Fanshop
Fanshop

FEYENOORD A1 HAPERT TEGEN SPARTA, WINST VOOR C1

Van een Sparta A1 dat stijf onderaan staat in de Eredivisie heeft Feyenoord A1 zaterdag niet kunnen winnen. De oudste junioren bleven in de derby op Varkenoord steken op 2-2. De Feyenoord-doelpunten kwamen van Kevin Wattamaleo (foto) en Jordy Buijs, die naast zijn goal een penalty mistte. De C-junioren speelden ook geen beste partij, maar wonnen hun wedstrijd wel. Excelsior werd verslagen met 1-2. De B’tjes van trainer Cor Adriaanse hadden dit weekend vrij.

A1 TOONT TE WEINIG PASSIE

Van onderschatting was volgens de technische staf geen sprake. In de voorbereiding naar het treffen met Sparta A1 leken de spelers van Feyenoord A1 klaar om de degradatiekandidaat met een gezonde dosis strijd aan te gaan pakken. Voor rust speelden de Feyenoorders echter in een te laag tempo om de kwalitatief mindere opponent zoek te spelen. Kansen waren er wel voor Hanne Hagary en Mitchell Schet, maar tot doelpunten kwamen de aanvallers niet. Buijs mistte na 35 minuten een strafschop, nadat hij zelf was gehinderd. De verdediger nam de penalty volgens zijn trainer ‘niet professioneel genoeg’.

Een kwartier na de pauze opende Feyenoord de score. Vrije trappen-specialist Jerson Anes Ribeiro zag zijn inzet ternauwernood gekeerd, maar in de rebound was het via de voet van Kevin Wattamaleo wél raak: 1-0. Vijf minuten later lag de 1-1 achter doelman Erik Cummins. Sparta had het Feyenoord-doel via een counter bereikt, nadat Schet knullig balverlies had geleden. De rechtsbuiten maakte zijn fout direct goed. In de 71ste minuut zette de rappe flankspeler strak voor. Buijs stond klaar om af te ronden maar een Sparta-speler was hem voor: 2-1.

Tien minuten voor tijd kwam de bezoekende ploeg weer op gelijke hoogte. Na slap ingrijpen van Siegerd Degeling en Anes Ribeiro en uitglijden van B-junior Kaj Ramsteijn mocht de rechtsbuiten van Sparta zijn eigen voorzet omzetten in een doelpunt: 2-2. Een terechte eindstand vond trainer Henk Fräser, die het zonder de creatieve ingevingen van Oranje onder 17-international Georginio Wijnaldum moest doen. ‘In de eerste plaats mistte ik vandaag een stukje voetbalintelligentie bij een aantal van mijn spelers. Ook vond ik dat ze te weinig passie in hun spel hebben gelegd. Daarnaast zie je heel duidelijk dat we geen leider hebben, die opstaat op het moment dat het minder gaat met de ploeg.’

Fräser hoopt dat het puntenverlies tegen Sparta een incident is. ‘We hebben een serie van zeven goede wedstrijden achter de rug. De wedstrijd van vandaag moeten we daarom maar snel vergeten en verder gaan op de weg die we zijn ingeslagen.’

Opstelling Feyenoord A1: Mulder; Van Stee (75’ Ramsteijn), Buijs, Nieveld, Anes Ribeiro; Özcelik, Kobussen, Wattamaleo; Schet, Hagary, Watamaleo (60’ Degeling)


INDIVIDUELE KWALITEITEN DOORSLAGGEVEND BIJ C1

‘De slechtste wedstrijd van het jaar’ noemde trainer Jean-Paul van Gastel het treffen met stadsgenoot Excelsior. De oefenmeester was blij met de drie punten, maar over de manier waarop de zege tot stand kwam was hij een stuk minder te spreken.

Feyenoord begon goed. Na amper vijf minuten spelen krulde Nygel Velder een vrije trap op het hoofd van Stefan de Vrij. De middenvelder knikte beheerst binnen: 0-1. Lang kon de equipe van Van Gastel niet genieten van die voorsprong, want de thuisploeg trok de stand in de tiende minuut gelijk. Een moment van onoplettendheid in de Feyenoord-defensie werd direct afgestraft: 1-1.

Het hoogtepunt van de wedstrijd vond halverwege de eerste helft plaats. Spits Ariel da Silva Cruz, dit seizoen meer aangever dan afmaker, bezorgde de bal na een individuele actie bij Feyenoords nummer 10, Kevin Jansen. De aanvallende middenvelder stond met zijn rug naar het doel en schoot de bal met zijn hak in de verre hoek: 1-2. ‘Techniek onmogelijk, maar hij kreeg het voor elkaar’ beschreef de trainer het doelpunt.

Wat de C1 na die voorsprong liet zien bezorgde de oefenmeester heel wat hoofdbrekens. ‘Echt dramatisch’ noemde Van Gastel het spel van zijn spelers. ‘We kregen geen grip op de wedstrijd zodat zij constant gevaarlijk konden worden.’ De offday had voor de stand op de ranglijst geen consequenties, zodat de C1 volgende week als koploper aantreedt tegen VVV-Venlo.

Opstelling Feyenoord C1: Konijnenburg; Dijkhuizen, Kruithof, Latuheru (15’ De Rooij), Martins Indi; Van den Engel, De Vrij, Jansen; A. Velder (50’ Schoonheijm), Da Silva Cruz, N. Velder