EERSTE OVERWINNING LAAT OP ZICH WACHTEN: 0-0

Feyenoord moet nog minimaal een week wachten op de eerste overwinning in de groepsfase van de UEFA Cup. In eigen huis slaagde de ploeg van Koeman er niet in het tweede groepsduel te winnen van Blackburn Rovers: 0-0. Feyenoord was de betere ploeg, maar bracht het krachtsverschil niet in de score tot uitdrukking. Blackburn plaatste zich met het resultaat voor de volgende ronde. Jonathan de Guzman maakte als invaller zijn rentree. Oud-Feyenoorder Brett Emerton speelde negentig minuten mee bij de Engelse ploeg.
Het affiche beloofde veel moois en de wedstrijd zelf deed daar vanaf de eerste seconde geen enkele afbreuk aan. Feyenoord en Blackburn maakten er een vermakelijke wedstrijd van, wat vooral was toe te schrijven aan de thuisploeg. De Rotterdammers hadden er zichtbaar zin in en kenden in Angelos Charisteas de smaakmaker. De Griek beleefde zijn beste minuten in Feyenoord-dienst tot dusver.

Nadat Shabani Nonda aan het eindpunt stond van een fraaie aanval en de Congelees in het zijnet had geschoten, nam Feyenoord de wedstrijd in handen. Na 21 minuten zorgde Charisteas ervoor dat de circa dertigduizend supporters opveerden toen hij iets deed wat voor een voetballer met zijn lengte weinig gebruikelijk is. De spits passeerde in een vol strafschopgebied handig twee spelers, zette de derde toegesnelde verdediger met speels gemak opzij en creëerde zich zo een prima schotmogelijkheid. Doelman Brad Friedel voorkwam met een redding dat Charisteas de mooiste Feyenoord-treffer van het lopende seizoen kon maken.

De volgende poging van Charisteas was een eenvoudiger prooi voor Friedel, maar de wijze waarop de Feyenoorder op doel wist te koppen was bewonderenswaardig. De Griek leek helemaal niet bij de bal te kunnen, maar met zijn lengte en sprongvermogen wist hij zijn directe tegenstander van uitverdedigen af te houden en zelfs nog een kopbal op doel te produceren.

Feyenoord kreeg voor rust nog één grote kans. Met vernuft zette Theo Lucius collega-middenvelder Danny Buijs vrij. Buijs was niet zelfzuchtig en legde af op Nicky Hofs. Het schot van de Arnhemmer passeerde de keeper, maar André Ooijer redde de inzet.

Het enige waar het de heerlijke Europa Cup-avond nog aan ontbrak was de verdiende openingstreffer. Ook na rust dienden de kansen ervoor zich snel aan, maar het ontbrak de schoten van Charisteas en Huysegems aan kracht om Friedel echt te verontrusten.

Daarna brak een fase aan waarin de kansen uitbleven, Blackburn op de counter loerde en Feyenoord bij vlagen met prima combinatiespel voor de dag kwam. Hartstochtelijk toegejuicht door het Legioen streed Feyenoord, waar De Guzman een kwartier voor tijd Hofs verving, vol passie voor de bevrijdende treffer.

Maar hoe hard Feyenoord ook werkte, het zat er in de laatste minuten niet meer in. De Rotterdammers mochten nog opgelucht ademhalen toen Robbie Savage in de slotfase vanuit een moeilijke hoek maar net voorlangs schoot. De wedstrijd eindigde daarmee zoals die begon, maar ondanks de teleurstelling over het schamele punt was er wel degelijk iets om tevreden over te zijn. Feyenoord had zich negentig minuten van zijn beste kant laten zien en won daarmee opnieuw aan goodwill bij de achterban.

Feyenoord – Blackburn Rovers 0-0