KANSLOOS IN KLASSIEKER: 0-4

Feyenoord heeft de eerste Klassieker van het seizoen met grote uitslag verloren: 0-4. Ajax was in De Kuip met 0-4 te sterk. Klaas Jan Huntelaar en Kenneth Perez maakten elk twee treffers. Pierre van Hooijdonk kreeg na 65 minuten de rode kaart op een moment dat de frustratie bij de Feyenoorders het kookpunt had bereikt. Feyenoord eindigde de wedstrijd met negen man toen Sebastián Pardo vlak voor tijd de tweede gele kaart kreeg.

Gedragen door het Legioen startte Feyenoord sterk aan de wedstrijd. De Rotterdammers zetten Ajax onder druk en brachten dat met een aantal mogelijkheden tot uitdrukking. De Guzman was de eerste die Maarten Stekelenburg testte met een schot, dat een hoekschop opleverde. Een minuut later schoot De Guzman opnieuw. Dit keer zeilde de bal maar net voorlangs.

Ali Boussaboun had na vijf minuten de 1-0 voor het binnenschieten. Door een slippertje van Zdenek Grygera stond de aanvaller opeens oog in oog met Stekelenburg. Boussaboun wachtte te lang en op het moment dat hij eindelijk tot schieten overging, had Stekelenburg de hoek zodanig verkleind dat een redding het logische gevolg was.

Het vervolg van de wedstrijd beroofde elke Feyenoord-supporter van de hoop op een goed resultaat. Het eerste Amsterdamse wapenfeit betekende meteen de 0-1, wat een dreun was die Feyenoord niet meer te boven kwam. Huntelaar werd in het strafschopgebied ongemoeid gelaten en kopte de hoekschop van Kenneth Perez binnen.

Die tegenslag was de doodsteek voor het toch al broze zelfvertrouwen van de thuisploeg. Ajax kreeg de wedstrijd stevig in handen en leefde zich uit in De Kuip. Tom de Mul en Huntelaar schoten over alvorens de marge werd verdubbeld. Weer was het Huntelaar die door Perez werd bediend en weer werd de Ajax-spits door zijn bewaker Karim Saidi geen strobreed in de weg gelegd. Met de punt van zijn teen tikte Huntelaar de voorzet binnen: 0-2.

Het was aan nonchalance van Wesley Sneijder en sterk keepen van Henk Timmer te danken dat het voor rust niet nog erger werd. Voor open doel schoot Sneijder na 43 minuten over. Op slag van rust dook Gabri vrij op voor het doel, waar Timmer in twee instanties redding bracht.

Het was slechts uitstel, want het derde doelpunt viel kort na rust. Dwight Tiendalli vloerde Huntelaar in het zestienmetergebied. Temmink kon niets anders dan een strafschop toekennen die door Perez koelbloedig werd verzilverd: 0-3.

Ajax was niet van plan het daarbij te laten. Eerst schoot Emanuelson op de lat en daarna was het Huntelaar die zijn derde kon maken. Op aangeven van de Mul schoot de spits tegen de vuisten van Timmer.

De volgende kans van Huntelaar werd ook gekeerd door Timmer, maar dit keer was het niet afdoende. De aangestormde Perez tikte de bal onder toeziend oog van de passieve Feyenoord-defensie in de herkansing binnen: 0-4.

De frustratie had inmiddels al de overhand genomen bij de Feyenoorders, die de gele kaarten in recordtempo ontvingen. Het was niet de enige kleur die Temmink toonde, want na 65 minuten was er ook de rode kaart. Van Hooijdonk kon meteen richting kleedkamer na een harde tackle op de benen van Emanuelson.

De lijdensweg duurde nog 25 minuten, die Feyenoord zonder tegentreffer wist door te komen. Timmer keerde schoten van Maduro, terwijl Stekelenburg aan de andere kant de vrije trap van Hofs neutraliseerde. Feyenoord eindigde uiteindelijk met negen spelers toen Pardo zijn tweede geel kreeg voorgehouden na een overtreding op Gabri.

Feyenoord – Ajax 0-4

11’ 0-1 Huntelaar
37’ 0-2 Huntelaar
49’ 0-3 Perez (strafschop)