Fanshop
Fanshop

UEFA CUP 2006/2007: ALLES OVER DE TEGENSTANDERS

Voor de tweede keer in de historie heeft Feyenoord zich gekwalificeerd voor de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi. Dat betekent dat Erwin Koeman zijn team moet gaan voorbereiden op vier uiteenlopende tegenstanders. Feyenoord.nl zet de opponenten vast op een rijtje. Klik op meer voor het volledige dossier.FC BASEL, OUDE BEKENDE UIT HET ST JAKOB PARK

Dik twee jaar geleden meldden we op deze plaats al dat FC Basel wel het ‘Feyenoord’ van Zwitserland genoemd worden. Niet alleen speelt het team van succestrainer Christian Gross in soortgelijke shirts (alleen dan in rood-blauw), FC Basel is ook de enige echte volksclub van het Alpenland. Het St. Jakob-Park is niet zelden uitverkocht en de meer dan 30.000 trouwe fans zorgen voor een echte voetbalsfeer. Een aantal seizoenen geleden zorgden zij er onder meer voor dat FC Basel kon excelleren in de Champions League. Momenteel staat FC Basel 5e in de Zwitserse competitie.

FC Basel heeft nog altijd een sterke selectie met veel oude bekenden. Daaronder zijn naast de voormalige eredivisionisten  Daniel Majstorovic en Cristiano onder andere Japans international Koji Nakata, de Australische internationals Scott Chipperfield en Mile Sterjovski en spelmaker Mladen Petric. 

FC Basel bereikte de groepsfase van het UEFA Cuptoernooi door twee keer te winnen van het Macedonische Rabotnicki. In Skopje werd het 0-1, in Basel liefst 6-2. De vorige keer dat Feyenoord de groepsfase bereikte (en won) verloren de Rotterdammers in en tegen Basel met 1-0. In 2000 troffen hadden beide ploegen elkaar ook al in het UEFA Cuptoernooi getroffen. Bij die gelegenheid waren de Rotterdammers twee keer te sterk. In Basel won Feyenoord destijds met 2-1, in een zeer regenachtig Rotterdam werd het 1-0.

Website: www.fcb.ch

19 OKTOBER: FC BASEL-FEYENOORD

BLACKBURN ROVERS, EMERTON EN ANDERE STERREN

Blackburn Rovers kent voor de Nederlandse voetballiefhebber weinig geheimen. Zoals alle ploegen in het Premiership loopt de selectie over van de bekende namen, al is die van UEFA Cupwinnaar Brett Emerton in Rotterdam uiteraard de meest aansprekende. Maar naast Emerton kan coach Mark Hughes ook beschikken over spelers als Shabani Nonda, Benni McCarthy, doelman Brad Friedel, Francis Jeffers, Robbie Savage en uiteraard de van PSV overgekomen André Ooijer. De Noorse spelmaker Morten Gamst Pedersen heeft zich in Blackburn heel snel opgewerkt tot belangrijkste pion.

De Rovers bereikten de groepsfase door het Oostenrijkse Salzburg (2-0, 2-2) uit te schakelen en hebben zich voorgenomen Europees van zich te doen spreken, te meer daar succes in de Premier League ver weg lijkt. Het team van Hughes bekleedt daarin momenteel de 9e positie.

Historisch gezien is Blackburn Europees geen hoogvlieger. De ploeg die ‘kunst en werk’ als devies koestert, won nog nooit een Europese prijs. Wel werden de Rovers in 1995 nog kampioen van Engeland.

23 NOVEMBER: FEYENOORD-BLACKBURN


AS NANCY-LORRAINE, ONBEKEND MAAR IJZERSTERK

AS Nancy genoot in het verleden vooral faam als de club waar Michel Platini zijn eerste opvallende schreden in het profvoetbal zette, maar heden ten dage haalt de ploeg van trainer Pablo Correo op eigen kracht de kranten. Zo dankt Nancy de kwalificatie voor het UEFA Cuptoernooi aan het veroveren van de Franse beker in 2006 (2-1 winst op Nice) en is de ploeg momenteel de verrassende nummer drie van de sterke Franse competitie.

Zoals zo veel Franse ploegen heeft ook AS Nancy een selectie met voor Nederland weinig bekende namen maar veel technisch en fysiek sterke voetballers, waaronder de Braziliaan André Luiz en de Nigeriaanse spits Tosin Dosunmu die enkele jaren uitkwam voor Westerlo.

Dat Nancy misschien wel de sterkste ploeg in de poule is, bleek wel uit het gemak waarmee de Fransen in eigen huis de Duitse lijstaanvoerder Schalke ’04 terzijde schoof. In het Stade Marcel-Picot, waar dik 20.000 toeschouwers elk een overdekt plekje kunnen vinden, werd het 3-1 voor de thuisploeg.

Website: www.asnl.net

30 NOVEMBER: AS NANCY- FEYENOORD

WISLA KRAKAU, WEERZIEN MET BURNS

Wisla Krakau is een van de meest roemruchte clubs uit Polen. De huidige nummer drie van de Poolse liga werd tien keer landskampioen. Vijf van die titels werden na 1998 gehaald, wat aangeeft dat de club tot de sterkste van het land behoort. Tot voor kort werd Wisla gecoacht door voormalig Chelsea-speler en Roemeens international Dan Petrescu, maar die werd ontslagen na een povere seizoensstart. In zijn plaats werd de Serviër Dragomir Okuka aangesteld. Okuka werd in 2002 al eens kampioen met Wisla en kreeg het elftal ook nu snel op de rails.

Zoals zo veel ploegen in het voormalige Oostblok beschikt Wisla, dat vernoemd is naar de langste rivier van Polen, over een mix van zelf opgeleide spelers en voetballers uit diverse Oost-Europese landen. Maar daarnaast voetballen er ook twee Brazilianen en zelfs een Australiër die één maal voor Feyenoord uitkwam: Jacob Burns. De Aussie liep in maart 2003 stage bij Excelsior en trad aan in een ingelast oefenduel tegen RVVH voor spelers die bij Feyenoord maar weinig aan spelen toekwamen. Burns verving in die wedstrijd na een helft spelen… Danny Buijs. Tot een contract in Rotterdam leidde het niet, maar via Barnsley arriveerde de Australische linkspoot afgelopen zomer alsnog in de hogere regionen van het Europese voetbal. Medio december zal hij ongetwijfeld gebrand zijn om te laten zien dat Feyenoord destijds een grote fout heeft begaan. 

Website: www.wisla.krakow.pl

13/14 DECEMBER: FEYENOORD – WISLA KRAKAU