Fanshop
Fanshop

DONDERDAG 26 OKTOBER; 20.00 UUR: FEYENOORD – FC TWENTE

Erwin Koeman beleeft momenteel de zwaarste periode in zijn nog prille trainersloopbaan. ‘Dit leer je niet op de cursus, maar krijg je er gratis bij’, sprak hij een dag voor de wedstrijd met een flauwe glimlach. Zijn gemoedstoestand probeerde hij daarmee te camoufleren, maar zijn woorden lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. ‘Dit kan absoluut niet langer, dat het anders moet en gaat is een ding dat zeker is.’

De wandeling van kleedkamer naar trainingsveld was Koeman meegevallen. Er was een aantal supporters dat de emoties de vrije loop liet, maar daar had de trainer alle begrip voor. ‘Dat hoort erbij en kan ik me goed voorstellen’, aldus Koeman, die zijn selectie even daarvoor in duidelijke bewoordingen had toegesproken. In detail wilde hij niet treden (‘dat kunnen jullie zelf ook wel invullen’), maar Koeman zei wel dat de spelers zich bewust moesten zijn van de situatie. ‘Spelers moeten mee willen in de filosofie van Feyenoord, die door de directie wordt uitgestippeld. Het gaat niet om mij, spelers, maar om deze club. Het eigenbelang moet eruit, want het gaat om Feyenoord. Dat moeten we allemaal beseffen. Het is de enige manier om hieruit te komen.’

Ondanks de crisissfeer blijft Koeman rustig. De trainer zegt het als zijn taak te zien zijn spelers positief te benaderen, nu de druk van buitenaf tot grote hoogte stijgt. Koeman: ‘Ik moet het hoofd koel houden en mijn werk doen zoals ik denk dat het goed is. Op een manier waarin ook de directie vertrouwen heeft. Ik ben met mijn volle verstand bezig, net als de directie. Zij staan voor een loodzware job. Ik sta ook voor een zware taak, maar voor mij draait het meer om de korte termijn.’

Die korte termijn heet FC Twente en Roda JC. De Twentse ploeg is donderdagavond de eerste tegenstander in De Kuip. Feyenoord moet ‘vol aan de bak’ om iets van eerherstel te boeken na de blamage tegen Ajax. Koeman benadrukte op woensdag vooral de teamgedachte. ‘We moeten als team het veld op, het publiek moet een eenheid in het veld zien. Het is het belangrijkste dat we morgen zo goed mogelijk voor de dag komen. Ons kan veel verweten worden, maar niet dat we er niet hard genoeg wordt gewerkt. Ook tegen Ajax werd er hard gewerkt, al gebeurde dat op een hele verkeerde manier. Ik wil dat morgen anders zien. Hoe het nu gaat, kan absoluut niet.’

Na de training vertrok de selectie per bus voor een kort trainingskamp. Timothy Derijck behoorde tot het gezelschap. Ron Vlaar behoorde er niet toe. De verdediger heeft nog steeds last van een voetblessure. Hij heeft de looptraining sinds enkele weken hervat. Pierre van Hooijdonk en Sebastián Pardo zitten vanwege een schorsing niet bij de selectie. Romeo Castelen, Pieter Collen en Alfred Schreuder zijn ook niet inzetbaar als gevolg van langdurige blessures.

DE TEGENSTANDER

Vier dagen na de afgang in de Klassieker kan Feyenoord zich donderdag sportief revancheren. De wedstrijd komt wat dat betreft niet op een slecht moment, want hoe eerder de gedachte aan de 0-4 van jongstleden zondag uit het geheugen is gepoetst, hoe beter. Toch zullen veel supporters het na het fiasco in De Kuip anders zien. Feyenoord kreeg een dreun van jewelste en het is maar de vraag hoe dat zal doorwerken. Daarnaast stemt de kracht van de tegenstander ook niet echt hoopvol. FC Twente verkeert in grote vorm en staat donderdagavond met veel zelfvertrouwen aan de aftrap. De huidige prestaties van Feyenoord zullen de hoop en verwachting op een goed resultaat alleen maar versterken. De gedeelde nummer drie van de ranglijst komt voor drie punten naar De Kuip en met een blik op de resultaten en de kracht van de selectie is dat te begrijpen.
Om met de resultaten te beginnen: FC Twente is de laatste weken in bloedvorm. Het seizoen begon slecht. In de voorronde van de UEFA Cup werd de ploeg uitgeschakeld door het nietige Levadia Tallinn, wat meteen al voor onrust zorgde in het Arke Stadion. Toen de eerste competitiewedstrijd meteen een 3-0 nederlaag opleverde tegen de weinig geliefde regiogenoot Heracles was er nog net geen sprake van een crisissfeer. Maar die werd meteen resoluut de kop ingedrukt. Op 27 augustus werd PSV met 1-0 verslagen. FC Twente is daarmee, twee maanden later, nog steeds de enige ploeg in nationaal en internationaal verband die de landskampioen een nederlaag toebracht. Het was geen incident, want vanaf dat moment ging het draaien met de oosterlingen. Tegen Roda JC en AZ werd er gelijkgespeeld, wat de voorbode was van een zegereeks die tot op heden niet is beëindigd. Achtereenvolgens Sparta, RKC, ADO Den Haag en Excelsior werden aan de kant gezet en de Tukkers stoomden zo op naar de derde plaats. Dat ze die plek delen met AZ en slechts twee punten achter staan op PSV maakt de supporters trots en rechtvaardigt de hoop op een goed resultaat in De Kuip.
De fysiek sterke ploeg herbergt dit seizoen volop kwaliteit. Belangrijkste troef blijft Blaise N’Kufo. Wat Huntelaar voor Ajax is en Alves voor Heerenveen, belichaamt de tot Zwitser genaturaliseerde aanvaller voor FC Twente: goed voor veel doelpunten. Met de meer creatieve Sharbel Touma en Kennedy Bakircioglü om zich heen heeft N’Kufo over de aanvoer niets te klagen. Orlando Engelaar is nieuw in de ploeg en voegt met zijn kracht veel toe. In de defensie vallen Luke Wilkshire en Robbie Wielaert op. Overigens is het overdreven om te stellen dat het allemaal hosanna is bij de ploeg van Fred Rutten. Dat de ploeg in de bovenste regionen meedraait, is voornamelijk terug te voeren op de productieve voorhoede. Defensief gaat er nog genoeg mis, anders is het behoorlijke aantal tegentreffers niet te verklaren. FC Twente incasseert gemiddeld 1,5 doelpunt per wedstrijd, wat het enige smetje is op de verder zo glansrijk verlopen seizoenstart.
Het is iets waar de Feyenoorders zich aan kunnen vastklampen. FC Twente is een sterke tegenstander, maar heeft niet alle zaken op de rit. Het is aan Feyenoord om ervan te profiteren en FC Twente zo hopelijk de tweede competitienederlaag van het seizoen toe te brengen.

Feyenoord – FC Twente
Donderdag 26 oktober om 20:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Jol

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Saidi, Greene, Léonard (Drenthe); Buijs, Hofs, Lucius, De Guzman; Boussaboun en Charisteas.
FC Twente: Boschker; Wilkshire, Wielaert, Zomer, Heubach; Brama, Bakkal, Engelaar; Bakircioglü, N’Kufo en Touma.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
2/4/2006 Feyenoord-  FC Twente 4-2
12/9/2004 Feyenoord - FC Twente 3-1
1/2/2004 Feyenoord - FC Twente 3-2
2/2/2003 Feyenoord - FC Twente 4-2
24/2/2002 Feyenoord - FC Twente 1-2

UIT
25/9/2005 FC Twente - Feyenoord 1-3
29/1/2005 FC Twente - Feyenoord 0-0
13/12/2003 FC Twente - Feyenoord 4-2
14/9/2002 FC Twente - Feyenoord 1-5
19/12/2001 FC Twente - Feyenoord 3-2