het meest succesvolle seizoen ooit. Met de indrukwekkende cijfers van 31 winstpartijen, dertien gelijke spelen en twee nederlagen werd de club kampioen van het Championship. Dit seizoen mag Reading het voor het eerst op het hoogste niveau proberen. Nog één week is Reading weg van een historisch moment. De laatste test is zaterdag tegen ‘Dutch giants’ Feyenoord.