STRIJDEND TEN ONDER IN EINDHOVEN: 2-1

Feyenoord heeft de eerste competitietopper van het seizoen met een nederlaag afgesloten. In Eindhoven was landskampioen PSV met 2-1 te sterk. Feyenoord kwam na een zwakke start met 2-0 achter door treffers van Jefferson Farfán en Alex. Jonathan de Guzman zorgde snel voor 2-1. In de tweede helft streed Feyenoord voor wat het waard was, maar bleef de gelijkmaker uit. Karim Saidi startte na ruim een jaar weer eens in de basis. Angelos Charisteas viel na 21 minuten uit met een liesblessure.

Misverstanden voerden de boventoon in de eerste helft. Symptomatisch was een moment in de tiende minuut toen Serginho Greene en De Guzman tegelijkertijd een tackle inzetten op Farfán. De Peruviaan hield er de bal aan over en gaf voor op Koné, die simpel binnenwerkte. Feyenoord had alle geluk dat de treffer wegens buitenspel werd afgekeurd.

Het kwaad was op dat moment al wel geschied, want drie minuten eerder had de thuisploeg de voorsprong genomen. De vrije trap van Farfán zeilde zomaar binnen, wat Henk Timmer zich mocht aanrekenen: 1-0.

Wat volgde was een fase waar geen Feyenoord-fan vertrouwen uit kon putten. De Rotterdammers kwamen zelden onder de druk uit. Het had vele dreigende situaties tot gevolg en een aantal mogelijkheden. Farfán schoot naast en debutant Diego Tardelli volgde zijn voorbeeld. Koeman zag zich in die fase ook nog eens geconfronteerd met het uitvallen van Charisteas, die weer last had van een liesblessure.

Met vervanger Pierre van Hooijdonk in de ploeg kwam er iets meer lijn in het spel van Feyenoord. ‘Pi-air’ was ook verantwoordelijk voor het eerste serieuze wapenfeit. Doelman Gomes moest ten koste van een hoekschop zijn vlammende schot verwerken. Een ander schot van de spits, met een snelheid van ruim 127 kilometer per uur, werd gekeerd door het hoofd van Afellay, die meteen groggy kon worden afgevoerd.

De lichte opleving kon niet voorkomen dat PSV de 2-0 maakte. Twee minuten voor rust was het Jan Kromkamp die Joonas Kollka eruit sprintte en voorgaf op de ongedekte Koné. De Ivoriaan kon van dichtbij hard binnenschieten: 2-0.

De wedstrijd kreeg toch nog een onverwachte wending, toen Feyenoord in de blessuretijd 2-1 maakte. De verre ingooi van Danny Buijs werd door geen PSV’er aangeraakt en bereikte De Guzman, die er wel raad mee wist. Op zijn schot had Gomes geen verweer.

Een goed resultaat behoorde zodoende nog steeds tot de mogelijkheden, ook omdat PSV in de tweede helft verzuimde om afstand te nemen. Koné had na 56 minuten een grote kans, maar Timmer voorkwam met een prima redding de 3-1. Toen Lucius na 65 minuten de bal verspeelde, had Koné de vrijstaande medespelers voor het uitzoeken. Farfán en Tardelli doken vrij op voor het Feyenoord-doel, maar de Ivoriaan wachtte veel te lang en gaf af op Aissati, die er minder goed voorstond en naast schoot.

De 2-1 tussenstand verleidde Koeman ertoe een risico te nemen en een verdediger (Tiendalli) op te offeren. Met Ali Boussaboun als extra aanvaller hoopte de trainer wat te forceren. De eerstvolgende kans was echter voor Koné. Timmer trad wederom handelend op.

Feyenoord hield geloof, kreeg zelfs een overwicht en leek in de slotminuten met een gelijkspel Eindhoven te verlaten. De hoekschop van De Guzman ging in één keer het doel in, nadat Gomes over de voeten van Salcido was gestruikeld. Om onduidelijke redenen werd het doelpunt afgekeurd en Feyenoord een punt ontnomen.

PSV – Feyenoord 2-1