Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

PROMINENTEN STEUNEN FEYENOORDS CAMPAGNE VOOR VOETBALWET

Met een grote advertentie in het Algemeen Dagblad geeft Feyenoord woensdag vervolg aan de lopende campagne tegen geweld en vóór de invoering van de voetbalwet. Honderden Feyenoorders, sponsors, supporters en andere voetballiefhebbers scharen zich achter de roep van Feyenoord om in Nederland zo snel mogelijk te komen tot de invoering van een zogenaamde Voetbalwet. Onder de ondertekenaars zijn onder meer bondscoach Marco van Basten, PvdA-leider Wouter Bos, SP-voorman Jan Marijnissen en het voltallige bestuur van de supportersvereniging Feyenoord. Alleen wanneer er duidelijk wetgeving komt is het volgens Feyenoord mogelijk om mensen die de club zoals in Nancy ernstig in diskrediet brengen ervan te weerhouden de club te volgen. Engeland en België kennen reeds een Voetbalwet, Feyenoord hoopt dat Nederland hier spoedig bij zal aansluiten.
Feyenoord is de afgelopen dagen erg druk geweest met het zoeken naar medestanders. En wie kon worden bereikt, zegde direct enthousiast zijn steun toe. Ruim 700 mensen toonden zich bereid Feyenoord openlijk te steunen. Zo schaarden naast politieke leiders Wouter Bos (PvdA) en Jan Marijnissen (SP) vanuit het betaalde voetbal bondscoach Marco van Basten, FC Utrecht-trainer Foeke Booy, Sparta-trainer Wiljan Vloet, commentator Eddy Poelmann, Johan Derksen en analist Hugo Borst zich achter het initiatief. Ook vele oud-Feyenoorders zoals Giovanni van Bronckhorst, Wlodi Smolarek, Dirk Kuyt, Ove Kindvall, Willem van Hanegem, Paul Bosvelt, huidig PSV-trainer Ronald Koeman, Henrik Larsson, Coen Moulijn, Salomon en Bonaventure Kalou, Jon Dahl Tomasson, Wim Jansen, Johan Elmander, Henk Fräser, Frans Bouwmeester, Said Boutahar, Gill Swerts, Henk Wery en Edwin Zoetebier lieten weten de petitie te ondersteunen. Vanuit het bedrijfsleven tekenden onder meer Boudewijn Poelmann (ceo van Nova Media) Ludolf Rasterhoff (KPN TV) en Lex Kloosterman, Lid van Executive Committee van Feyenoords hoofdsponsor Fortis. Vanuit de TV- en entertainmentwereld steunen onder meer Cees Geel, Joris Lutz en Antonie Kamerling de petitie.

Vanaf nu wordt eenieder die het voetbal in het algemeen een warm hart toedraagt opgeroepen om via een petitie op www.feyenoord.nl zijn steun te betuigen. Feyenoord vindt het daarom van belang eenieder zo goed mogelijk te informeren. Hieronder kunt in het kort lezen wat de Voetbalwet behelst en wat invoering voor de Nederlandse clubs zou kunnen betekenen.

Voetbalwet en meldingsplicht

Belangrijk onderdeel van een Voetbalwet vormt een door de rechter opgelegde en gecontroleerde meldingsplicht voor supporters met een stadionverbod. Nu kan de rechter deze maatregel ook al opleggen, maar gebeurt dat volgens de club nog veel te weinig. Hierdoor kunnen supporters met een stadionverbod toch gewoon afreizen naar een stad waar Feyenoord speelt. Zolang ze niet in de buurt van het stadion komen zijn ze niet strafbaar. En wanneer het niet gaat om zogenaamde ‘bekende koppen’ kunnen ze eigenlijk ook ongestoord naar het stadion.

De club is tevens van mening dat een Meldingsplicht uitsluitend voor de ‘zware gevallen’ gebruikt dient te worden. Iemand die bijvoorbeeld een keer een steward beledigt en daarvoor een paar maanden niet naar het stadion mag, hoeft zich wat Feyenoord betreft niet op een politiebureau te melden. Met een Voetbalwet kan een rechter uiteindelijk bepalen wie hiervoor wel en niet in aanmerking komt.

Volgens Feyenoord hoeven in een Voetbalwet dus niet eens zo veel nieuwe dingen te staan, maar is het vooral belangrijk dat alle bepalingen rond de organisatie van voetbalwedstrijden bij elkaar komen te staan. Als in een Voetbalwet alles duidelijk en samenhangend omschreven kan worden is ook snel duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanpak van voetbalgeweld. Die helderheid kan grote winst opleveren. Verder hoopt Feyenoord dat er - evenals in Nederland het geval is – op Europees niveau strengere regels komen voor het bezoeken van uitwedstrijden. In Nederland geldt inmiddels een uitkaartsysteem, door Feyenoord in 1998 geïntroduceerd. Nationaal heeft Feyenoord dankzij dit systeem problemen bij uitwedstrijden weten te minimaliseren. Internationaal lukt dat niet omdat veel clubs de poorten voor iedereen (letterlijk) wijd open zetten.