Fanshop
Fanshop

ZONDAG 29 OKTOBER; 12.30 UUR: RODA JC - FEYENOORD

Feyenoord schakelde tegen FC Twente terug naar 4-3-3, de tactiek die in de beginfase van de competitie zijn vruchten bepaald niet afwierp. Omdat 4-4-2 de afgelopen periode ook nauwelijks rendeerde, besloot Koeman donderdagavond het systeem te hanteren waarin zijn spelers zich beter zeggen thuis te voelen. Jonathan de Guzman is er daar één van, werd Koeman duidelijk tijdens een individueel gesprek met de Canadees. ‘We keren hiermee terug naar de basis. Ik heb de intentie daar de komende tijd aan vast te houden, maar dat is uiteraard afhankelijk van hoe het loopt’, aldus de trainer twee dagen voor de wedstrijd tegen Roda JC.

Dat Koeman zijn tactiek al vroeg in het seizoen overboord gooide, had een duidelijk reden. Koeman: ‘Ik geloof dat we tegen Groningen en Heracles in totaal anderhalve kans kregen. Ik heb het veranderd, omdat de buitenspelers hun tegenstander niet de baas waren. Op zo’n moment heb je ook niet zoveel aan een spits. Met de komst van Charisteas, die overigens ook in een 4-3-3 opstelling kan spelen, zijn we teruggekeerd naar 4-4-2. Ondanks dat het resultaat in een aantal gevallen redelijk was, vond ik het spel beneden peil. De druppel was de 0-4 tegen Ajax. Het gaat er nu om waar de spelers zich het beste in thuis voelen. Dat is 4-3-3.’

Na zijn selectie twee dagen vrijaf te hebben gegeven, kwamen de spelers woensdag weer bij elkaar. Koeman gaf zijn ploeg bewust vrijaf, op basis van gevoel en ervaring. ‘Ik vond het nodig dat de jongens twee dagen kregen om de kop schoon te maken en na te denken over wat er was gebeurd. Dat besluit nam ik niet uit woede, dat zou me niet geloofwaardig maken. De woensdag dat we weer bij elkaar kwamen, voelde als het nulpunt.’

Op dezelfde dag sprak Koeman met De Guzman. Tijdens het ‘positief kritische’ onderhoud, één van de vele gesprekken die de trainer individueel en collectief voerde de afgelopen week, vertelde het talent zich niet op zijn gemak te voelen met de speelwijze. Koeman: ‘Dat kwam er opeens woensdag uit. Aan dat hij nu pas zegt, zie je maar weer dat zo’n jongen pas negentien jaar is, terwijl veel mensen hem al zien als drager van het team. Het was geen ramp dat hij op de bank werd gezet. Spelers worden beter als ze teleurstellingen leren overwinnen. Tegen Twente is hem dat goed gelukt.’

Feyenoord vertrekt na de zaterdagtraining voor een korte trainingsstage richting Limburg. Nicky Hofs behoort niet tot het gezelschap spelers. De middenvelder kreeg tegen Twente zijn vijfde gele kaart en is, net als Pierre van Hooijdonk, geschorst. Sebastián Pardo keert terug van een schorsing en zit wel weer bij de selectie, die verder hetzelfde is als donderdagavond.

DE TEGENSTANDER

Roda JC oogst tot dusver bewondering. De ploeg uit Kerkrade leek met het vertrek van Simon Cziommer en de hardwerkende Gregoor van Dijk in kwalitatief opzicht te hebben ingeleverd, maar die opvatting is tot dusver een misvatting gebleken. Roda JC doet het met een zesde klassering prima. Knap was de overwinning op Ajax, net als het spel tegen PSV. Roda JC deed het goed in het Phillips Stadion, stond lang met 0-1 voor, maar moest alsnog buigen. Huub Stevens en zijn manschappen verlieten Eindhoven zonder punt, maar hadden opnieuw bevestigd dat het wel eens een mooi seizoen kan worden.

Marcel Meeuwis is zonder twijfel de meest opmerkelijke speler van de club die de laatste jaren vooral met een vreemdelingenlegioen aantrad. De middenvelder kwam deze zomer over van eerstedivisionist VVV-Venlo, maar heeft geen moment met aanpassingsproblemen gekampt. De 26-jarige Meeuwis slaagt er zelfs in zich regelmatig te onderscheiden. Diezelfde rol is weggelegd voor de centrale verdedigers Pa-Modou Kah en Jan-Paul Saeijs, die de boel achterin goed gesloten houden. Roda JC krijgt gemiddeld één doelpunt per wedstrijd tegen. Dat gemiddelde is niet slecht, maar had zonder de vier treffers van PSV nog veel beter geweest. De nummer vier en vijf, FC Groningen en FC Twente, incasseerden meer doelpunten. Nummer drie AZ kreeg er eveneens negen tegen. Het moge duidelijk zijn: in defensief opzicht kent Stevens geen zorgen.

Dat Roda JC -waar Stevens een nieuwe lijn heeft uitgestippeld door met het oog op de communicatie zoveel mogelijk Nederlandse spelers aan te trekken- toch ‘maar’ zesde staat, heeft alles te maken met de aanvallende onmacht. De Limburgers scoren moeizaam en winnen meestal met minimaal verschil. Ook tegen NEC had Roda het afgelopen woensdag weer moeilijk en slaagde het er niet in de kansen te benutten (0-0). Clubtopscorer is Adil Ramzi met slechts drie treffers. Davy De Fauw staat er met twee treffers kort achter. Dat een verdediger tweede staat, zegt genoeg over de aanvallende zorgen van Stevens. Het is iets waar Feyenoord vertrouwen uit kan putten. Net als dat het dat kan op basis van de statistieken, die leren dat Feyenoord de afgelopen vijf jaar ongeslagen was in Limburg.

Roda JC – Feyenoord
Zondag 29 oktober om 12:30 uur in het Parkstad Limburg Stadion
Scheidsrechter: Haverkort

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Bahia, Drenthe; Buijs, Greene, De Guzman; Vincken, Charisteas en Huysegems.
Roda JC: Kujovic; De Fauw, Kah, Saeijs, De Jong; Agustien, Meeuwis, Bodor; Ramzi, Van Tornhout en Oper.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

UIT
20/11/2005 Roda JC - Feyenoord 2-3
17/10/2004 Roda JC - Feyenoord 0-2
19/10/2003 Roda JC - Feyenoord 1-1
24/8/2002 Roda JC - Feyenoord 2-2
22/8/2001 Roda JC - Feyenoord 0-2

THUIS
22/1/2006 Feyenoord - Roda JC 0-0
13/3/2005 Feyenoord - Roda JC 4-1
28/3/2004 Feyenoord - Roda JC 3-0
29/5/2003 Feyenoord - Roda JC 3-1
3/2/2002 Feyenoord - Roda JC 5-0