FEYENOORD MAAKT NA RUST HET VERSCHIL: 3-1

Drie dagen voor de beslissende UEFA Cup-wedstrijd tegen Wisla Krakau heeft Feyenoord aan het zelfvertrouwen gewerkt. In De Kuip werd ADO Den Haag na rust opzij gezet: 3-1. Na een matige eerste helft brachten Nicky Hofs, Jonathan de Guzman en Angelos Charisteas (strafschop) het kwaliteitsverschil in de tweede helft in de score tot uitdrukking. Santi Kolk scoorde in de laatste minuut nog tegen. Ron Vlaar maakte als invaller zijn rentree.
De eerste helft werd vrijwel in het geheel gedomineerd door Feyenoord, maar gek genoeg was het de nummer achttien van de Eredivisie die het dichtst bij een treffer was. ADO probeerde het drie keer vanuit de tweede lijn, wat in al die gevallen de nodige problemen voor de thuisploeg tot gevolg had. Na zestien minuten schoot Kolk schitterend van een meter of twintig op doel. Timmer was kansloos, maar had geluk dat de lat de vroege openingstreffer in de weg stond. Ferrie Bodde en Richard Knopper probeerden het daarna via een vrije trap, maar Timmer voorkwam een Haags feestje.

Het zal Koeman zorgen hebben gebaard dat zijn ploeg de dienst uitmaakte, maar dat het zomaar 0-1 had kunnen zijn bij rust. Dat Feyenoord weinig creëerde, was eveneens een weinig hoopgevend gegeven met het oog op het beslissende UEFA Cup-duel met Wisla Krakau. Dreiging was er wel via Charisteas –die in de handen van Robert Zwinkels schoot- en de mee opgekomen Danny Buijs. De middenvelder kwam tot twee keer toe vrij voor Zwinkels, maar kreeg de ballen zo moeilijk aangespeeld dat de doelman de tijd kreeg om tijdig in te grijpen.

Op slag van rust werd Zwinkels eindelijk echt op de proef gesteld toen Feyenoord de eerste uitgespeelde kans creëerde. Stein Huysegems gaf voor op André Bahia. De Braziliaan controleerde de bal en schoot binnen. Zwinkels keerde het schot ten koste van een corner.

Het was meteen de laatste actie van Bahia, die na rust niet meer terugkwam in het veld. De verdediger werd vervangen door Vlaar, die zijn rentree maakte na bijna vier maanden afwezigheid.

Met de verdediger terug in het team ging het opeens een stuk beter met Feyenoord, dat in een tijdbestek van drie minuten de zege veiligstelde. Na 54 minuten probeerde Hofs het met een schot dat veel weg had van een voorzet. De bal zeilde richting verre hoek, waar Knopper redding dacht te brengen met het hoofd. De bal was de lijn alleen al gepasseerd, wat geconstateerd werd door de grens- en scheidsrechter: 1-0.

ADO was nog niet bekomen van die klap of de 2-0 stond al op het scorebord. De Guzman bracht de bal bij Kolkka, die tegen zijn oude club in goede vorm stak. Dat bleek wel uit de voorzet die hij richting de Canadees zond. De Guzman schatte het op juiste waarde en kopte hoog binnen, waarmee hij de fraaie uitbraak van een passend slot voorzag.

ADO was niet meer in staat nog een vuist te maken, terwijl Feyenoord blij was dat de krachten konden worden gespaard met de blik op aanstaande woensdag. Dat er toch nog gescoord zou worden, was toe te schrijven aan de werklust van Tim Vincken. De rechtsbuiten, die een kwartier voor tijd nog tegen de benen van Zwinkels schoot, verdiende kort voor tijd een strafschop toen Tininho hem vloerde. Charisteas eiste de strafschop op en maakte zo zijn eerste treffer in De Kuip. De hardwerkende Griek ging daarna onder luid applaus van het veld, toen Pierre van Hooijdonk hem kwam vervangen.

Het werd nog 3-1 toen Kolk via het been van Serginho Greene raak schoot, maar dat kon het goede gevoel van de tweede helft niet wegnemen.

Feyenoord – ADO Den Haag 3-1

54’ 1-0 Hofs
57’ 2-0 De Guzman
84’ 3-0 Charisteas (strafschop)