Fanshop
Fanshop

KOEMAN: ‘LAGE KLASSERING BLACKBURN ZEGT ME NIET VEEL’

Dat Blackburn Rovers in het rechterrijtje van het Premiership staat, hoeft volgens Erwin Koeman niets te zeggen met het oog op de confrontatie van donderdagavond. Daarvoor is de Engelse competitie te sterk en het spelersmateriaal van de opponent van te hoge kwaliteit, oordeelt Koeman. De trainer waakt daarnaast voor overschatting. ‘Het is na de overwinning op AZ, wat de vijfde competitiezege op rij was, zaak dat er geen gemakzucht in de ploeg sluipt. Want zo’n grote ploeg hebben we natuurlijk ook niet, dat moet iedereen zich beseffen.’
Koeman is vol lof over de spelers van Blackburn. Tijdens de persconferentie lichtte hij er een aantal basisspelers uit, waaronder doelman Friedel. Koeman zag de keeper in actie tijdens Blackburn – Basel (3-0) en raakte onder de indruk. ‘Bij rust had het zomaar 0-2 kunnen staan voor Basel, dan had Blackburn niks te zeggen gehad. Friedel voorkwam dat met een goed optreden en uiteindelijk wonnen de Engelsen met ruime cijfers.’

Die wedstrijd zei veel over hoe wisselvallig Blackburn momenteel acteert. ‘Ja, er zijn wel vergelijkingen met mijn ploeg’, aldus Koeman, die het moeilijk vindt te zeggen wat hij van de Engelsen kan verwachten. ‘Meestal krijg je tegen Engelse ploegen de ruimte te voetballen. Maar tegen Basel speelden ze ook heel verdedigend. Daarnaast hebben zij aan een gelijkspel genoeg, dat is ook iets dat meespeelt.’

Koeman kan donderdag weer beschikken over Jonathan de Guzman en Danny Buijs. De verwachting is dat De Guzman op de bank start en Koeman kiest voor het middenveld Buijs-Greene-Hofs. ‘Jonathan heeft drie weken niet gespeeld en komt wedstrijdconditie tekort. Daarnaast staat er zondag weer een wedstrijd op het programma, waarin ik niet over Buijs kan beschikken. Ik moet nu kijken wat verstandig is’, aldus Koeman.

DE TEGENSTANDER

Met Blackburn Rovers heeft Feyenoord donderdag een opponent van zeer respectabele leeftijd tegenover zich. De Engelse club werd al in 1875 opgericht en behaalde al grote nationale successen toen de Rotterdamse club nog slechts een hersenspinsel was. Al sinds het eind van de negentiende eeuw genieten de Rovers zelfs faam als de enige club die ooit drie maal achtereen de FA Cup won. Voor de hedendaagse supporters van de ‘Riversiders’ valt er momenteel echter weinig te genieten op Ewood Park. In het Premiership bivakkeren de Rovers in de onderste regionen. In het UEFA Cup gaat het beter en vandaar dat Mark Hughes en zijn spelers het Europese bekervoetbal met twee handen aangrijpen om hun bleke seizoen kleur te geven.

Blackburn Rovers eindigde vorig seizoen op de zesde plaats in de Premier League en leverde daarmee een prestatie van formaat. Het financiële gat naar de top 5-clubs Chelsea, Manchester United, Arsenal, Liverpool en Spurs is vergelijkbaar met de Grand Canyon, maar met een beetje meer geluk was het team van manager Mark Hughes zelfs nog hoger geëindigd. Dit seizoen gaat het daarentegen helemaal niet goed met de Rovers. In twaalf competitiewedstrijden werden evenzoveel punten bijeengesprokkeld, wat resulteert in een onwaardige vijftiende positie op de ranglijst.

Misschien dat de hoge verwachtingen voorafgaand aan dit seizoen debet zijn aan de tegenvallende prestaties. De Rovers openden het seizoen met knikkende knieën en haalden uit de eerste drie wedstrijden slechts één punt. Manager Mark Hughes kreeg ook nog eens te maken met blessureleed. Zo miste hij weken lang karakterjongen Robbie Savage, een speler met gif in de benen en misschien de aangewezen persoon om het elftal over een dood punt te helpen. Ook oud-Feyenoorder Brett Emerton miste drie van de laatste vijf competitiewedstrijden en zo waren er nog wel meer spelers waar Hughes geen beroep op kon doen. Tot overmaat van ramp blijft de productiviteit van het gerenommeerde spitsenduo Benni McCarthy-Shabani Nonda ver achter bij wat er normaal gesproken van spelers van hun kaliber verwacht mag worden.

Al bij al is de UEFA Cup de manier voor de Rovers om zich te onttrekken aan de malaise in de eigen competitie. Het team won de eerste twee groepswedstrijden relatief eenvoudig (1-2 uitoverwinning bij Wisla, 3-0 thuiszege op FC Basel) en zou zich zodoende donderdag al kunnen kwalificeren voor de volgende ronde. Het is te hopen dat Feyenoord er in slaagt om dat nog even op de lange baan te schuiven.

Feyenoord – Blackburn Rovers
Donderdag 23 november om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Kircher

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Bahia, Drenthe; Buijs, Greene, Hofs; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
Blackburn Rovers: Friedel; Emerton, Henchoz, Ooijer, Gray; Savage, Tugay, Pederson, Bentley; Nonda en McCarthy.