Fanshop
Fanshop

ZONDAG 24 SEPTEMBER; 14.30 UUR: FEYENOORD – EXCELSIOR

Feyenoord had het donderdagavond moeilijk tegen Veendam, maar toch was er optimisme. Dat had veel met het bereiken van de volgende ronde in het bekertoernooi te maken, maar vreemd genoeg ook met het vertoonde spel. Hoewel de ploeg van Koeman negentig minuten lang alle moeite had het kwaliteitsverschil op het veld tot uiting te brengen, verzaakte Feyenoord geen moment en toonde het veerkracht. ‘Daarop moeten we verder bouwen’, zegt Koeman.

Over de mentaliteit van zijn spelersgroep heeft Koeman momenteel geen klagen. De laatste wedstrijden streed Feyenoord voor wat het waard was. In Eindhoven gaf Pierre van Hooijdonk na de nederlaag tegen PSV al aan dat die inzet in zware tijden het belangrijkst is. ‘Op die manier kan er een kentering teweeg worden gebracht. De wilskracht en inzet waren er, dan komt het vertrouwen vanzelf.’ Daar was in Veendam nog niet al teveel van te merken, al bleef Feyenoord wel strijden voor de eigen kansen. Het hielp de ploeg van Koeman uiteindelijk langs Veendam. En juist daaruit moet vertrouwen worden geput, zei matchwinner Boussaboun na afloop. ‘Deze winst is daar zeker goed voor, hier moeten we op voortborduren.’

Tegen stadsgenoot Excelsior moet het aantal slordigheden in elk geval drastisch worden verminderd. Koeman: ‘Simpele ABC’tjes gingen soms mis, dat is frustrerend. Als trainers blijven we daar op hameren, want Excelsior kan die fouten zondag ook afstraffen.’ Het is bepaald geen ondenkbeeldige gedachte gezien de huidige vorm van de Kralingse aanvallers.

Of Angelos Charisteas fit genoeg is, moet nog blijken. De Griek heeft last van een liesblessure en geldt nog steeds als twijfelgeval. Als Charisteas ontbreekt, zal Koeman waarschijnlijk voor hetzelfde elftal kiezen dat in Veendam aan de aftrap verscheen.

DE TEGENSTANDER

Excelsior weet zich al ruim honderd jaar in de schaduw van de stadsgenoten Feyenoord en Sparta. Dat de Kralingers momenteel als beste Rotterdamse ploeg staan geklasseerd, heeft uiteraard te maken met het vele puntenverlies van Feyenoord. Maar om het alleen daarop terug te voeren zou de huidige prestaties van Excelsior, dat zondag waarschijnlijk Christian Gyan door een blessure moet missen, tekort doen. De ploeg van trainer Ton Lokhoff verrast wekelijks, wat gezien de beperkte financiële middelen bewonderenswaardig is.

Excelsior was in aanloop naar het seizoen degradatiekandidaat nummer één, maar de laatste weken wordt die prognose van de zogenaamde kenners gelogenstraft. Na een valste start tegen Roda JC (0-1 door een eigen doelpunt van Gyan) werd er niet meer verloren. In Waalwijk werd er een punt behaald tegen RKC, wat het vertrouwen bijzonder goed deed. De wedstrijd erna volgde een regelrechte sensatie. Heerenveen, nadrukkelijk bezig om zich in de top van de Eredivisie te nestelen, werd op een nederlaag getrakteerd. 3-1 werd het voor Excelsior, dat er overigens wel twee strafschoppen voor nodig had. Overwinningen op het hoogste niveau zijn zeldzaam voor Excelsior, wat het voor de fans zuur maakte dat Talpa er vanwege technische problemen niet in slaagde diezelfde avond de samenvatting uit te zenden. De zender kreeg een week later de gelegenheid die fout te herstellen, want Excelsior won opnieuw. Zo konden de fans ervan genieten dat Excelsior ten koste van Willem II drie punten bijschreef. De ploeg van Lokhoff beleefde een vliegende start, met een 3-0 tussenstand tot gevolg. De Tilburgers knokten zich uitgerekend via El Hamdaoui, die in het verleden vele malen doeltreffend was voor Excelsior, terug maar konden de nederlaag niet afwenden. Zo komt Excelsior zondag met zeven punten naar De Kuip en zal het zodoende geen enkele druk voelen voor de confrontatie met de grote broer uit ‘Zuid’.

Lokhoff is erin geslaagd om ondanks het gebrek aan ervaring een evenwichtig elftal te formeren. De achterste linie loopt bepaald niet over van techniek, maar –veel belangrijker in de strijd tegen degradatie- wel van onverzettelijkheid. Jos van Nieuwstadt heeft zijn mentaliteit als grootste wapen, net als Christian Gyan. Dat aangevuld met de ervaren Sieme Zijm en talentvolle Henrico Drost heeft Excelsior een defensie waar menig aanvaller inmiddels op stuk is gelopen.

Het middenveld bestaat met oud-Feyenoorder René van Dieren, voormalig PSV’er Daniel Guijo-Velasco en groeibriljant Luigi Bruins uit spelers die de stap naar de top nog hopen te zetten. De voorhoede heeft met Andwelé Slory een technische en snelle speler in huis, terwijl Guillano Grot voor de doelpunten moet gaan zorgen. Sebastiaan Steur onderscheidt zich tot dusver op dat vlak. De aanvaller scoorde twee keer. Slory scoorde er zelfs nog één meer.
De huidige prestaties van Feyenoord en Excelsior in ogenschouw genomen, lijkt een grote uitslag op voorhand uitgesloten. De ploeg van Erwin Koeman moet vol aan de bak tegen de stadsgenoot om de verhoudingen op de ranglijst weer enigszins in de juiste verhoudingen te brengen. Het woord is aan de thuisploeg.

Feyenoord – Excelsior
Zondag 24 september om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Greene, Saidi, Bahia; Buijs, De Guzman, Lucius, Hofs; Kolkka en Van Hooijdonk (Charisteas).
Excelsior: Zwarthoed; Bandjar (Gyan), Drost, Van Nieuwstadt, Zijm; Van Dieren, Bruins, Guijo-Velasco; Slory, Simr en Steur.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
10/9/2002 Feyenoord - Excelsior 4-1
21/9/1986 Feyenoord - Excelsior 5-0
3/11/1985 Feyenoord - Excelsior 2-1
25/4/1985 Feyenoord - Excelsior 2-1
30/10/1983 Feyenoord - Excelsior 4-0

UIT
8/3/2003 Excelsior - Feyenoord 2-6
5/4/1987 Excelsior - Feyenoord 1-6
27/4/1986 Excelsior - Feyenoord 2-1
4/11/1984 Excelsior - Feyenoord 2-4
15/4/1984 Excelsior - Feyenoord 0-2