MINI-KLASSIEKER MET TWEE GEZICHTEN: 1-1

Jong Feyenoord heeft de mini-Klassieker tegen Jong Ajax gelijk gespeeld: 1-1. De wedstrijd tussen de aartsrivalen kende twee gezichten. De Amsterdammers waren sterker in de eerste helft. Na rust was Feyenoord de bovenliggende partij. Benjamin De Ceulaer opende na veertig minuten de score. Edgar Manucharyan maakte op slag van rust gelijk. Philippe Léonard speelde 63 minuten mee. Pieter Collen viel na dertien minuten uit met een schouderblessure.

Jong Feyenoord had het zwaar in de eerste helft. De thuisploeg werd regelmatig ver naar achteren gedrongen door een sterker Ajax. Het combinatiespel van de bezoekers was beter verzorgd en Feyenoord had alle moeite de bal in de ploeg te houden. Het had logischerwijs een Amsterdams veldoverwicht tot gevolg én een aantal goede mogelijkheden. Het stelde Maikel Aerts in de gelegenheid tot beste man aan Feyenoord-zijde uit te groeien. De doelman redde op een aantal schoten waarvan die van Tom de Mul en Michael Krohn-Dehli het gevaarlijkst waren.

Domper voor Scholten en –met het oog op de wedstrijd tegen Lokomotiv Sofia in de UEFA Cup- mogelijk ook voor Koeman, was het uitvallen van Collen. De Belg viel ongelukkig op de schouder die hem al vaker in zijn carrière dwars heeft gezeten. Ondanks een behandeling van fysiotherapeut Dennis Lion bleek de rechtsback niet in staat verder te spelen.

Vijf minuten voor rust was het Feyenoord dat verrassend de voorsprong nam. Daarmee toonden de Rotterdammers zich bijzonder efficiënt, want het was de eerste doelpoging. De Ceulaer werd bediend door Rico Kogeldans en schoot geplaatst binnen: 1-0.

Lang kon Feyenoord er niet van genieten. Op slag van rust stond de Armeniër Manucharyan aan het eindstation van de aanval. De voorzet van Murat Yildirim werd door de aanvaller simpel binnengewerkt: 1-1.

Feyenoord en Ajax maakten er een attractieve tweede helft van. De thuisploeg speelde beduidend frisser dan voor rust, wat meteen in offensief opzicht tot uiting kwam. Léonard schoot van grote afstand op doel. Kenneth Vermeer had alle moeite het schot tot hoekschop te verwerken.

De Ajax-doelman hield zijn ploeg na rust op de been. De jeugdinternational redde op de inzetten van Jeffrey Altheer en Lorenzo Davids. Indrukwekkend was de manier waarop hij na zeventig minuten de kopbal van de volledige vrijstaande Sammuel uit het doel ranselde.

Aan de andere kant hadden de hoofdstedelingen even daarvoor een grote kans gekregen. Yildirim en Manucharyan speelden net zo vaak over tot laatstgenoemde vrij voor Aerts kwam te staan. De aanvaller had de hoek voor het uitkiezen, maar mikte naast. Vijf minuten voor tijd was de inzet van Manucharyan beter gericht, maar voorkwam Aerts dat Ajax met drie punten De Kuip verliet.

Jong Feyenoord – Jong Ajax 1-1

40’ 1-0 De Ceulaer
45’ 1-1 Manucharyan

Geel: Magrão, Buijs, Kogeldans, Anita, Krohn-Dehli

Opstellingen
Jong Feyenoord: Aerts; Collen (13’ Buijs), Altheer, Derijck, Léonard (63’ Hammouti); Abubakari, Sammuel (79’ Blonk), Davids; Kogeldans, De Ceulaer en Magrão.
Jong Ajax: Vermeer; Yildirim, Timisela, Vertonghen, Slijngard; Anita, De Mul (46’ Martina), Sarpong (75’ Huisman); Poepon (70’ Lewis), Krohn-Dehli en Manucharyan.