Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

LEERZAME MIDDAG IN MINI KUIPJE

Het Mini Kuipje in het Maasgebouw vormde maandagmiddag het decor van één van de vele Unicef-spreekbeurten die deze dag in Nederland zijn gehouden. Op de ‘Internationale dag voor de Rechten van het Kind’ werd er op meer dan 1.500 scholen op die manier aandacht geschonken aan de kinderrechten. Speciaal aan de bijeenkomst in De Kuip was dat de drie 10-jarige sprekers hun zegje mochten doen voor het oog van meerdere Feyenoorders en vele televisiecamera’s.


Patrick Lodewijks, Pierre van Hooijdonk, Joonas Kolkka en Mohammed Abubakari luisterden aandachtig naar de spreekbeurten van Ali, Tessanna en Beyza. De drie kinderen –allen tien jaar oud- van groep 7 van de Oscar Romeroschool vertelden over de gevaren van hiv en aids. Centraal daarbij stonden de zusjes Joaninha (11 jaar) en Chica (8 jaar), die in Mozambique als weeskinderen opgroeien. Hun ouders overleden als gevolg van aids. De manier waarop Ali, Tessanna en Beyza voor het oog van klasgenoten, Feyenoorders en de massaal toegestroomde pers hun verhaal deden, oogstte bewondering in de zaal. ‘Het was indrukwekkend, ik vind het knap hoe jullie op zo’n jonge leeftijd voor zoveel mensen hebben gesproken. Dat is heel moeilijk’, complimenteerde Van Hooijdonk hen, nadat er ook een dvd van de twee zusjes in het zuidoostelijk gelegen deel van Afrika was getoond. De beelden lieten zien hoe medewerkers van Unicef de meisjes helpen te overleven, wat nog maar eens onderstreepte dat het werk van de internationale hulporganisatie van levensbelang is. Kolkka: ‘Hier in Nederland is alles zo goed, maar nu zien we twee kinderen die helemaal niets hebben. Zelfs geen ouders. Deze kinderen hebben Unicef nodig.’

 

Patrick Lodewijks: ‘Ik heb met eigen ogen gezien hoe schrijnend het kan zijn. Ik ben vijf dagen in Ghana geweest om de Feyenoord Fetteh Football Academy te bezoeken. Deze dvd kan je uitzetten, maar terplekke konden we niet weglopen voor de ellende. Op elke kruising zag ik de kinderen allerlei spullen verkopen. Het blijft lang in gedachten hangen. Het heeft me echt doen beseffen hoe belangrijk en hoe nodig het werk van Unicef is.’

Feyenoord en Unicef onderhouden een nauwe band. Sinds 2002 werken club en hulporganisatie onder het motto ‘two teams, one goal’ samen. Feyenoord heeft in Ghana een voetbalschool, waar talentjes worden opgeleid tot voetballer. Mohammed Abubakari was de eerste speler (en tot dusver de enige) die de overstap van Ghana naar Nederland maakte. De voetbalschool heeft ook nog een belangrijke maatschappelijke functie: de leerlingen geven voorlichting aan hun leeftijdsgenoten over hiv en aids en bovendien krijgen alle leerlingen van de Academy de kans om de volledige opleiding te voltooien.



Overigens kon Abubari na de groepsfoto nog een keer poseren. De Ghanese middenvelder deed dat in het gezelschap van een afvaardiging van Canon en Unicef-directeur Henk Franken. Martin van Golden (systeemtechnicus) en Michael Arbman (directeur Canon Business Centre Rotterdam) ontvingen uit handen van Abubakari een fraaie fotocollage met beelden uit Ghana. Het tweetal kreeg de attentie als dank voor de twintig computers die kosteloos beschikbaar werden gesteld aan de voetbalschool in Ghana. Onlangs werden alle computers, voorzien van alle noodzakelijke hard- en software, operationeel gemaakt.