Fanshop
Fanshop

JONG FEYENOORD WINT BEKERDERBY MET SPARTA

Jong Feyenoord heeft donderdagavond voor de tweede keer in een week van Jong Sparta gewonnen. Nadat de Rotterdamse clubs elkaar maandag al troffen in het kader van de competitie, was Jong Feyenoord dit keer in bekerverband te sterk. Op het Kasteel werd het 0-3, dankzij treffers van Hagary, Magrão en Sammuel.

Amper 70 uur nadat Jong Feyenoord en Jong Sparta elkaar in competitieverband troffen op Varkenoord stond op het Kasteel een nieuwe derby op het programma, dit keer in het kader van het KNVB-Bekertoernooi voor beloften. Maar waar er maandag van een tamelijk spectaculaire ontmoeting sprake was, viel er donderdagavond in Spangen niet zo gek veel te genieten. Beide ploegen streden weliswaar vol overgave voor de winst, kwalitatief was het allemaal niet hoogstaand. En grote kansen waren er in de eerste helft al helemaal niet of nauwelijks. 

Jong Feyenoord had in de eerste helft een licht overwicht, wat kansjes opleverde voor met name Magrão. Jerson Anes Ribeiro was echter de enige Feyenoorder die een bal tussen de palen kreeg. De Rotterdammer deed dat met een goed ingeschoten vrije trap, die door Sparta-doelman Mark Smith prima gekeerd werd. Sparta stelde er eigenlijk alleen een individuele actie van de via RKC bij Sparta belande oud-Feyenoorder Felino Jardim tegenover.

Net in de tweede helft kreeg Sparta wel een grote kans via Melvin Zaalman. De aanvaller passeerde Erik Cummins, maar zag zijn lobje vervolgens over diens goal heen gaan. Feyenoord had even later een grote kans toen Lorenzo Davids Magrão vond met een prima steekpass. De Braziliaan schoot echter voorlangs. Ook Frank de Haan kreeg na een uur voetbal een grote kans. Na prima voorbereidend werk van Sammuel schoot De Haan van een meter of acht over.

Trainer Arnold Scholten koos er vervolgens voor om met Hanne Hagary een nieuwe spits te brengen. Twee minuten nadat hij het veld had betreden had Hagary al succes. De spits slalomde door het zestienmetergebied van Sparta en schoot hard langs doelman Smith: 0-1. Vijf minuten later stond de jonge spits bijna aan de basis van Feyenoords tweede treffer, door een een-twee opzet van Magrão te beantwoorden. De inzet van de Braziliaan smoorde dit keer in een Spartaans blok. Twaalf minuten voor tijd leek Sparta de gelijkmaker voor het inschieten te hebben. De mee naar het front gestuurde centrumverdediger Cees Toet zorgde voor extra druk op Feyenoords verdediging, waarna de bal voor de voeten van Ivan Cvetkov opstuiterde. De Bulgaar haalde snoeihard uit, maar zag tot zijn verbazing dat Erik Cummins de bal klemvast had.

In de laatste tien minuten trok Feyenoord het duel alsnog naar zich toe. Eerst kreeg Magrão de bal in de diepte gespeeld. De aanvaller trok van links naar de rechterkant van het Spartaanse strafschopgebied en schoot de bal vandaar met rechts prachtig in de bovenhoek. Amper zestig tellen later was Magrão aangever in plaats van afmaker. Hij stuurde een lage pass richting zestienmetergebied, Hagary maakte een overstapje en Sammuel schoot goed binnen.  Met de 0-3 deed Feyenoord goede zaken in de poulefase van het bekertoernooi. En dat de ploeg van Arnold Scholten dat resultaat boekte met liefst vier eerstejaars A-junioren in de ploeg, biedt nog veel meer perspectief.


Jong Sparta – Jong Feyenoord -  (0-0)
Scoreverloop:
0-1 Hagary (65)
0-2 Magrão (80)
0-3 Sammuel (82)

Geel: Altheer (Feyenoord), Ekinci (Sparta)

OPSTELLINGEN

JONG SPARTA
Smith; Merk (Falkenburg, 69), Moreno Freire, Toet, Van Bueren; Rutjes (Ekinci, 46), Rijsdijk (John, 56), Yilmaz; Jardim, Cvetkov en Zaalman

JONG  FEYENOORD
Cummins; Achlioui, Altheer, Derijck, Anes Ribeiro (Buijs, 46); Sammuel, De Haan, Davids; Poldervaart (Nieveld, 59), Bijlow (Hagary, 63) en Magrão