PAK SLAAG IN NIJMEGEN: 4-1

Aan de zegereeks in de competitie is op hardhandige wijze een eind gekomen. Na vijf opeenvolgende overwinningen werd Feyenoord in Nijmegen naar een 4-1 nederlaag gespeeld door NEC. De ploeg van Mario Been scoorde tussen de 80ste en 86ste minuut liefst drie keer via Chris Eagles, Dominique Kivuvu en Andrzej Niedzielan. Brett Holman had kort na rust voor 1-0 gezorgd. Patrick Pothuizen maakte in de blessuretijd een eigen doelpunt. Theo Lucius ontbrak als gevolg van een liesblessure.
Wie Feyenoord in Nijmegen zag starten, bekroop meteen het gevoel dat de zesde competitiezege in successie niet kon uitblijven. De Rotterdammers begonnen het duel zoals ze de midweekse UEFA Cup-wedstrijd tegen Blackburn waren geëindigd: met overtuiging en strijdlust. Dat Feyenoord na 45 minuten toch echt blij mocht zijn dat het met 0-0 de kleedkamer opzocht, was niet alleen vreemd te noemen maar ook alleszeggend over de enorme terugval waarmee het te kampen kreeg.

NEC leed veel balverlies in de beginfase. Toen Feyenoord dat voorbeeld snel volgde, hielp het de ploeg van Mario Been in de wedstrijd. Na een schot van Nicky Hofs dat over zeilde, was het de thuisploeg die brutaal de aanval zocht. Het offensief werd ingeleid door een schot van Holman, die na twintig minuten als eerste NEC’er een doelpoging waagde. Henk Timmer redde ten koste van een hoekschop.

Daarna ging er van alles mis bij Feyenoord. Slordigheden stapelden zich in hoog tempo op, waarbij vooral Jonathan de Guzman en Dwight Tiendalli een negatieve hoofdrol opeisten. Na 28 minuten had slecht optreden van de Feyenoord-defensie een grote kans tot gevolg, toen Niedzielan de bal op het presenteerblaadje kon leggen voor Holman. De Australiër schoot in de hoek waar Timmer het verwachtte, waarmee de kans werd geneutraliseerd. Niedzielan, Pothuizen en Holman probeerden het voor rust allen nog een keer, maar Timmer en een gebrek aan scherpte voorkwamen de openingstreffer.

Toen Angelos Charisteas meteen na rust een prima schot loste, leek dat een eerste teken van herstel. Dat was een misvatting, want weer moest Timmer zich van zijn beste kant laten zien. Dat lukte hem tot twee keer toe, waarbij vooral de reflex op het schot van Wisgerhof bijzonder knap was. Maar hoe goed Timmer ook keepte, de 1-0 was onvermijdelijk.

Na 54 minuten stond Holman aan het eind van een Nijmeegse aanval. Het diagonale schot van de meeste gevaarlijke NEC’er was onhoudbaar: 1-0.

Via Jonathan de Guzman kon Feyenoord snel langszij komen. Het schot van de middenvelder was krachtloos, wat Ferne Snoyl in staat stelde de bal op de lijn te redden.

Koeman zag het een kwartier aan om tot de conclusie te komen dat zijn team maar geen greep kreeg op de opponent. Het bracht de trainer ertoe pinchhitter Pierre van Hooijdonk na 68 minuten in te brengen.

Ook met Van Hooijdonk slaagde Feyenoord er niet in het tij te keren. Het werd nog erger toen André Bahia en Serginho Greene tot twee keer toe verzuimden Niedzielan de bal afhandig te maken. Het schot van de Pool werd gekeerd door Timmer, maar in de herkansing kon invaller Eagles eenvoudig binnenschieten: 2-0.

De nederlaag was niet meer te voorkomen, maar dat er nog twee treffers bijkwamen was bijzonder pijnlijk. Eerst schoot Kivuvu prachtig raak, waarna Niedzielan geen strobreed in de weg werd gelegd er zelfs 4-0 van te maken. Dat het nog 4-1 werd door een eigen doelpunt van Pothuizen kon de pijn niet verzachten.

NEC – Feyenoord 4-1

54’ Holman 1-0
80’ Eagles 2-0
83’ Kivuvu 3-0
86’ Niedzielan 4-0
90’ Pothuizen 4-1 (e.d.)

Geel: Greene, Niedzielan
Scheidsrechter: Vink

Feyenoord: Timmer; Tiendalli (75’ Pardo), Greene, Bahia, Drenthe; De Guzman, Derijck (68’ Van Hooijdonk), Hofs; Kolkka, Charisteas en Huysegems (58’ Boussaboun).
NEC: Babos; Nalbantoglu, Wisgerhof, Otten, El-Akchaoui; Kivuvu, Pothuizen, Snoyl (86’ Worm), Holman (74’ Eagles); Denneboom (77’ Barreto) en Niedzielan.