EERSTE OVERWINNING LAAT OP ZICH WACHTEN: 0-0

Feyenoord moet nog zeker twee weken wachten op de eerste competitiezege. De ploeg van Erwin Koeman wist na de nederlaag tegen FC Groningen ook tegen Heracles niet te winnen: 0-0. De Rotterdammers hadden vooral na rust de mogelijkheid te scoren, maar het ontbrak aan scherpte in de afronding. Dwight Tiendalli kreeg tijdens zijn debuut de gele kaart. Grensrechter Rozeboom werd na 35 minuten onwel en vervangen door vierde official Van der Roest.

Het was na het echec in Groningen de afgelopen week een veelgehoorde uitspraak in De Kuip: aan inzet mag het nooit ontbreken. In de wedstrijd tegen Heracles zetten de Feyenoorders na een bewogen week hun woorden met daden bij. Aan wilskracht en strijdlust was geen gebrek, wat ook tot uiting kwam in het boekje van scheidrechter Van Sichem. Hij deelde alleen voor rust al gele kaarten uit aan de iets te enthousiaste Bahia, Tiendalli en Greene.

De inspiratie ontbrak wel bij Feyenoord, dat moeizaam tot goede aanvallen kwam. Hoewel het aan echte uitgespeelde kansen ontbrak, kwam Feyenoord een treffer toe. De Rotterdammers kregen wat mogelijkheden, waarvan vooral die van Nicky Hofs een beter lot had verdiend. De middenvelder kopte over, nadat de sterk spelende Tim Vincken de aanval op rechts had opgezet.

Feyenoord kwam maar slecht in het ritme, wat deels aan de omstandigheden was te wijten. De geluidsinstallatie in De Kuip had een storing. Het had meerdere malen een hinderlijk geluid tot gevolg. Ook het moment in de 35ste minuut, toen grensrechter Rozeboom onwel werd en de wedstrijd tien minuten werd stil gelegd, hielp de Feyenoorders niet hun draai te vinden.

De grootste kans voor rust was voor de Almeloërs en kwam geheel op het conto van Feyenoord-huurling Diego Biseswar. Het talent speelde eerste Pierre van Hooijdonk uit en leverde een prima voorzet af. Quame Kwamsah kopte de bal op de bovenkant van de lat.

Feyenoord begon beter aan de tweede helft. Van Hooijdonk mocht drie minuten na rust zijn specialiteit doen gelden. De aanvaller schoot de vrije trap prachtig op doel, maar raakte de paal. Jonathan de Guzman en Joonas Kolkka schoten in de minuten die erop volgden ook op doel, maar konden Pieckenhagen amper verontrusten. Het afstandsschot van Nicky Hofs deed dat wel. De Duitse doelman tikte de bal met een uiterste krachtsinspanning over de lat.

Het regende opeens kansen en het was wachten tot Feyenoord eindelijk eens de trekker zou overhalen. Van Hooijdonk had er na 64 minuten de uitgelezen mogelijkheid voor toen de voorzet van Kolkka hem bereikte. In vrijstaande positie kopte ‘Pi-air’ centimeters voorlangs.

Heracles overleefde het offensief en kon in het vervolg eenvoudig achterover leunen. Feyenoord werd nauwelijks gevaarlijk meer. Invaller Benjamin De Ceulaer kreeg nog een schotmogelijkheid, maar zijn inzet (over) kon het tweede puntenverlies op rij niet voorkomen. Feyenoord mocht in de laatste seconden nog opgelucht ademhalen toen Remon de Vries een enorme mogelijkheid onbenut liet.

Feyenoord – Heracles Almelo 0-0

-

Geel: Bahia, Tiendalli, Greene, Lucius, Tanghe, Boakye, Schilder

Scheidsrechter: Van Sichem

Bijzonderheden: Grensrechter Rozeboom werd na 35 minuten onwel en vervangen door vierde official Van der Roest.

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Greene, Bahia, Drenthe; Hofs, Lucius, De Guzman; Vincken (62’ Huysegems), Van Hooijdonk en Kolkka (73’ De Ceulaer).
Heracles Almelo: Pieckenhagen; Boakye, Smit, Bosnar, Klavan; Tanghe, Maas, Schilder; Bridji (52’ Hofstede), Kwansah (90’ De Vries) en Biseswar (67’ Everton).