Fanshop
Fanshop

ZONDAG 1 OKTOBER; 14.30 UUR: FEYENOORD – NAC BREDA

De opluchting en blijdschap over het bereiken van de groepsfase van de UEFA Cup straalde vrijdag van de gezichten van de Feyenoorders af. Dat de ploeg negentig minuten lang op de onvoorwaardelijke steun had kunnen rekenen van het publiek, was één van de gespreksonderwerpen. ‘Het publiek was fantastisch. Het stadion was half vol, maar ze maakten een lawaai voor veertigduizend man. Die steun heeft de ploeg echt geholpen. De spelers zeggen dat zelf ook’, zei Koeman na de vrijdagtraining.

Koeman blikte een dag na de UEFA Cup-wedstrijd nog eens terug op de steun die zijn ploeg de avond ervoor ten deel was gevallen. ‘In Engeland zie je ook dat het publiek er zo achter gaat staan. Dan kan je als speler als de brandweer gaan. Feyenoord-supporters staan er bekend om hoe ze achter de ploeg blijven staan. Gisteren was het wat dat betreft fantastisch. Uniek. Er staan nu vier mooie wedstrijden aan te komen. We kijken er naar uit. Voor de spelers is het goed. Hoe meer ze dat soort wedstrijden spelen, hoe beter het is voor hun ontwikkeling.’

Feyenoord mist zondag dezelfde spelers als tegen Lokomotiv Sofia. Dat wil zeggen dat Romeo Castelen, Ron Vlaar, André Bahia, Pieter Collen en Alfred Schreuder niet inzetbaar zijn. Net als tegen Lokomotiv zijn Angelos Charisteas en Philippe Léonard dat wel. Belangrijk verschil is dat Koeman beide spelers zondag waarschijnlijk wel in zal zetten. Charisteas trainde vrijdag voluit. ‘Als hij zaterdag weer vol kan meetrainen, besluit ik of hij speelt. Een basisplaats is een mogelijkheid. Het is simpel. Als hij niet speelt, staat Pierre in de spits. Tegen Lokomotiv had Charisteas in kunnen vallen, maar ik had geen zin om een onnodig risico te nemen. Als de stand er om had gevraagd, had ik het overigens wel gedaan.’

Léonard zit opnieuw bij de selectie en het ziet er naar uit dat hij zijn eerste speelminuten in Feyenoord 1 gaat krijgen. Dat de Belg negentig minuten speelt, lijkt uitgesloten. Of hij als basisspeler start of later in de wedstrijd wordt ingebracht, was iets waar Koeman twee dagen voor de wedstrijd eveneens weinig over kon zeggen.

DE TEGENSTANDER

NAC is voorzichtig begonnen de nare smaak van het vorig seizoen weg te spoelen. In het seizoen 2005/2006 was de club dichtbij degradatie, maar wist het uiteindelijk te overleven in de play-offs. Bij de start van de huidige competitiejaargang was er dan ook één wezenlijk verschil in benadering te bemerken in het Rat Verlegh Stadion. Want van de torenhoge ambities waarmee de beleidsbepalers en de technische staf zichzelf een jaar eerder hadden opgezadeld was niets over. Die loden last was een jaar lang gedragen, met de bijna degradatie tot gevolg. Ambitieuze doelstellingen bleven zodoende achterwege, maar het kon de druk op de ploeg tijdens de eerste competitiewedstrijd niet wegnemen. NAC staat ondanks het vorige jaar bij geen kenner als degradatiekandidaat bekend, maar solliciteerde er wel naar tijdens de seizoensouverture. AZ mocht zich uitleven in Alkmaar en stopte daar pas mee toen de eindstand op 8-1 was bepaald. De fanatieke aanhang leek zich weer op een vervelend seizoen te kunnen gaan voorbereiden.

Dat lijkt op dit moment een voorbarige conclusie, want de ploeg van de nieuwe trainer Ernie Brandts heeft geleidelijk aan de weg naar boven gevonden. NAC was dichtbij een stunt toen Edwin de Graaf voor 1-0 zorgde tegen Ajax, maar twee treffers van Wesley Sneijder voorkwamen dat. Sindsdien werd er niet meer verloren. In Arnhem en Den Haag werden Vitesse en ADO verslagen. Vorige week was de vertoning tegen Willem II niet best, maar er werd wel een punt aan overgehouden (0-0). Met het dramatische vorige seizoen nog op het netvlies gebrand, zal menig supporter al lang blij zijn met elk behaald punt.

Opvallend in de laatste drie duels is de prestatie van de achterste linie. Waar tegen AZ ‘nogal’ wat defensieve fouten werden gemaakt, heeft de verdediging zich in de laatste weken in positieve zin doen gelden. ADO, Vitesse en Willem II wisten niet te scoren, waardoor Edwin Zoetebier in competitieverband de laatste 274 minuten niet werd gepasseerd. De prestatie van twee oud-Feyenoorders, Edwin Zoetebier en Patrick Mtiliga, springt in het oog. Zoetebier laat na zijn jaren als tweede keeper bij PSV wekelijks zien het hoogste niveau aan te kunnen. De gedrevenheid heeft er ook niet onder geleden, wat het niet meer dan logisch maakt dat Brandts hem als eerste keeper heeft gekozen. Mtiliga had geen uitzicht meer op speelminuten in De Kuip en is prima op zijn plaats bij NAC, waar hij een basisplaats heeft veroverd.

Zo zijn er wel meer oud-Feyenoorders die hun draai hebben gevonden bij NAC. Edwin de Graaf is één van de steunpilaren van het elftal. Brian Pinas werd onlangs aangetrokken om voor meer variatie in de aanval te zorgen. En dan is er uiteraard nog Leonardo, die bijzonder geliefd is bij het Bredase publiek. De technische staf heeft wat meer moeite met de grillen van de getalenteerde oud-Feyenoorder. Leonardo lag al weer overhoop met zijn trainer en werd om die reden buiten de selectie gehouden. Datzelfde gold voor een ander groot talent, Anouar Diba. Inmiddels is de vrede getekend, zijn de resultaten een stuk beter en is de sfeer weer ontspannen. Dat alles moet er voor zorgen dat NAC definitief de weg omhoog inslaat. De Kuip lijkt het ideale podium voor een eerste aanzet daartoe.

Feyenoord – NAC Breda
Zondag 1 oktober om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Buijs, Greene, Saidi, Drenthe (Léonard); Hofs, Lucius, Pardo, De Guzman; Boussaboun en Van Hooijdonk (Charisteas).
NAC Breda: Zoetebier; Elshot, Penders, Zwaanswijk, Mtiliga; De Graaf, Mathijssen, Zonneveld; Rigters, Leonardo en Pinas.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
14/8/2005 Feyenoord - NAC Breda 2-0
7/11/2004 Feyenoord - NAC Breda 4-0
31/8/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
2/3/2003 Feyenoord - NAC Breda 2-1
7/4/2002 Feyenoord - NAC Breda 0-0

UIT
12/2/2006 NAC Breda - Feyenoord 3-3
10/4/2005 NAC Breda - Feyenoord 0-2
4/4/2004 NAC Breda - Feyenoord 0-3
22/12/2002 NAC Breda - Feyenoord 1-1
4/11/2001 NAC Breda - Feyenoord 2-1