HUYSEGEMS HELPT FEYENOORD AAN PUNT IN ZWITSERLAND

Feyenoord heeft een goed resultaat behaald in de eerste groepswedstrijd van het UEFA Cup-toernooi. In het Zwitserse Basel werd de plaatselijke FC op 1-1 gehouden. Invaller Stein Huysegems maakte een kwartier voor tijd de gelijkmaker. Eduardo had de thuisploeg na een uur aan de voorsprong geholpen. Philippe Léonard kreeg tijdens zijn debuut de gele kaart. Serginho Greene droeg bij absentie van Theo Lucius de aanvoerdersband.

Feyenoord heeft dit seizoen de bedenkelijke reputatie verworven snel achter te komen. Tegen de Zwitsers deed de beginfase ook weer voor het ergste vrezen. Het fanatieke FC Basel drong de Rotterdammers regelmatig ver naar achteren. Mladen Petric mocht in totaal drie keer op doel schieten en koppen, maar zijn pogingen hadden niet de kwaliteit tot doelpunt uit te groeien. Toen Mile Sterjovski na een aanval over veel schijven naast had geschoten, was de zwaarste storm geluwd.

FC Basel was van de illusie beroofd een droomstart te kunnen forceren en moest het tempo noodgedwongen omlaag bijstellen. De Rotterdammers kregen de touwtjes steviger in handen, wat werd ingeleid met een prima mogelijkheid. Danny Buijs moest de hoge voorzet van Jonathan de Guzman op de volley nemen. Dat deed hij knap, al verdween het schot naast.

Feyenoord opereerde compact en liet de geplaagde Zwitserse ploeg in het vervolg het spel maken. Dat ging Basel niet goed af. De thuisploeg wist afgezien van een schot van Zdravko Kuzmanovic (redding Timmer) niet meer gevaarlijk te worden. Feyenoord was dat –weliswaar in beperkte mate- wel. Pardo schoot in de handen van Franco Costanzo, alvorens zich de grootste mogelijkheid van de eerste helft aandiende.

Na 36 minuten speelde Léonard de bal in op Boussaboun. De Marokkaan gaf mee aan Angelos Charisteas, die daarmee vrij voor Costanzo werd geposteerd. De doelman voorkwam met een prima reflex de 0-1 en dat de Griek zijn eerste doelpunt in Feyenoord-dienst maakte.

Net op het moment dat Feyenoord langzaamaan begon te geloven dat er meer te halen viel dan een punt uit de eerste groepswedstrijd, kreeg het duel tussen de 57ste en 60ste minuut een onverwachte wending. Dat werd ingeleid door schoten van Petric van Kuzmanovic, die Timmer met moeite wist te keren.

Twee minuten later slaagde de doelman daar niet voldoende in toen hij de verre vrije trap van Petric slecht verwerkte. Eduardo stond op de juiste plek om ervan te profiteren. De aanvaller, die nog geen minuut in het veld stond, kon in de herkansing van dichtbij binnenwerken: 1-0.

Aan het wedstrijdbeeld veranderde het weinig. Terwijl de tijd in het nadeel van de Rotterdammers wegtikte, was het Feyenoord dat de eerstvolgende mogelijkheid kreeg. Karim Saidi kopte de voorzet van De Guzman hard binnen, maar Costanzo redde ten koste van een hoekschop.

Ook Erwin Koeman had net als zijn collega een gelukkige hand van wisselen, want ook aan Feyenoord-zijde nam een invaller een doelpunt voor zijn rekening. Huysegems mocht weer eens opdraven in slotfase en wierp met één doeltreffende actie alle frustratie van zijn valse start bij Feyenoord van zich af. De Belg werd door De Guzman vrij gespeeld, omspeelde Costanzo en tikte de gelijkmaker binnen: 1-1.

In blessuretijd trok Timmer het gelijkspel over de streep. De vrije trap van Petric werd door de doelman met zijn vuist tot hoekschop verwerkt, waarmee het laatste Zwitserse offensief in de kiem was gesmoord.

FC Basel – Feyenoord 1-1

60’ 1-0 Eduardo
76’ 1-1 Huysegems

Geel: Léonard, Bahia, Greene, Ba

Scheidsrechter: McDonald

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Saidi, Bahia, Léonard; Greene, De Guzman, Buijs, Pardo (71’ Huysegems); Boussaboun en Charisteas.

FC Basel: Costanzo; Chipperfield, Nakata, Majstorovic, Zanni; Buckley (77’ Berner), Ba, Ergic, Kuzmanovic (82’ Cristiano); Petric en Sterjovski (59’ Eduardo).