FEYENOORD STUNT IN TOPPER: 3-2

Feyenoord heeft verrassend drie punten overgehouden aan de topper tegen AZ: 3-2. Nicky Hofs maakte tien minuten voor tijd de winnende treffer. In de eerste helft had hij voor 1-0 gezorgd. Timothy Derijck, die voor het eerst in de basis startte, nam de tweede treffer voor zijn rekening. De thuisploeg had over geluk niet te klagen, want AZ miste vele opgelegde kansen. Namens de Alkmaarders scoorden Demy de Zeeuw en Danny Koevermans. Voor Feyenoord was het de vijfde competitiezege op rij.
In de week dat bekend werd dat AZ de meeste scorende ploeg in Europa is en dat Koeman geconfronteerd werd met een karrenvracht aan blessures, leek er voor al teveel optimisme in het Feyenoord-kamp geen plaats. Desondanks waren er in aanloop naar het duel strijdbare woorden van Koeman en kwam het Legioen massaal en verwachtingsvol naar De Kuip. De thuisploeg gaf het passende antwoord en stelde de trouwe aanhang geen moment teleur.

Vanaf het beginsignaal was er sprake van een gelijkopgaand duel, al meldde AZ zich wel vaker in het strafschopgebied. Het had na 11 minuten een mogelijkheid van Tim de Cler tot gevolg, die de bal zomaar voor zijn voeten kreeg. De linksback aarzelde niet en schoot hard op de vuisten van Henk Timmer.

De toeschouwers moesten tot de 26ste minuut wachten voor Feyenoord in de persoon van Hofs over schoot. Twee minuten erna had de kleine middenvelder meer succes, al verdiende hij niet de schoonheidsprijs met zijn actie. Hofs werd niet geraakt door de tackle van Kew Jaliens, maar ging maar wat graag naar de grond. Scheidsrechter Haverkort interpreteerde het als overtreding en kende de vrije trap toe. Hofs ging zelf achter de bal staan en schoot in de verre hoek raak: 1-0.

De Kuip kon er maar kort van genieten, want drie minuten later had AZ de stand alweer gelijk getrokken. De voorzet van De Cler werd door geen speler beroerd, wat het De Zeeuw wel heel makkelijk maakte te scoren. Timmer raakte het schot nog aan, maar kon de gelijkmaker niet voorkomen.

AZ had vanaf dat moment het beste van het spel, maar kon het ondanks een aantal dreigende situaties niet in de score tot uitdrukking brengen. Het schot van Koevermans werd gekeerd door Timmer en de lob van Martens belandde op het dak van het doel.

Royston Drenthe eiste meteen na rust een hoofdrol op. Eerst redde de linksback de kopbal van Koevermans van de lijn om vervolgens aan de andere kant bijna te scoren. De jeugdinternational kopte de voorzet van Joonas Kolkka op de lat, ver buiten bereik van Job Bulters.

De volgende bal die in de richting van Bulters ging, was wel binnen zijn bereik. De derde doelman ging er slecht mee om en tikte de bal in de voeten van Derijck. De Belg bedacht zich geen moment en schoot onhoudbaar de 2-1 binnen.

Ook dit keer kon Feyenoord niet rustig achterover leunen, want AZ trok meteen ten aanval. De gelijkmaker was dichtbij, maar Timmer hield Koevermans met een schitterende reflex van scoren af.

Bij de volgende poging van de AZ-spits lukte Timmer dat niet. De doelman kwam te laat zijn doel uit, wat Koevermans in staat stelde de bal langs hem in een leeg doel te schieten: 2-2. Meteen erna herstelde Timmer zijn fout door van dichtbij te redden op kopballen van Barry Opdam en Jaliens.

AZ dicteerde en zette aan voor de winnende treffer, maar Feyenoord ging uiteindelijk tot verbazing van het hele stadion met de drie punten aan de haal. Het schot van Hofs was houdbaar, maar Bulters verkeek zich er volledig op. Via de binnenkant van de paal werd het schot tot doelpunt gepromoveerd. Het was genoeg voor de overwinning na een krankzinnige wedstrijd die passend eindigde toen Mendes da Silva en Steinsson ook nog twee dotten van kansen om zeep hielpen.

Feyenoord – AZ 3-2