Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

GUNSTIGE UITGANGSPOSITIE IN UEFA CUP: 2-2

Een veerkrachtig Feyenoord heeft zich een gunstige uitgangspositie verschaft in de UEFA Cup. De ploeg van Erwin Koeman kwam voor rust met 2-0 achter, maar een benutte strafschop van Theo Lucius en doeltreffende kopbal van Serginho Greene hielpen Feyenoord langszij. Angelos Charisteas en Ali Boussaboun verlieten na rust geblesseerd het veld. Dwight Tiendalli, Danny Buijs en Royston Drenthe debuteerden in Europees verband. De return wordt over twee weken afgewerkt in De Kuip.

De spelers leken zich de voorbije dagen bewust van de importantie van een goed resultaat, maar logenstraften die gedachte kort na het eerste fluitsignaal. Hoewel de roemloze uitschakeling van een jaar eerder als lesmateriaal had moeten dienen, riepen de Rotterdammers direct het onheil over zich af. 

Tiendalli ging na vier minuten in de fout en stelde Kristian Dodrev in staat voor te zetten. De voorzet was goed, maar dat Genkov de bal zo ongemoeid in kon koppen mocht André Bahia zich aanrekenen. De Braziliaan trad weinig doortastend op met de verrassende openingstreffer van Lokomotiv tot gevolg: 1-0.Feyenoord herstelde zich enigszins, wat uitmondde in de eerste kans. De vrije trap van Nicky Hofs werd door Serginho Greene ingekopt. Doelman Urosh Golubovich keerde de bal ten koste van een hoekschop. Het bleek een korte opleving, want de tegenslag beperkte zich niet tot één treffer. Henk Timmer verkeek zich na een half uur op de vrije trap van Dafchev en zag de bal tot eigen ongeloof binnenvliegen: 2-0. 

 

Pas bij die tussenstand kwam er geleidelijk aan lijn in het spel van Feyenoord. Jonathan de Guzman was tot tweemaal toe gevaarlijk. De middenvelder schoot in één minuut twee keer op het doel van Golubovich, die in beide gevallen met alle moeite de aansluitingstreffer voorkwam.

Het doelpunt zou toch vallen toen Angelos Charisteas in de vierde minuut van de blessuretijd werd neergelegd in het strafschopgebied. Lucius legde aan vanaf elf meter en bracht Feyenoord, luttele seconden voor scheidsrechter Sandomen floot voor de rust, op een belangrijk moment terug in de wedstrijd.  

Die mentale opsteker werkte nauwelijks door aan het begin van de tweede helft. Het was Lokomotiv dat direct enthousiast ten aanval trok. De thuisploeg probeerde het met een aantal schoten, maar Timmer stond Bulgaars succes in de weg. Het verontrustte de Rotterdamse ploeg dit keer niet.

In alle rust probeerde Feyenoord de opgelopen schade te herstellen. Dat lukte toen Greene de hoekschop van De Guzman na een uur feilloos binnenkopte in de korte hoek: 2-2. Daarmee kreeg de wedstrijd een geheel ander gezicht, want wie puur naar de stand keek constateerde opeens een gunstige uitgangspositie voor de Rotterdammers.

De ploeg van trainer Grozdanov zag dat blijkbaar ook in en handelde ernaar. Lokomotiv drong Feyenoord, waar Pierre van Hooijdonk en Ali Boussaboun inmiddels waren ingebracht, terug op eigen helft. Geruggensteund door de kleine maar fanatieke aanhang trachtte Lokomotiv de derde treffer te forceren. Feyenoord overleefde de aanvalsgolven met dank aan de attente Timmer en bewees zichzelf zo een goede dienst met het oog op de confrontatie in De Kuip.

Lokomotiv Sofia – Feyenoord 2-2

Scoreverloop:
4’ 1-0 Genkov
28’ 2-0 Dafchev
45’ (+ 4) 2-1 Lucius
60’ 2-2 Greene

Geel: Varbanov, Lucius, Greene, De Guzman

Scheidsrechter: Sandomen

Opstellingen
Lokomotiv: Golubovich; Varbanov, Markov, Tsvetkov; Orachev, Koilov, Dafchev (68’ Ivanov), Karadjinov, Dobrev; Genkov en Antunovich (89’ Velichkov).
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Greene, Bahia, Drenthe; Buijs, Hofs, Lucius, De Guzman; Huysegems (60’ Boussaboun/78’ Kolkka) en Charisteas (61’ Van Hooijdonk).