Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

KINDEREN GEVEN SPREEKBEURT AAN FEYENOORDERS

Ali, Tessanna en Beyza, allen 10 jaar, van groep 7 van de Oscar Romeroschool uit Rotterdam geven op maandag 20 november een spreekbeurt over kinderrechten. De kinderen doen dat op het gras van de Kuip. Hun klasgenoten en de Feyenoord spelers Pierre van Hooijdonk, Patrick Lodewijks, Joonas Kolkka en Mohammed Abubakari luisteren vanuit de dug out. De spreekbeurtactie wordt jaarlijks gehouden op de Internationale dag voor de Rechten van het Kind en staat dit jaar in het teken van Unicef’s campagne ‘Unite for Children, Unite against Aids. Gastheer in de Kuip is oud-Feyenoord speler en stadionspeaker Peter Houtman.
In totaal luisteren 150.000 kinderen op 1500 scholen naar de spreekbeurten. Unicef Nederland wil via de Nationale Spreekbeurtactie kinderen informeren over kinderrechten. Dit jaar staat het recht op zorg en bescherming voor kinderen die getroffen zijn door hiv en aids centraal. De spreekbeurtactie wordt voor de negende keer georganiseerd. Met een speciaal lespakket en informatie op www.kidsunited.nl kunnen kinderen zich voorbereiden op de spreekbeurt. Nieuw dit jaar is de sms-service waarmee kinderen tips op hun mobiele telefoon kunnen ontvangen.

Kinderen die er alleen voor staan
De ziekte aids zorgt voor veel problemen in ontwikkelingslanden. Kinderen hebben het meest te lijden onder de wereldwijde aids-epidemie maar worden nog nauwelijks bereikt met zorg en hulp. Wereldwijd zijn er circa 15 miljoen kinderen die één of beide ouders hebben verloren aan aids. Unicef voert vijf jaar lang een wereldwijde campagne ‘Unite for Children, Unite against Aids’ om kinderen die getroffen worden door hiv en aids beter te helpen en beschermen. Dit najaar vragen we aandacht en steun voor kinderen die hun ouders en andere verzorgers verloren door aids. In het lesmateriaal dat is ontwikkeld voor de Spreekbeurtactie, wordt speciaal aandacht gevraagd voor de situatie in Mozambique.

Feyenoord en Unicef
Sinds 2002 werken Feyenoord en Unicef samen onder het motto 'two teams, one goal'.

Unicef Nederland
Feyenoord heeft in Ghana een voetbalschool voor jonge talenten, de Feyenoord Fetteh Academy, waar talentjes worden opgeleid tot voetballer. Mohammed Abubakari is de eerste speler bij Feyenoord van de Feyenoord Academy. De voetbalschool heeft daarnaast ook een maatschappelijke functie: de leerlingen geven voorlichting aan hun leeftijdsgenoten over hiv en aids en bovendien krijgen alle leerlingen van de Academy de kans om de volledige opleiding te voltooien. Samen met Unicef zet de voetbalclub zich in om de kinderen in Ghana te helpen, met name op het gebied van aidsvoorlichting en schoon water. In Nederland organiseert Feyenoord fondsenwervende activiteiten ten bate van Unicef.

KlasseTV
De spreekbeurt in de Kuip wordt van 13.00 tot 13.35 uur live op www.klassetv.nl uitgezonden. KlasseTV is een internetportal voor het basisonderwijs. Bij elke les een educatieve videoclip van ca. 2 minuten die hier naadloos op aansluit. Hiermee kan elke leerkracht op een leuke en inspirerende manier de lessen verrijken.

Kids United Clubactie
Unicef’s kinderclub Kids United voert een speciale actie om geld in te zamelen voor kinderen in Mozambique die er alleen voor staan. Kinderen kunnen zich via www.kidsunited.nl aanmelden voor de Kids United clubactie met als motto: ‘Liever niet alleen, zorg voor iedereen!’ Op de site kunnen kinderen een internetgame spelen. Naast de Nationale Spreekbeurtactie presenteert Unicef Nederland op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind ook de film 'All the Invisible Children' inTuschinski in Amsterdam. Met zeven korte speelfilms vormt de film een universeel pleidooi voor de rechten van kinderen.