Fanshop
Fanshop

DE GUZMAN HELPT FEYENOORD VOORBIJ FC TWENTE: 2-1

Feyenoord heeft zich sportief gerevancheerd voor de afstraffing die het in de Klassieker kreeg. In De Kuip werd FC Twente met 2-1 opzij gezet. Jonathan de Guzman maakte zes minuten voor tijd op fraaie wijze de winnende treffer tegen de ploeg die al twee maanden ongeslagen was. Even na rust had Stein Huysegems voor de gelijkmaker gezorgd, nadat Sharbel Touma in de dertigste minuut de score had geopend. Nicky Hofs kreeg zijn vijfde gele kaart en is geschorst voor de wedstrijd tegen Roda JC.

Feyenoord startte enthousiast, wat het meest belichaamd werd door Stein Huysegems. Met een voorbeeldige inzet probeerde de Belg zijn ploeg over het dode punt te helpen. Die missie leek te gaan slagen toen Theo Lucius na drie minuten met een kopbal doelman Sander Boschker passeerde. Jeroen Heubach voorkwam op de doellijn dat Feyenoord vroegtijdig aan zelfvertrouwen herwon.

Wat volgde was een eerste helft die aanvankelijk gelijk op ging. FC Twente probeerde het in de personen van Luke Wilkshire (schot) en Blaise N’Kufo (kopbal), maar de precisie ontbrak daarbij. Hoewel het spelbeeld er weinig aanleiding toe gaf, opende Twente de score. In de 30ste minuut haalde Lucius de kopbal van Ramon Zomer van de doellijn. Het gevaar was daarmee niet afgezworen, want in het vervolg van de aanval stoomde Touma op richting Timmer. Met een vlammend schot maakte hij de 0-1 op een moment dat het steeds onvriendelijker was geworden op de tribunes.

De ploeg van Koeman was het vanaf dat moment kwijt. Bij balbezit wisten de Feyenoorders zich amper raad. Het vervolg liet zich raden met een profiterend FC Twente, dat desondanks de marge niet wist te verdubbelen. Het schot van Otman Bakkal krulde centimeters naast en Kennedy Bakircioglü zag zijn inzet van dichtbij gekeerd door Henk Timmer.

Een dood spelmoment hielp Feyenoord nog bijna aan de gelijkmaker. De vrije trap van Nicky Hofs zeilde richting kruising, maar de vuist van Boschker voorkwam de prachtige en zo belangrijke gelijkmaker.

Zonder de tegenvallende Philippe Léonard en met De Guzman in het team beleefde Feyenoord een droomstart van de tweede helft. Danny Buijs bracht Huysegems met zijn pass in scoringspositie. De Belg aarzelde net als een week eerder in Zwitserland geen moment en toonde daarmee weer zijn killersinstinct. Boschker was kansloos op het geplaatste schot: 1-1.

Feyenoord leek in niets meer op de zich voortstrompelende ploeg van even daarvoor. Boschker moest kort erna aan het werk toen Hofs, Huysegems en De Guzman hem serieus op de proef stelden.

Het offensief hield een kwartier aan om daarna langzaam dood te bloeden. De Rotterdammers hielden wel het overwicht. Reden tot zorg waren wel de steeds frequentere uitbraken van de oosterlingen.

Koeman zal er de ogen niet voor gesloten hebben, maar besloot in de jacht naar de winnende treffer een risico te nemen. De trainer haalde Hofs naar de kant en bracht met Ali Boussaboun een extra aanvaller in het veld.

Het was niet een Marokkaan, maar een Canadees die uiteindelijk de heldenrol op zich nam. De Guzman plaatste zich achter de vrije trap en krulde de bal onhoudbaar achter Boschker. Wat volgde was een vreugde-explosie op het veld – waar De Guzman alle frustraties van de voorbije weken van zich afschreeuwde – en op de tribunes.Feyenoord kwam in de slotminuten nog één keer in gevaar, maar Timmer redde fantastisch op het schot van Engelaar.

Feyenoord – FC Twente 2-1

Scoreverloop:
30’ 0-1 Touma
46’ 1-1 Huysegems
84’ 2-1 De Guzman

Geel: Hofs, De Guzman, Heubach, Zomer
Scheidsrechter: Jol

Opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Greene, Bahia, Léonard (46’ De Guzman); Lucius, Buijs, Hofs (80’ Boussaboun); Vincken (75’ Kolkka), Charisteas en Huysegems.
FC Twente: Boschker; Wilkshire, Wielaert, Zomer, Heubach (72’ Wellenberg); Oude Kamphuis (80’ Brama), Bakkal (76’ Sibum), Engelaar; Bakircioglü, N’Kufo en Touma.