Fanshop
Fanshop

FEYENOORD STERKSTE IN STADSDERBY: 1-4

Feyenoord heeft de eerste overwinning van het seizoen op zak. Op het Kasteel werd stadsgenoot Sparta met 1-4 verslagen. Nicky Hofs verzorgde na tien minuten de eerste treffer van het seizoen en verdubbelde kort erna de marge. Yannis Anastasiou en Theo Lucius scoorden vervolgens uit een strafschop, waarna Ali Boussaboun de eindstand bepaalde. Angelos Charisteas en Danny Buijs kregen tijdens hun debuut de gele kaart.

Het eerste schot kwam van de voet van een Spartaan, maar afgezien van dat wapenfeit was het Feyenoord dat de beginfase stevig in handen had. Nadat Timmer de inzet van Danny Schenkel in de tweede minuut met zijn voet redde, namen de Rotterdammers in de persoon van Nicky Hofs het initiatief. Het had een droomstart tot gevolg. 

Na tien minuten schoot Hofs verkapt vanaf de rand van het strafschopgebied op doel. De verraste doelman René Ponk zag het schot via de binnenkant van de paal inslaan. Het Legioen, tot dat moment vooral bezig de onvrede te uiten over het gevoerde beleid, bejubelde de eerste Feyenoord-treffer van het seizoen 2006/2007 uitzinnig. Vier minuten later konden de ruim tweeduizend supporters weer juichen toen Hofs opnieuw een fraai staaltje individuele klasse etaleerde. Hij nam de pass van Lucius goed aan, kapte zijn man uit en schoot feilloos binnen: 0-2.

Het beste was er vanaf dat moment af bij Feyenoord, dat regelmatig ver achteruit werd gedrongen. Sparta was niet in het minst uit het veld geslagen door de 0-2 achterstand en ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Die zou na zeventien minuten volgen toen Yannis Anastasiou vanaf de strafschopstip Henk Timmer passeerde. Dwight Tiendalli had even daarvoor de overtreding begaan op Dominique van Dijk.

Feyenoord zou de voorsprong na die spectaculaire start uiteindelijk weten te consolideren tot het rustsignaal. Dat had het met name aan de falende aanvallers van de thuisploeg te danken. Sparta creëerde zich uitstekende mogelijkheden, maar slaagde er niet in één daarvan te verzilveren. Van Dijk schoot op de paal en kopte voor open doel over. Anastasiou had even daarvoor ook al de fraaie voorzet van Medunjanin over gekopt. Op slag van rust redde Tiendalli op de lijn de kopbal van Jason Oost.

Feyenoord, dat gedurende de hele wedstrijd fanatiek werd ondersteund door de eigen aanhang, had de ergste storm overleefd en had het na rust minder moeilijk met de ploeg van Wiljan Vloet. Sparta was sporadisch dreigend via Oost, maar had niet meer de kracht van de eerste 45 minuten. Feyenoord had de zaken in defensief opzicht op orde, maar aanvallend was het karig.Charisteas werkte zich een ongeluk, maar de aanvoer was te beperkt. Na 71 minuten kreeg de Griek wel een goede kans toen Hofs hem bediende. Het schot ging voorlangs, maar vervelender dan dat was het uitvallen van Hofs, die bij het geven van de voorzet een hamstringblessure opliep.

Sparta, dat na 61 minuten met tien man verder moest toen Wouter Gudde zijn tweede gele kaart zag voorgehouden, kwam via Sjaak Polak nog heel dichtbij de gelijkmaker. De Hagenaar schoot van afstand schitterend op doel en trof de lat. Feyenoord trok uiteindelijk aan het langste eind toen scheidsrechter Haverkort een strafschop toekende. Lucius werd onderuit gehaald door Anthony Obodai en schoot van elf meter laag zelf raak: 1-3.Ali Boussaboun maakte er na een prima individuele actie en dito geplaatst schot nog 1-4 van in de slotminuten.

Sparta – Feyenoord 1-4

Scoreverloop:
10’ 0-1 Hofs
14’ 0-2 Hofs
17’ 1-2 Anastasiou (strafschop)
85’ 1-3 Lucius (strafschop)
88’ 1-4 Boussaboun

Scheidsrechter: Haverkort

Geel: Buijs, Drenthe, Charisteas, Boussaboun, Schenkel
Rood: Gudde (61’ 2x geel)

Opstellingen
Sparta: Ponk; De Roover, Gudde, Schenkel, Polak; Rose (77’ Kaita), Obodai, Medunjanin; Oost, Anastasiou en Van Dijk (62’ Bouaouzan).
Feyenoord: Timmer; Tiendalli (68’ Saidi), Greene, Bahia, Drenthe; De Guzman, Buijs, Lucius, Hofs (70’ Pardo); Huysegems (62’ Boussaboun) en Charisteas.